Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKA PATROLA: OMIŠ

Priča o gusarskom gnijezdu, Malduku i Mili krije se na boci

Turistička patrola: Omiš
Foto: Marina Borovac
1/6
23.07.2018.
u 21:20

Prvo omiško pivo povratak je u prošlost, u vrijeme kad se u ovom kraju pilo kraft pivo. Burna prošlost i kulturno-povijesne znamenitosti mamac su za turiste.

Jakov Gotovac o njoj je skladao junačku operu, August Šenoa u svojim joj je “Povjesticama” posvetio pjesmu, a Ivan Meštrović oblikovao je njezin lik koji danas gordo ponad kanjona Cetine gleda i kao da čuva Omiš i cijeli ovaj kraj. Mila Gojsalić, prelijepa djevojka iz sela Kostanje, svojom je neviđenom hrabrošću spasila ne samo svoje selo već i cijelu Poljičku Republiku, i to nakon što su je u šatoru silovali Ahmed-paša i njegovi podanici.

Hrabra djevojka s bakljom

Legenda kaže da je sljedećeg dana u zoru te 1530. godine hrabra djevojka uzela baklju, ušla u skladište baruta i u zrak digla i pašu i njegove vojnike, žrtvujući i vlastiti život.

Njezina je hrabrost, zbog koje je zovu i hrvatskom Ivanom Orleanskom, dala snage ovdašnjem življu pa su Poljičani napali Turke i porazili ih. A Malduk, omiški knez iz obitelj Kačić, e kakav je momak s početka 13. stoljeća taj gusar bio... Gospodario je Jadranom, ni pred kim nije prezao, pa su i gradovi Dubrovnik i Kotor bili prisiljeni s njime potpisivati ugovore i plaćati danak za slobodnu plovidbu Jadranom ili riskirati boj s gusarima u kojem zapravo i nisu imali šanse. Izazivao je Malduk i ljutio okolne vladare, pa i samog Papu čije je galije napadao, al’ nije dao na svoje.

Tomislav Raos iz Dugog Rata kod Omiša odlučio je povijesnu priču o hrabroj djevojci iz Zagore Mili i gusaru Malduku pretočiti u prvo omiško pivo te uz pomoć Turističke zajednice realizirati ideju njegove supruge Klare da na svakoj boci bude QR kod čijim se skeniranjem na devet jezika mogu pročitati burna događanja vezana uz Milu ili Malduka, ovisno na koje se pivo odlučite. Barilo – tako se zove pivovara Raosovih, što je zapravo stara dalmatinska mjera za tekućinu – prva je u Hrvatskoj stavila kod na etikete piva, što oduševljava turiste koji o samim ovih događajima iz povijesti kraja i ne znaju odviše. Nekadašnje gusarsko gnijezdo ima burnu prošlost na koju podsjećaju ostaci kulturno-povijesnih znamenitosti, što je turistima jako privlačno.

– Želja nam je bila napraviti nešto novo, a pritom raditi ono što volimo kod kuće te učiniti nešto za svoj kraj i obogatiti turističku ponudu. Ljepota kraft piva je povratak unatrag, u vrijeme prije 300-400 godina kada se takvo pivo pilo, ali danas su uvjeti kudikamo bolji i kraft pivo je zapravo zdravlje u čaši. Imenom piva želio sam poslati poruku, jer smatram da su priče o Mili i Malduku fascinantne priče o običnim ljudima i na njihovim se primjerima vidi što je sve mali čovjek u stanju napraviti protiv najvećih i najjačih na svijetu – govori Tomislav.

Tomislav je godinama radio u inozemstvu, u Njemačkoj je upoznao i suprugu i na kraju su oboje odlučili vratiti se u Hrvatsku. U pivovari im pomažu Tomislavov brat Ivan te prijatelj Brane Jurko koji se nakon 13 godina rada u inozemstvu odlučio vratiti kući, u Omiš, i pokrenuti svoj posao. Turistima željnim adrenalina u svojoj agenciji Bomba nudi nezaboravne ture 12 kilometetara dugom rafting stazom na rijeci Cetini.

Hidrogliser prije 92 godine

– Tura traje tri sata i najduža je rafting tura na Cetini – kaže Brane pokazujući nam fotografije turistkinja koje su uživale na stazi koja prolazi pokraj impresivnih litica, prekrasnih vodopada i uzbudljivih brzaca. Brane poziva goste da uživaju u kupanju u čistoj rijeci, skakanju, veslanju i opuštanju.

Zapravo, panoramska vožnja brodom najbolje dočarava moć rijeke, klisura i mora. Sve to omogućit će vam adrenalinski doživljaj na raftingu Cetinom, za spuštanja zip-lineom niza stijene ili kanuinga. A Brane turistima koji se s njime upute na nezaboravno putovanje čarobnom rijekom obavezno ponudi Milu i Malduka, da predahnu uz hladno pivo njegova prijatelja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije