Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Halo, doktore

Ne upuštajte se u operacijsko liječenje kod liječnika koji vam nije odgovorio na sva pitanja

operacija
29.02.2016.
u 16:15

Na pitanje čitatelja odgovara Ranko Bilić, prof.dr.sc.,spec. ortopedije, Poliklinika Bilić Vision za oftalmologiju i ortopediju

Imam 24 godine  i prije pet godina prvi sam put iščašio rame na te-kvon-dou. Budući da s eodmah vratilo na mjesto, ozljedu nisam shvatio ozbiljno. Od tada sam imao oko 25 luksacija, uvijek prema naprijed ( ruka ostane prema natrag). Rame se nakon nekoliko sekundi vrati samo, bolovi prestanu nakon 2-3 dana  i sve je u redu. Nakon pretraga predložena mi je operacija, ali nisam uspiopostaviti neka pitanja. ŠTo znači "operacija mekog tkiva", a što znači "otvorena operacija"? Što ako ne operiram rame - koji je, s vremenom, najvjerojatniji ishod? Može li se stanje pogoršavati samo od sebe?

Na pitanje čitatelja odgovara Ranko Bilić, prof.dr.sc.,spec. ortopedije, Poliklinika Bilić Vision za oftalmologiju i ortopediju

Vaš je operater zasigurno napravio detaljan klinički pregled, vidio je vaše nalaze i zna koju vrstu zahvata planira obaviti. Nikako se ne upuštajte u operacijsko liječenje kod liječnika koji vam nije odgovorio na sva pitanja i nije objasnio sve u vezi s mogućim ishodom operacijskog liječenja, rizika operacije i anestezije, duljine vremena potrebnog za rehabilitaciju, očekivanog radnog kapaciteta nakon operacije... Postoje stabilizacijske operacije ramena na mekim tkivima i na kostima te otvorene i artroskopske operacije. Otvorena operacije podrazumijeva klasično rezanje kože i potkožnog tkiva da bi se moglo pristupiti strukturama koje se operiraju, a artroskopska operacija ulazak u rameni zglob ili u njegovu okolicu uz pomoć dva ili tri kožna portala (ulaza) od kojih je svaki dugačak po 1,0 do 1,5 cm.

Danas se gotovo svi stabilizacijski zahvati na ramenu rade artroskopski i manje su traumatski od otvorenih. Stanje ramena može se pogoršavati samo od sebe, s napomenom da što više luksacija imate, šansa je veća da nastanu veća oštećenja ramenog zgloba i mekih tkiva u njegovoj okolici.

U slučaju da se prestanete baviti sportom vjerojatno će biti i manja šansa daljnjih iščašenja ramena, ali također postoji vjerojatnost da mišići ramenog obruča oslabe, što će povećati šansu daljnjih iščašenja. Najgori mogući ishod je razvoj degenerativnih promjena u ramenom zglobu koji uzrokuje bolove, manju ili veću kontrakturu (smanjen opseg pokreta) ramenog zgloba te posljedično slabljenje mišića ramenog obruča.

>>Osjećaj boli u vlasištu često je vezan uz upalu te pojačano ispadanje kose

>>'Nisam znao da antibiotici mogu loše djelovati na suncu pa sada trpim posljedice'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije