Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tradicija

Krafne bez dizanja i brze fritule - omiljeni mirisi širit će se zrakom u danima koji su pred nama!

01.02.2022.
u 07:59

Krafne ili fritule - čemu birati? Uživajte u jednima i drugima uz recepte glastroblogera Andree Cukrov i Marka Jovanovića koji zadovoljavaju sve važne uvjete: jednostavni su i brzi, a rezultat je fenomenalan!

Za Andreu Cukrov, autoricu gastrobloga "Cukar", hrana itekako može biti utjeha, a to uvijek znači i povratak korijenima - u njezinom slučaju to su svakodnevna dalamtinska jela koja su istodobno jednostavna, a opet bogata okusima i teksturama. U vrijeme poklada koje je pred nama, život je nezamisliv bez ovih prhkih i mirsnih fritula koje su gotove u tren oka.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Brze fritule s jogurtom 

Sastojci: 

200 g brašna

½ vrećice praška za pecivo 

prstohvat soli 

1 jaje 

200 g čvrstog jogurta 

25 g šećera 

1 vanilin šećer 

šaka grožđica 

1 l suncokretova ulja za prženje 

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema: 

U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. U drugoj zdjeli pomiješajte jaje, jogurt, šećer i vanilin šećer pa sve dobro umutite da postane pjenasto. Dodajte mješavinu brašna i praška za pecivo smjesi od jaja i jogurta te sve dobro promiješajte da se poveže u glatku i gustu smjesu. Na kraju umiješajte i grožđice. U dubokoj tavi zagrijte suncokretovo ulje. Pomoću dvije žličice grabite smjesu, oblikujte je u fritulu i nježno je spuštajte u vruće ulje. Pržite fritule nekoliko minuta dok se lijepo ne zarumene. Pečene izvadite iz ulja i ocijedite ih na kuhinjskom ubrusu. Prije posluživanja ih posipajte šećerom u prahu.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Hrana je uvijek pristuna i može ispričati jednu priču na puno različitih načina, tvrdi Marko Jovanović, autor omiljenog bloga "Marko bakes".  S ovim receptom uštedjet ćete vrijeme potrebno za dizanje tijesta, a rezultat je zapanjujući – mekane i izdašne krafne koje se tope u ustima i izazivaju trenutačni osjećaj blaženstva.

Krafne od limuna bez dizanja     

Sastojci:

1 vrećica praška za pecivo

300 g glatkog brašna

1 žličica soli

2 žumanjka

240 g grčkog jogurta

100 g šećera

60 g maslaca, otopljenog i podijeljenog

malo ekstrakta vanilije

korica i sok jednog limuna

ulje, za prženje

200 g šećera u prahu

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

U jednoj zdjeli pomiješajte zajedno prašak za pecivo, brašno i sol. U drugu zdjelu dodajte žumanjke, jogurt. šećer, 30 g otopljenog maslaca, vaniliju i koricu limuna te pjenjačom izmutite. Dodajte smjesu brašna u mokre sastojke i špatulom lagano miješajte dok ne dobijete mekano tijesto. Na dobro pobrašnjenoj podlozi tijesto lagano rukama ili valjkom razvaljajte na debljinu jednog i pol prsta. Izrežite okruglim rezačem krafne s rupom u sredini. Zagrijte ulje. Pazite da ulje nije prevruće, te pecite krafne 2 do 3 minute na jednoj strani, a zatim 1 do 2 minute na drugoj. Dok se krafne malo hlade, glazuru pripremite od ostatka maslaca, šećera u prahu i limunova soka. Krafne cijele umočite u glazuru i ostavite da se glazura lagano stisne. Poslužite svježe i uživajte! 

   

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije