Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brkati studeni

U Hrvatskoj 80 posto muškaraca preživi pet godina s rakom prostate, u SAD-u i Australiji 90

Požega: Obilježavanje Movembera - mjeseca muškog zdravlja
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/22
09.11.2019.
u 15:30

Ciljevi Movembera su informiranje i edukacija stanovništva o raku prostate i raku testisa te o važnosti brige za mentalno zdravlje muškaraca, a isto tako i prikupljanje sredstava za potporu istraživanju, liječenju i skrbi za oboljele

Ove je godine po šesti put u Požeško-slavonskoj županiji u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo i Županijske lige protiv raka obilježen Brkati studeni - Movember, mjesec muškog zdravlja.

Ciljevi Movembera su informiranje i edukacija stanovništva o raku prostate i raku testisa te o važnosti brige za mentalno zdravlje muškaraca, a isto tako i prikupljanje sredstava za potporu istraživanju, liječenju i skrbi za oboljele, očuvanje mentalnog zdravlja, rano otkrivanje poremećaja i borba protiv diskriminacije muškaraca oboljelih od mentalnih poremećaja te prevencija suicida.

- Akcija naglasak stavlja na rak prostate, rak testisa, debelog crijeva i zaštitu mentalnog zdravlja muškaraca. Naši sugrađani na štandu mogu dobiti informacije i letke o tim bolestima, a pozivamo sve da se odazovu preventivnim pregledima. Rana dijagnoza znači izlječenje i duži život – rekao je Mato Matijević, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško – slavonske županije.

Ispred gradskog muzeja u Požegi održana je prigodna javnozdravstvena akcija koju je podržao i požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

- Moramo biti svjesni da jači spol nije ništa manje rizičan, dapače, bolest ne bira ni spol ni vrijeme, a prevencija je ta koja spašava i koja može spriječiti puno loših i ružnih stvari. Zavod za javno zdravstvo, Liga protiv raka, Opća županijska bolnica Požega i Grad Požega pružaju svu potporu kako bismo zajedno podignuli svijest naših sugrađana o važnosti preventivnih pregleda – poručio je gradonačelnik Puljašić.

Broj otkrivenih karcinoma prostate svake je godine sve veći, a razlog tomu je dulji životni vijek. U Hrvatskoj je postotak petogodišnjeg preživljenja nakon dijagnoze oko 80 posto, a cilj je da se podigne na 90, kako je to primjerice u SAD-u ili Australiji.
Uz informiranje i educiranje stanovništva o raku prostate i raku testisa, poseban naglasak stavlja se na očuvanje mentalnog zdravlja, rano otkrivanje poremećaja i borbu protiv diskriminacije muškaraca oboljelih od mentalnih poremećaja.

- U društvu vlada stigma vezana uz mentalno zdravlje, odnosno mentalne bolesti i o tome se jako teško govori u javnosti, a često se i od ukućana skrivaju problemi. Tu ne govorimo nužno o ozbiljnim psihijatrijskim dijagnozama nego i o blažim poremećajima koji itekako utječu na kavlitetu života. Početke priče i problema s mentalnim zdravljem pronalazimo prvenstveno u cigaretama i alkoholu. Apelarimo na naše mlade muškarce da ne kreću tim putim, a one starije da smanje ili prestanu pušiti i konzumiratik alkohol – poručila je dr.med. Jasmina Kovačević, predsjednica Lige protiv raka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije