Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kiseli kupus

Za Božić i Novu s mog će štanda “otići” tona kupusa

Kiseli kupus
Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL
1/3
04.12.2019.
u 14:45

Nema razdoblja bez gužve pred štandom Anđelke Trdić, najpoznatije zeljarice tržnice Dolac. No najduži redovi, od čak 20 metara, stvaraju se danima prije blagdana. Posebnu aromu, kaže teta Anđelka, njezinu zelju daje kukuruz, mljeveni lovorov list i papar u zrnu

Na Dolcu prodaje punih 40 godina, a svakog dana kupci stoje u redovima ispred njezina štanda ne bi li kupili kiseli kupus. Pitali smo se zašto je to tako i koji je tajni sastojak Anđelke Trdić, inače učiteljice po struci. Odgovor, kaže, leži u osmijehu s kojim dočeka mušterije na tržnici te u staroj i tradicionalnoj recepturi kiseljenja zelja koju je naslijedila od majke i oca.

Kiseli kupus jedan je od neizbježnih sastojaka blagdanskog stola pa stoga uoči praznika prodavači unaprijed pripremaju zalihe ovog povrća. Tako se i Anđelka opskrbila za ovu sezonu, a kiselog zelja ima dovoljno za prodaju do svibnja. Za blagdane, kaže, predviđa da će se prodati čak tri puta više nego inače, a i na njezinu štandu inače rijetko ostane kupusa koji kupci nisu “ugrabili”.

– Otići će sigurno tona kupusa u drugom dijelu prosinca – kazala je Anđelka.

Foto: Shutterstock

U godini je na tržnici nema jedino tri ljetna mjeseca, a to je zato što se bavi sadnjom i berbom ovog povrća. Sve zelje koje ima u ponudi je domaće, uzgaja ga na tri hektara velikom polju, a na placu ga prodaje za 16 kuna po kilogramu.

Vrijeme za kiseljenje je početkom kolovoza, a prvi korak je, objašnjava, očistiti i oprati bačve od tri tisuće kilograma u kojima će kupus mjesec i pol do dva “odmarati” na sobnoj temperaturi, odnosno na oko 22 stupnjeva.

– Kad krenemo kiseliti, prvo trebamo očistiti glavice, odnosno skinuti gornji sloj listova na kupusu. Zatim na dno bačve stavimo red tih glavica pa na to sol, kukuruz, samljeveni lovorov list i papar u zrnu. Sve to daje neku posebnu notu i aromu. Ne znam nikoga tko stavlja taj spoj začina osim nas – kazala je Anđelka.

Nakon toga stavlja se red naribanog kupusa pa opet začini. Zatim slijedi gaženje, jer, naime, povrće mora pustiti vodu, a taj pothvat, kaže, imaju spremne posebne čizme.

Foto: Shutterstock

– Tako su me naučili moji roditelji od kojih sam naslijedila ovaj posao – objasnila nam je prodavačica koja na tržnici voli porazgovarati sa svakim tko dođe na njezin štand jer, kako ističe, to se ljudima kod nje i najviše sviđa.

– Prije svega sam čovjek i ne mogu na to gledati samo kao na posao. Meni je to svakodnevica, ljubav i nasljedstvo zato što sa mnom rade moja djeca kao što sam ja prije sa svojim roditeljima – prisjetila se Anđelka. Obiteljski posao nakon nje planiraju preuzeti njezini sinovi koji sada, kaže, sudjeluju u svemu, od poslova na polju do transportiranja zelja na tržnicu.

Unatoč svemu, zasitili ga se nisu pa je tako njihov obiteljski stol u vrijeme blagdana također jedan od onih na kojem je neizbježan kiseli kupus, pogotovo u obliku kraljice zime, odnosno sarme.

Sastojci:
glavica kiselog kupusa
1 kg mljevenog mesa (70% svinjetine i 30% junetine)
0,05 kg riže
1 jaje
1 srednje velika glavica luka
2 režnja češnjaka
peršinov list
1 žlica crvene paprike
1 žlica svinjske masti
3 lovora
15 dag špeka
suho meso

 

Priprema: Za dobru sarmu najbitnije je dobro zelje, a za još bolji okus potrebni su i domaća slanina te suho meso. Smjesu za punjenje zelja napraviti tako da se na ulju kratko propirja luk, dodati na kockice narezanu slaninu te potom i rižu, tek toliko da dobije masni “omotač”. Potom umiješati mljeveno meso, 70 posto svinjetine i 30 posto mljevene junetine, te ubaciti luk, špek i rižu, posoliti, popapriti, dodati peršin, slatku papriku i jedno jaje te sve izmiješati rukama. Listove kupusa odvojiti te deblji donji dio, odnosno korijen stanjiti nožem. Listove potom puniti mješavinom mesa i motati u sarme. Ostatak listova narezati na trakice. Na dno lonca staviti nekoliko lovorovih listova, potom ide sloj narezanih listova zelja, pa sarme složene u krug. Kad se red popuni, ponovno ide zelje, pa sarme i tako do vrha. Među zelje može se staviti i nešto suhog mesa. Potom zaliti vodom da se sarme prekriju, začiniti mljevenom crvenom paprikom i kuhati oko dva sata. Može se dodati i malo koncentrata rajčice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije