Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kreativne radionice

"U radionici sam saznala o porodu sve što mi liječnici ne bi rekli"

roda
Slavko Midžor/Pixsell
11.03.2010.
u 09:00

Irena i Maja iz udruge Roda savjetuju trudnice na topao i prijateljski način. Na radionicama trudnice saznaju o fiziologiji porođaja te razmjenjuju iskustva.

Ma koliko knjiga pročitali i ma koliko savjeta od liječnika dobili, ništa vas ne može pripremiti na sam čin porođaja i ono što vas čeka kasnije, kao savjeti iskusnih, posebno ako su spremni odgovoriti vam na pitanja bez imalo ustezanja. Upravo je s tom namjerom udruga Roda pokrenula kreativne radionice za trudnice.

Važna interakcija

Ciklus se sastoji od osam radionica koje prate tijek trudnoće, a posljednja se održava nakon porođaja polaznica. Trudnice su uvijek u podjednakom stadiju trudnoće, pa tako na sastancima koji se održavaju svaka dva do tri tjedna mogu razmijeniti iskustva koja upravo prolaze, te naučiti vježbe opuštanja, fizičke vježbe koje će im pomoći, ali i crtati, modelirati... Projekt kreativnih radionica financira Grad Zagreb.

- Žene su željne informacija, razmjene iskustava - objašnjava Irena Cesar Vičar, jedna od voditeljica. - Živimo u nuklearnim obiteljima, pa mlade djevojke često nemaju od koga čuti potrebne savjete.

U domovima zdravlja trudnice mogu dobiti neke informacije, ali uglavnom u obliku predavanja.
- Ono što je kod nas drukčije jest interakcija.
Naglasak je, osim toga, na fiziologiji porođaja, a ne patologiji, kao što je to slučaj u uobičajenim predavanjima za trudnice.

Dobre vibracije

Bez imalo srama trudnice mogu u ženskom okruženju pitati što god žele, te dobiti jednako iskren odgovor.
- Važno je riješiti trudnice straha i raznih sumnji koje se javljaju u tom razdoblju. Strah je normalan, a mi im pomažemo da se oslobode straha i osnaže za ono što ih čeka - kaže Maja Mance, također voditeljica radionice.

Sretnice koje uspiju upisati se na radionice naučit će o prehrani u trudnoći, načinima opuštanja, ulozi hormona u trudnoći, ali i u porođaju, o čemu trudnice rijetko mogu čuti.

- Radionice su odlične, a vrlo je važna otvorenost i educiranost voditeljica. Atmosfera je vrlo dobra i opuštena, a vibracije su isključivo pozitivne - kaže Ana Sušić, jedna od polaznica koja je po drugi put trudna. - Prvi je put moj organizam reagirao tako da su trudovi prestali po dolasku u bolnicu i morala sam na carski rez. Sad hoću da sve bude prirodno. Pozitivna energija u ugodnom ženskom društvu zasigurno će pomoći, a do one posljednje radionice među trudnicama će se stvoriti i mnoga posebna prijateljstva.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar marela
marela
11:37 11.03.2010.

Imam djecu i nikada nisam htjela slušati tuđa iskustva, jer svaka žena koja je rodila ima svoju priču doživljaja poroda. Koliko god savladali tehniku disanja, koliko god se fizički i psihički pripremili za taj čin, a prvi puta idete nana porod, nemate pojma kako to izgleda. Meni je prvi porod prošao glatko za 2 sata, drugi je trajao nešto duže 6 sati, a treći 2,5 sata. Samo napominjem da sam kod prvog i trećeg poroda imala zaista sjajnu medicinsku ekipu kojima sam ja bila u prvom plan . kod drugog poroda sam bila gotovo doslovno prepuštena sama sebi ( bila je noć). I zato drage moje, a koje ste pred porodom, želim vam sretno, želim vam što kraći porod i sjajnu medicinsku ekipu i naravno zdravu bebu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije