Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donosi Max!

Dr. Jukić iz Kovačeva stožera: Olić je ikona tjelesne spreme, za Sammira nije kasno

ivica olić
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
24.12.2013.
u 21:15

- Dekansko iskustvo veliki je privilegij u akademskoj karijeri, nenaplativo profesionalno iskustvo

Hrvatsku nogometnu reprezentaciju u Brazilu čekaju veliki prilagodbeni izazovi. S njima će ponajviše baviti prof. dr. Igor Jukić (40), jedan od naših najpriznatijih kondicijskih stručnjaka. O tome kako je došlo do njegova angažmana u nogometnoj reprezentaciji, profesor Jukić kaže:

– Niko i ja smo se upoznali na mojim predavanjima za Uefinu Pro licenciju. Otvorili smo mnoge zajedničke teme i prepoznali slične životne i stručne stavove. Nakon toga sam konzultantski bio uključen u rad mlade nogometne reprezentacije i evo nas pred zajedničkim stručnim izazovima, rekao je Jukić za Max!

Jukić je izabrani redoviti profesor na obveznim predmetima Osnovne kineziološke transformacije i Teorija treninga, a najviše energije i vremena usmjerava prema izbornom modulu Kondicijska priprema sportaša.

– Ono što posebno raduje je da je sve veći broj mladih asistenata i nastavnika koji su direktno vezani za sport i sportsku pripremu. Osim toga, više je iskusnijih profesora uključeno u rad stručnih tijela u nacionalnim sportskim savezima, no za njihov rad i doprinos premalo se čuje.

Koji su profesori prije njega bili prisutni u primjenjenoj kineziologiji?

- Iako su mnogi profesori, poput Gabrijelića, Jankovića, Šnajdera, Šimenca, Barišića, Vulete, Žufara, Neljaka, Matkovića, Oreba, bili jako uključeni u stručni rad na sportskom terenu, ipak po svojim učincima prednjači legenda kondicijske pripreme prof. Dragan Milanović. Osim što je osvajao mnoga međunarodna reprezentativna i klupska odličja kao kondicijski trener u košarci, rukometu i vaterpolu, javnost premalo zna o tome da je bio osobni trener Krešimira Ćosića i Dražena Petrovića. Većina kondicijskih trenera danas mu zavidi na tim ostvarenjima.

Milanović je bio dekan KIF-a onoliko mandata (dva) koliko je to statutom fakulteta dozvoljeno. Baš kao i profesor Jukić koji je dekan bio u posljednje četiri godine.

U reprezentaciji sa Spahijom

- Dekansko iskustvo veliki je privilegij u akademskoj karijeri, nenaplativo profesionalno iskustvo. No, povratak znanosti i stručnom radu neobično me veseli jer me umiruje spoznaja da je fakultet trenutačno u odličnim rukama. Novi dekan Damir Knjaz sa svojim mladim timom prodekana donio je novu energiju i kvalitetu.

Ovaj kondicijski stručnjak, a svojedobno i košarkaški trener, 12 je godina surađivao s Hrvatskim košarkaškim savezom. Bio je u stožerima seniorskih izbornika Božića i Spahije.

- Vrhunac mog rada u HKS-u bila je suradnja s Nevenom Spahijom. Sjajan stručnjak, ali i jedan od inteligentnijih i duhovitijih ljudi koje sam upoznao. Zajedno samo bili na dva Eurobasketa, a sa selekcijom U-21 bili smo i doprvaci svijeta. Naš zadnji zajednički projekt bio je Eurobasket 2005. u Srbiji i Crnoj Gori i ona legendarna dramatična četvrtfinalna utakmica sa Španjolskom. Šteta, igrali smo lijepu i avangardnu košarku.

I prvi sportaš pojedinac, s kojim je počeo raditi, bio je košarkaš.

- Bio je to Mario Stojić, u to vrijeme jedan od najboljih mladih košarkaša u Europi. Dok je bio u KK Zagrebu radili smo dvije godine gotovo svakodnevno. Mario je bio nevjerojatno motiviran i ambiciozan pa je te 2001. potpisao za tada ponajbolji europski klub Benetton i bio je član prve petorke Svjetskog prvenstva U-21.

No, zato njegova suradnja s jednim od najboljih hrvatskih nogometaša Ivicom Olićem traje već 12 godina.

- Moj bliski prijatelj i dugogodišnji suradnik Vatroslav Mihačić je 2001. bio kondicijski trener NK Zagreb. Bila je to ona šampionska generacija koju je vodio Zlatko Kranjčar, a ja sam Mihačiću bio konzultant za kondiciju. Jednog je dana s Olićem došao na fakultet jer je Ivica izrazio želju za individualnim dopunskim radom. Odmah smo kliknuli i suradnja traje do danas.

Od čega se ta suradnja sastoji? Kako izgledaju njihove “seanse”?

- Dok je Ivica igrao u Zagrebu i Dinamu naša je komunikacija bila svakodnevna. Kada je otišao u inozemstvo suradnja se svodi na komunikaciju telefonom, mailom, skypeom uz moje povremene odlaske k njemu. Tada uglavnom radimo kratke intervencije koje se sastoje od četiri do šest treninga, a tu priliku iskoristimo i za postavljanje novih sustava rada koje on provodi do našeg idućeg susreta. Za vrijeme zimskih i ljetnih pauza uglavnom radimo duže trenažne cikluse koji ga pripremaju za pripreme, na kojima Ivica želi biti najbolji. I u zrelijim igračkim godinama on želi biti spremniji od svih. Temeljna smjernica našeg rada je razvijanje tolerancije na neugodu kroz različite trenažne situacije i on je po tome postao međunarodno prepoznatljiv sportaš, gotovo pa brend. U posljednje vrijeme došli smo do ispunjena sna svakog trenera jer je Ivica spreman samostalno kreirati svoje individualne programe u klubu. Često se naježim od sreće pri pomisli dam sam u svojoj karijeri imao privilegiju raditi s takvim sportašem i čovjekom.

Za Sammira nije kasno

Osim s Olićem, Igor radi s još nekolicinom vrhunskih nogometaša, pa tako i s Jelavićem i Sammirom.

- Nikica se ovog ljeta javio preko zajedničkog prijatelja Bojana Radanovića, fizioterapeuta nogometne reprezentacije, izrazivši želju za dopunskim individualnim radom. Jako zanimljiv sportaš, oštroumni vrhunski natjecatelj. S obzirom na prikazani trenažni potencijal, vjerujem kako su najbolji dijelovi karijere tek pred njim. S njim najviše vremena provodi moj bliski suradnik profesor Ivan Krakan.

Jukiću se na preporuku obratio i Sammir, odbačeni Mamićev “filho”. Nije li se on, s obzirom da je potjeran iz Dinama, prekasno javio?

- Za individualni dopunski trening nikad nije kasno. Sammir se obratio za pomoć na preporuku našeg bliskog suradnika Zorana Rajčića. Inače, Sammira moj najbliži suradnik dr. sc. Luka Milanović zove “LeBron James u malom” jer ima iznimne tjelesne potencijale. Premalo smo zajedno da bih davao ozbiljnije projekcije o njemu, no za sada pokazuje visoki motiv da se što bolje pripremi za izazove koji su pred njim. I s njim i sa svim drugim sportašima rade moji najbliži suradnici. Pored već afirmiranog Luke Milanovića i naše “enciklopedije” kondicijskog treninga prof. Daniela Boka, svijet vrhunskog kondicijskog treninga ubrzo će čuti za Ivana Krakana, Luku Svilara i Marina Dadića.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije