Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Šljunčare opasne za kupanje, apel roditeljima da ne puštaju djecu

Iz GIU PROMINS-a pozivaju lokalnu samoupravu da preventivnim aktivnostima i pojačanim komunalnim nadzorom učini sve kako bi se povećala sigurnost kupača.
02. srpnja 2010. u 12:15 2 komentara 4 prikaza
jarun
Foto: Luka Klun/Pixsell

Sezona kupanja je u punom jeku, a zbog čestih tragedija na šljunčarama Grupacija šljunka i pijeska Gospodarsko interesnog udruženja PROMINS (GIU PROMINS) poziva kupače na oprez. Posebno se obraćaju roditeljima jer su među stradalim kupačima nerijetko djeca. Iz PROMINS-a pozivaju sve da se pridržavaju upozorenja o zabrani kupanja na umjetnim jezerima nastalim vađenjem šljunka. Tvrtke, članice PROMINS-a, koje imaju koncesiju za proizvodnju i preradu šljunka, jasno su na pločama naznačile zabranu kupanja jer riječ je o eksploatacijskim poljima gdje se još uvijek vadi šljunak i gdje pristup nezaposlenima nije dopušten. Kupanje, pak, na takvim mjestima posebno je opasno jer su obale strme, odnosno voda odmah duboka. Osvjedočili su se da djeca, a nerijetko i odrasli, vrlo često ne poštuju ta upozorenja.

- Alarmantni podaci, koji svake godine pokazuju stalno povećanje broja utopljenika, upozoravaju na potrebu pojačane edukacije djece i odraslih o opasnostima od utapanja te šire društvene akcije svih onih koji vode brigu o sigurnosti i zdravlju djece, od roditelja, preko škola pa do Hrvatskog crvenog križa koji provodi akciju "Sigurnost na vodi" - navodi se u priopćenju udruženja, koje poziva i lokalne samouprave, na čijem području ima šljunčara, da zajednički preventivnim aktivnostima i pojačanim komunalnim nadzorom na učine sve kako bi se povećala sigurnost kupača. Iz PROMINS-a posebno naglašavaju roditeljima da ne puštaju malodobnu djecu samu na kupanje na šljunčare te da ih ne puštaju u vodu bez nadzora odraslih.

Hrvatski rukometni savez
RUKOMETNO LUDILO
Ajmo Kauboji! Kompletan vodič za praćenje utakmica rukometne reprezentacije
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
  • dz:

    Na slici nema šljunčare

  • dz:

    Zašto jena slici Branka Vlašić?