Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okusi Hrvatske

Pozivnica u zemlju Velog Jože i malvazije na 10.000 metara visine

croatiaairlines
Daniel Kasap/PIXSELL
03.05.2012.
u 13:40

Istrani su pozivnicu skuhali, zamirisali, začinili i zapakirali kako bi već u zrakoplovima dočekala i očarala sve koji u Istri još nisu bili

Ljubav ulazi kroz želudac, dobro to znaju u Istri gdje je posljednjih godina gastronomija uz ponajbolja birana vina jedan od glavnih aduta u turističkoj pozivnici.  

No, Istrani nisu ostali na čekanju da ih turisti otkriju nego su svoju pozivnicu skuhali, zamirisali, začinili i zapakirali te je uputili u zrak – na 10 tisuća metara kako bi ondje dočekali i očarali sve one koji u Istri još nisu bili.  

Riječ je novom projektu Croatia Airlinesa kojim se željela obogatiti ponuda hrane i pića u zrakoplovima – a što je trend među renomiranim svjetskim kompanijama. Projekt nazvan "Okusi Hrvatske" zamišljen je tako da obuhvati i predstavi sve gastronomske različitosti Hrvatske, od Istre do Dalmacije, Slavonije, Zagorja...  

Zemlja legendi, terana i vrijednih ljudi

Regije će se, zamišljeno je, svaka tri mjeseca smjenjivati i gurmanskim obrocima "nastupati" u zrakoplovima. Istrani su prvi probili led, i to baš u proljeće, vrijeme šparoga i crnog tartufa iz doline Mirne i Motovunske šume, domovine legendarnog Velog Jože, a koji su se našli na jelovnicima zajedno s autohtonim delicijama Poluotoka – skutom, pljukancima, fužima, njokima...  

I boškarin, autohtono istarsko govedo koje je spašeno od izumiranja i revalorizirano upravo kroz gastronomiju, "poletjelo" je kako bi našlo mjesto na pladnjevima u ručkovima putnika. Dakako, tu su i "tekući" aduti Istre – vrhunsko monosortno ulje Kalvdija Ipše u elegantnoj monodozi, biska i aromatizirane rakije Rossi iz Vižinade te birana vina – crni Othello Gianfranca Kozlovića i – što drugo doli – istarska kraljica, malvazija Ivice Matoševića.  

Tulio Fernetich iz San Rocca, restorana i hotela koji je posljednjih nekoliko godina za redom nagrađen kao najbolji mali hotel u Hrvatskoj, i njegova obitelj, supruga Rita i sin Teo te kuhari njihova restorana bili su prvi partneri u projektu Croatia Airlinesa i "letećih delicija".

Miomirisna pozivnica na tanjuru

– Bila nam je čast što su nas pozvali ali i, moram priznati, pravi izazov s obzirom na to da je valjalo osmisliti i predložiti hranu koja može podnijeti masovniju pripremu i serviranje. Skupili smo se i složili po 20-ak predjela, glavnih jela i deserta koji bi to mogli podnijeti, a u Croatia Airlinesu kombiniraju dnevne menije ovisno o namirnicama do kojih mogu doći – objašnjava Tulio Fernetich. Dodaje da su za projekt kojem je cilj promidžba regije dali recepture i "now how" kako se istarske delicije pripremaju te su pri tome pazili na odabir.  

Željeli su složiti menije koji će zadovoljiti sve goste. Tako je izostao autohtoni istarski pršut jer nema jela sa svinjetinom, ali su zato složeni obroci za vegetarijance i hrana koja će se svidjeti i djeci, a da sve ipak bude lijepo, ukusno i da je obroke moguće podgrijati.  

– Mislim da je taj prvi susret s Istrom posebno dojmljiv u business klasi gdje se servira u novom porculanskom posuđu, a vino se toči u staklene čaše. Za mnoge su putnike to nove namirnice i novi okusi jer se koristi domaće začinsko bilje ružmarin, bosiljak, kadulja... a sve to uz maslinovo ulje što zaokružuje sliku i našu pozivnicu u Istru – objašnjava Fernetich.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije