Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lagane poput oblačka

Na pripremi ovih slasnih domaćih lepinjica mnogi su kapitulirali, a recept je jednostavan slijedite li važno pravilo

Sandra Šimunović/Pixsell
22.01.2022.
u 08:24

U restoranu Dravska iža čim sjednete za stol stiže košara puna ovih slasnih, poput oblačka mekih lepinja koje u trenu nestaju. Gospođa Ruža kaže da nitko kući ne ode, a da ne traži recept kod kojeg je najvažnije da se tijesto u više navrata ostavi da se diže i onda ponovo mijesi.

Pripremi tijesta za lepinjice treba posvetiti pažnju i vrijeme. Nije dovoljno jednom ga promijestiti nego to morate učiniti 4-5 puta. Svaki put kad ga promijesite pustite ga da se digne pokriveno krpom pa onda tek ponovite postupak. A kad je gotovo dizanje, razvaljajte ga i narežite na kvadrate koje obavezno treba u rukama rastegnuti prije nego ih bacite u vruće ulje. Ako to ne napravite, neće vam biti izvana fino lagane nego će iznutra ostati sirove, a to bi bila vječna šteta!

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Lepinje Dravska iža

Sastojci:

1 kg brašna (glatko i oštro u omjeru pola-pola)

prstohvat soli

kockica svježeg kvasca

mlaka voda

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Priprema:

Od prosijanog brašna, kvasca i vode umijesite tijesto koje ne smije biti previše rijetko ni gusto – neka bude otprilike napola mekano. Stavite tijesto na stranu da se digne prekriveno krpom. Kad se digne, opet ga premijesite i stavite ponovo da se digne. Ovaj postupak morate ponoviti 4-5 puta. Tijesto mora biti fino izrađeno da se ne lijepi za ruke. Što ćete ga više puta mijesiti i pustiti da se diže, bit će bolje. Pospite radno površinu oštrim brašnom, tijesto izvadite na površinu i malo razvaljajte valjkom. Isijecite tijesto na kocke. Svaku razvucite prstima prije nego je bacite u vruće ulje.

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije