Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Blagdanski stol

'Našu graševinu vole i u Dalmaciji. I to zbog arome kakva se rijetko gdje susreće'

Pravilo sljubljivanja jednostavno je, kaže vinar Darko Vrbanek iz Obreža Vivodinskog – uz lagana jela paše lagano vino, dok uz tešku hranu, poput divljači i pečenja, idu ona s više alkohola
04. prosinca 2019. u 16:25 1 komentara 1143 prikaza
Darko Vrbanek
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Blagdanski meni apsolutno je nepotpun bez dobroga vina. Bez obzira na to koje je doba dana i što jedete, neki neodoljivi kolač, gulaš, puricu s mlincima ili neku drugu blagdansku deliciju, postoji vino koje možete servirati i koje će, sljubljeno s jelom, upotpuniti užitak. Obiteljsko gospodarstvo Darka Vrbaneka iz Obreža Vivodinskog, malenog mjesta između Ozlja i Žumberačkog gorja, to jako dobro zna i svojim vinima, iz vlastitog uzgoja i proizvodnje, nudi vrhunsku kvalitetu.

Luksuz Ovo su najskuplji pokloni na svijetu! Među njima je i automobil koji je dizajnirao James Bond

– Na 4,5 hektara imamo oko 23.000 čokota. To je naša zemlja i iz vlastitog vinogorja imamo 50 tona grožđa godišnje, odnosno 35.000 litara vina. No od kooperanata s našeg područja godišnje otkupljujemo isto toliko tona grožđa. Imamo vlastitu proizvodnju vina i punionicu, a od sorata radimo graševinu, muškat žuti, chardonnay i zweigelt vina, koja prodajemo u Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji, i to restoranima, kafićima, tvrtkama i obrtima, ali i na kućnom pragu. Naša su bijela iznimno tražena i u Dalmaciji zbog posebne arome i lakoće koju imaju – kaže nam Darko Vrbanek.

Njegovo je obiteljsko gospodarstvo jedno je od najvećih u tome kraju, a u posao su uključeni svi ukućani: njegovi roditelji, supruga i troje školske djece koja često pomažu u tom obiteljskom poslu. U vrijeme berbe rado im pomažu i prijatelji.

Darko Vrbanek | Autor : Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Obitelj je oduvijek imala vinograde i nekada su bili jedni od najvećih kooperanata za bivši Badel i Vinoprodukt.

– Do 1990-ih godina bili smo treći najjači u Vivodini po isporuci grožđa. Potom smo se okrenuli samostalnoj proizvodnji i tadašnje nasade zamijenili novim nasadima visokokvalitetnih sorti. Od 2000. godine u punoj ekspanziji, a 2005. sagradili smo tehnološki izuzetno napredan podrum od stotinu kvadrata gdje primamo i posjetitelje koji žele obići našu vinariju i vidjeti tehnologiju proizvodnje vina. Tijekom godina primjećujem da ljudi sve više piju i uživaju u našim kvalitetnim vinima. Daleko najprodavanije vino nam je graševina, na našem području, ali i u Dalmaciji, i to zbog svoje prepoznatljive arome kakva se rijetko gdje susreće. Muškat žuti kao poluslatko i desertno vino, jednako kao i chardonnay prodaje se svake godine sve više – govori D. Vrbanek. Uz to, dodaje, raste i potražnja za vinima kao prigodnim blagdanskim poklon-paketima.

Vino Agronomski fakultet Studenti agronomije dobili prvi sveučilišni udžbenik na hrvatskom jeziku o vinarstvu

– Naša su vina kao poklon-paketi cjenovno prihvatljiva, a to je i odlična reklama nama, ali i onome tko ta vina poklanja. Iza te prodaje uvijek dobijemo i nove kupce, što nas veseli jer znači da se naša vina piju i da smo prepoznati po kvaliteti – dodaje Vrbanek. Iskusni vinar kaže da postoji jednostavno pravilo da se uz lagana jela pije lagano vino, dok uz teška jela, poput divljači i pečenja, idu teška vina s više alkohola, a uz slatke delicije vina koja su poluslatka ili slatka.

– No kod nas se jako voli popiti gemišt uz bilo koje jelo i od toga ne treba bježati. Iako se piju i crna vina, bijela su vina kod nas ipak puno traženija. Naš muškat kao poluslatko vino preporučio bih i kao aperitiv, jer to su vina s ostatkom šećera, nešto nižih alkohola pa se mogu popiti i natašte – preporučuje Darko Vrbanek koji, kao predsjednik Udruge vinogradara, vinara i voćara ozaljsko-vivodinskog kraja, preporučuje i vina ostalih članova udruge koji su također registrirani proizvođači visokokvalitetnih vina.

Mojmira Pastorčić
NITKO SE NIJE NADAO
Mojmiri je u sinoćnjoj emisiji u kadar ušetao nezvani gost, snimka je hit na internetu
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • mbkameni:

    Skladna obitelj, svi vrijedni i radišni što se može osjetiti sa svakom kapljicom ovog finog nektara koji proizvedu. Graševina za gemišt, nema bolje....Muškat, uh, Božja kaplica....Chardonnay, sjajan. Kada uđeteu taj podrum mislite da su se vrata raja otvorila, domaćini uvijek ... prikaži još! dobre volje, gazdarica Martina uvijek spremna natočiti vino po izboru, baka Zlata iza bačve nosi domaću šunku, kruh, poviticu i friško pečeni kolač. A kad slučajno u podrum dođe deda Iva, priče i vino samo teku. Darko, priča za sebe, dođite pa se uvjerite. Puno sreće i uspjeha u poslu i da dalje ostanu dosljedni u kvaliteti.