Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pretjerana briga

Zamka depresije: Helikopter-majke stavljaju dijete na prvo mjesto

Mama
11.07.2012.
u 11:28

Opsesija savršenstvom česta je kod roditelja srednje klase. Oni žele bolje za svoju djecu pritom ih "gušeći". Majke koje padnu u tu zamku mogu lako podleći depresiji...

Intenzivno majčinstvo može negativno utjecati na psihičko zdravlje majki, zaključili su američki znanstvenici istražujući ponašanje majki djece mlađe od pet godina. One su u potpunosti bile posvećene djeci i njihovu odgoju, a psiholozi ih nazivaju "helikopter-majkama". Definirali su ih kao osobe koje vjeruju da su bolji roditelji nego muškarci i da je njihova uloga da se bez prestanka brinu o djeci i njihovim potrebama. Zbog tog stava vrlo često ne dopuštaju drugima da se brinu o njihovim potomcima.

No stručnjaci upozoravaju da stalnim nadzorom i brigom nad djetetom ne samo da ne pomažu nego djecu, obavljajući sve za njih, ostavljaju nespremnima za život. One su najčešće perfekcionistice koje samo žele najbolje za svoju djecu. Često su i nezadovoljne svojim životom. Jedna od četiri ispitanice pokazala je znakove depresije čak i kad je u pomoć priskočila obitelj. Većina njih bila je zaposlena, međutim u pravilu su izjavljivale da je majčinstvo stresnije od posla.

– Ako intenzivno majčinstvo izaziva toliko negativnih posljedica, ne možemo se ne pitati zašto žene to uporno čine – kaže Katherine Rizzo, voditeljica istraživanja sa sveučilišta u Washingtonu.

Mnoge majke misle da ih to čini boljim roditeljem i spremne su žrtvovati svoje psihičko zdravlje u želji da njihova djeca napreduju. No u stvarnosti ta ideja može imati suprotne učinke.

– Intenzivno roditeljstvo obično ima negativne efekte, potpuno drugačije od onih koje majke žele – tvrdi Rizzo, prenosi Daily Mail.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije