Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Studenti agronomije dobili prvi sveučilišni udžbenik na hrvatskom jeziku o vinarstvu

Pisan je u skladu s programom koji se izvodi na Agronomiji i sličnim sveučilištima, te sadrži temeljna znanja iz područja enologije, enokemije, enomikrobiologije, enotehnologije i senzornog vrednovanja kvalitete vina
21. studenoga 2019. u 09:44 1 komentara 211 prikaza
Vino
Foto: GettyImages

Prvi sveučilišni udžbenik na hrvatskom jeziku Vinarstvo, autorice Stanislave Herjavec predstavljen je na zagrebačkom Agronomskom fakultetu. Pisan je u skladu s programom koji se izvodi na Agronomiji i sličnim sveučilištima, te sadrži temeljna znanja iz područja enologije, enokemije, enomikrobiologije, enotehnologije i senzornog vrednovanja kvalitete vina, kao i opis organoleptičnih svojstava autohtonih i introduciranih bijelih i crnih vinskih sorti.

Ilustracija Slovenija ne odustaje od ekskluzivnog prava Rasprava o teranu na Općem sudu EU 3. prosinca

- Ovaj udžbenik predstavlja abecedu tehnologije proizvodnje vina i uvjeren sam da će, uz naše studente, znanstvenike i stručnjake, biti nezaobilazno štivo i vinarima kojima je proizvodnja vina izvor egzistencije i koji su svjesni da ovu tehnološki iznimno složenu proizvodnju nije moguće razvijati bez implementacije znanja, inovacija i najnovijih tehnoloških dostignuća - istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

Naglasio je da Hrvatska ima veliko bogatstvo vinskih sorti, samo autohtonih više od 120, te da je to dio našega identiteta.

- Zato nam je u HGK želja da pod jedinstvenim zaštićenim brandom Vina Croatia – vina mosaica, koji je otisnut i na poleđini ove knjige, cijelu Hrvatsku brendiramo kao zemlju vina. Da naša Istra, Dalmacija, Slavonija i Središnja Hrvatska postanu perjanice enološke i gastronomske ponude, kako je slučaj s Bordeauxom u Francuskoj ili Toscanom u Italiji, te da turisti koji dolaze kod nas tragajući za autentičnim doživljajem upravo konzumacijom vrhunskih vina i gastronomije upoznaju svu ljepotu načina života i mentaliteta te našu bogatu tradiciju i kulturu - poručio je Kovačević.

Miroslav Škoro krsti svoje vino U DRUŠTVU PRIJATELJA Prekinuo kampanju na 24 sata: Miroslav Škoro krstio svoje vino

Autorica Herjavec kazala je kako se tijekom cijele svoje karijere u visokom obrazovanju vodila poslovicom da nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati.

- Vino je za mene jedan čaroban svijet i žao mi je što ne mogu do kraja spoznati njegovu ljepotu - kazala je Herjavec, dodavši da moramo čuvati stare tehnologije, ali i pratiti moderne trendove u proizvodnji vina.

Prodekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu Ivica Kisić izjavio je da je ova knjiga važna za popularizaciju znanosti, osobito agronomske struke.

OPG Tatjana Hažić ZLATA VRIJEDAN Bili su samo proizvođači, a tada su prepoznali unosan turizam 'vina i jabuka'

- Riječ je o pravoj poslastici za svakog čitatelja – od studenta, preko vinara, do vinskih entuzijasta – svi oni u njoj mogu pronaći nešto za sebe. Kažu da je sudbina ovakvih stručnih knjiga da ih svi hvale, a nitko ne čita. Uvjeren sam da će ovo biti iznimka i knjiga koju će svi čitati - kazao je Kisić.

Skupili smo chefove Fuliranja
ADVENTSKA ČAROLIJA
Skupili smo chefove Fuliranja: Ovo su majstori adventskih delicija koji za vas spremaju street food čuda