Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
eliksir života

Odrasli muškarci koji piju majčino mlijeko: Daje nam nevjerojatnu energiju

muškarac pije mlijeko
Foto: Thinkstock
05.06.2014.
u 13:54

Nutricionisti su skeptični, kažu da majčino mlijeko nema blagodati za odrasle osobe

Muškarci  koji se ozbiljno bave sportom i strogo treniraju otkrili su novo energetsko piće - majčino mlijeko.

Zasad je trend zabilježen u SAD-u gdje postoji niz banaka s majčinim mlijekom.

- Daje mi nevjerojatnu energiju kakvu ne mogu dobiti niti iz jednog drugog pića, ispričao je jedan od takvih muškaraca za NY Times Magazine

Oko 250 ml majčinog mlijeka online se može nabaviti za oko 13 kuna i to preko stranice poput Only the Breast na kojem majke oglašavaju ponudu, a među drugim majkama koje ne mogu dojiti svoje su mjesto pronašli i dorasli muškarci koji napitak kupuju za sebe.

Otac četvero djece John Nash (55) iz SAD-a počeo je piti mlijeko svoje supruge kad je ona rodila njihovo prvo dijete.

- Palo mi je napamet da bi majčino mlijeko moglo imati dobar učinak i za odrasle, kad je već tak dobro za djecu, kazao je. Naravno, ima i onih koji su u ispijanju izdojenog mlijeka pronašli zadovoljenje različitih perverznih pobuda.

Majčino se mlijeko najviše pije u SAD-u gdje postoji niz banaka majčina mlijeka, no zabilježen je i trend ispijanja tog mlijeka u Kini.

Većina medicinara skeptična je po pitanju trebaju li odrasli piti mlijeko namijenjeno dojenčadi.

- U tome nema nikakve logike, kazala je nutricionistica i liječnica Bo Lonnerdal sa Sveučilišta Kalifornija, prenosi Outside Online. Druga stručnjakinja navodi kako je majčino mlijeko prirodni eliksir za djecu određene dobi i da nema dokaza da koristi odraslim osobama.

Muškarci koji kupuju majčino mlijeko kunu se u njega zbog odličnog omjera proteina i masnoća i prednosti u odnosu na kravlje mlijeko, no stručnjaci napominju da litra majčina mlijeka sadrži tek jednu trećinu proteina sadržanog u litri kravljeg mlijeka. Također, navode, majčino mlijeko ima više laktoze i puno je slađe te nije pogodno za osobe koje su intolerantne na laktozu.

Što se tiče masnoća, kažu da postotak ovisi o prehrani koju prakticira žena koja izdaja mlijeko.

Bioaktivne komponentne koje su toliko cijenjene u majčinu mlijeku u tijelu odrasle osobe ne mogu se ni razgraditi. Uostalom, navode stručnjaci, majčino mlijeko sadrži tek toliko nutrijenata za organizam dojenčeta što sigurno nije dovoljno da zadovolji potrebe muškarca od 100 i više kilograma.

Nutricionistica Sharon Donovan sa Sveučilišta Illinois upozorava također kako u mlijeko kupljeno online u sebi može sadržavati viruse i bakterije.

- Kupnjom od nepoznatih osoba riskirate i zarazu virusom HIV-a, sifilisa ili hepatitisa, upozorava ona. S druge strane, majčino mlijeko pokazalo se kao odličan napitak za osobe koje prolaze kroz kemoterapiju jer je lako probavljivo i daje nužne nutrijente osobama čiji je organizam oslabljenog imuniteta, navodi NY Magazine.

>>Tate žele biti s djetetom, a ostaju uz njega samo kada žena bolje zarađuje

>>Sve manje mama u Hrvatskoj doji! Bebe radije hrane adaptiranim mlijekom

Komentara 1

MI
mickeyzg
11:25 06.06.2014.

Ja bi toplo, sa pipe....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije