Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
siječanjska depresija

Ne bojte se najdepresivnijeg dana u godini! Ovo će vam popraviti raspoloženje...

Doručak
Foto: Shutterstock
16.01.2017.
u 09:36

Nakon euforičnoga prosinca vrijeme je suočiti se s realnošću koja je često - depresivna. Na jednostavne načine i to možemo spriječiti

Ako se danas ne osjećate najbolje, a ne znate zašto je tomu tako, postoji znanstveno objašnjenje. Naime, 16. siječnja smatra se najdepresivnijim danom u godini. Prošla je blagdanska euforija, od novogodišnjih odluka polako odustajemo, a ni stanje na računu nakon prosinačkih troškova nije sjajno. 2005. godine psiholog dr. Cliff Arnall dao je znanstvenu formulu po kojoj je došao do zaključka da je treći ponedjeljak u siječnju - dan D.

– I siječanjskoj depresiji može se doskočiti. Raspoloženje će popraviti kvalitetan doručak, vitamin D i kockica čokolade – kažu nutricionistice dr. sc. Darija Vranešić Bender i dr. sc. Irena Colić koje smo upitale za savjet.

Priprema i uživanje u kvalitetnom jutarnjem obroku neće vam oduzeti više od 10 minuta, a osim što će osigurati energiju potrebnu za početak dana, kvalitetan doručak pomoći će i da se s izazovima nosite koncentrirano i produktivno. No, kako ističe dr. sc. Vranešić Bender, nije važno samo doručkovati, važno je i što doručkovati:

– Izbalansirani zajutrak treba uključivati namirnice iz sljedećih skupina: mlijeko ili mliječne proizvode koji su važan izvor bjelančevina i kalcija, integralna peciva ili žitne pahuljice, kao izvor složenih ugljikohidrata, kvalitetan izvor masnoća poput margarinskoga namaza i voće ili voćni sok kao izvor prehrambenih vlakana i vitamina i minerala.

Manjak sunčanih dana tijekom zimskih mjeseci nepovoljno djeluje na naše raspoloženje. Stoga je bitno iskoristiti svaki trenutak da izađete na sunce jer ono, osim što nam popravlja raspoloženje, pomaže sintezi vitamina D u organizmu koji je neophodan za kosti i zube.

– Studije ukazuju na mogućnost da nedostatak vitamina D bude rizični čimbenik za razvoj depresije u kasnijem životu – ističe dr. sc. Irena Colić s Prehrambeno biotehnološkog fakulteta u Zagrebu te savjetuje vitamin D nadomjestiti i hranom:

– Vitamin sunca može se pronaći u masnoj ribi poput srdele, skuše, lososa i tune te u ulju jetre bakalara, a ima ga i u gljivama, jetri, bijeloj ribi.

U podizanju raspoloženja bitnu ulogu može igrati i - čokolada. Naime, ljubitelji čokolade, što su pokazala brojna istraživanja, imaju vedriji stav prema životu i rjeđe pate od depresije. Najbolji bi izbor svakako bila tamna čokolada, sa što većim udiom kakaa. 

>>Danas je Blue Monday - najdepresivniji ponedjeljak u godini

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije