Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Ukupni pobjednik ocjenjivanja „3. Jelsa Summer Wine Tasting“ - Plavac Mali Pharos Maximvs 2013, Hvar Hills

Vinske zvijezde je projekt ocjenjivanja vina naslijepo koji već osmu godinu preporuča vina koja se trenutno nalaze na hrvatskome tržištu
05. rujna 2021. u 09:18 0 komentara 1959 prikaza
Foto: Julio Frangen

U Jelsi na otoku Hvaru sinoć, u nedjelju 29.8.2021. objavljeni su rezultati velikog ocjenjivanja hvarskih vina, 3. Jelsa Summer Wine Tasting. Ocjenjivanje je dio renomiranog projekta ocjenjivanja Vinske zvijezde, a organizira se u suradnji s TZ općine Jelse i udrugom „Hvarski vinari“ tijekom tradicionalne jelšanske Fešte vina.

Na „3. Jelsa Summer Wine Tastingu“ sudjelovali su članovi udruge „Hvarski vinari“, s vinima lokalnih sorti: bogdanušom i ostalim bijelim sortama otoka, te vinima poznate sorte plavac mali kako bi se naglasila važnost izvornih sorti i potaklo vinare da više pozornosti posvete upravo tim sortama. Sva vina bila su pomno posložena za ocjenjivanje prema ostatku šećera, alkoholu i godini berbe i pripremljena za ocjenjivanje na idealnim temperaturama. Budući da je ocjenjivanje bilo „naslijepo“, kapice svih vina su skinute, a boce zamotane.

 | Autor : Julio Frangen Foto: Julio Frangen

Ocjenjivanje je bilo podijeljeno na tri kategorije: 1) bogdanuša, 2) ostala bijela vina otoka i 3) plavac mali, a održalo se u Vrboskoj, u hotelu Labranda Senses Resort. Vrboska se smjestila na sjeveroistočnom rubu Starigradskog polja – gdje se nalaze najbolji položaji za proizvodnju vina od bogdanuše. U komisiji su bili vrsni vinski stručnjaci i znalci – doc.dr.sc. Leo Gracin, enolog; mr. sc. Mirjana Maksimović, vinska novinarka, Milena Zakarić, sommelierka; Mario Kolumbić, sommelier (Resort Maslina), Yvan Esteve, sommelier i vinski trgovac (Stari Grad – „Za pod zub“, Hvar); Siniša Šime Matković-Mikulčić, vinski znalac, WSET2 („Secret Hvar Travel agency“, Hvar), Miro Štec, vinski znalac i stastveni „hobby vinar“ (Hvar). Predsjednik komisije bio je enolog, Saša Zec, dipl. ing. agr.

 | Autor : Julio Frangen Foto: Julio Frangen

Većina vina osvojila je više od 85 bodova, što na ocjenjivačkom listiću Vinskih zvijezda, prema pravilima OIV (Organisation internationale de la Vigne et du Vin) znači srebrna medalja (tri zvjezdice), a četiri vina ocijenjeno su s 90 i više bodova (četiri zvjezdice – zlatna medalja). U nekim kategorijama odlučivale su nijanse, bod ili pola - ili samo četvrtina boda, što govori o visokoj kakvoći ujednačenosti kvalitete vina. Bilo su prijavljena 34 uzorka, 7 bogdanuša, 12 ostalih bijelih vina otoka i 15 u kategoriji plavac mali.

Rezultati po kategorijama:

Bogdanuše

1. Vina Carić, Bogdanjuša 2020 (88,000)

2. Hvar Hills, Bogdanuša 2020 (87, 80)

3. Pavičić vina, Bogdanuša 2020 (87,40)

Ostala bijela vina otoka

1. Tomić vina, Pošip 2020 (90,40)

2. Hvar Hills, Pošip 2019 (90,30)

3. Ventus vina, Levant cuvée bijeli 2020 (90,00)

Plavac mali

1. Hvar Hills Plavac mali Pharos Maximvs 2013 (90,50)

2. Vina Carić, Veli Visko 2018 (89,00)

3. Vino Leše, Plavac mali 2019 (87,00)

Najbolje ocijenjeno vino - ukupni pobjednik ocjenjivanja: Hvar Hills Plavac mali Pharos Maximvs 2013 (90,50)

 | Autor : Julio Frangen Foto: Julio Frangen

Dodjela priznanja najboljim vinarima održala se na popularnoj jelšanskoj Fešti vina, u nedjelju 29.8. gdje su nazočni vinari i gosti mogli kušati vina koja su bila prijavljena na ocjenjivanje. Ovogodišnje je ocjenjivanje pokazalo napredak u kvaliteti hvarskih vina, što je i bila želja organizatora - da svaki vinar, prema osvojenim bodovima na ocjenjivanju naslijepo, realno vidi ocjenu svojih vina i pokuša je podignuti, svake godine na višu razinu, kako bi se i kvaliteta vina na cijelom otoku povećala te istodobno pojačala svijest o zajedništvu i važnosti podrške hvarskih vinara - jedni drugima. Nakon objave ocjena i dodjele priznanja, na jelšanskoj se fešti uživalo i u koncertu Zorice Kondže, naravno, uz gutljaje finih hvarskih vina. Fešta vina završila je točno u ponoć, uz veliki vatromet s kojim su organizatori pozvali posjetitelje da ponovno dođu u Jelsu i sljedeće godine kada će ova popularna fešta proslaviti veliki jubilej – 70 godina!

Gradilište novog mosta preko Save kod Stare Gradiške
POVEZIVANJE BIH I HRVATSKE
Na 4 traka novog mosta preko Save prolazit će 28.000 vozila dnevno
Logitech
Novi poslovni trend
Uz ovaj model rada, vaša poslovna budućnost više neće imati granica
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.