Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEKOLIKO RECEPATA

Uskrsni meni sv. Hildengarde: Preporuča janjeće meso, a omiljena žitarica pir i brašno od pira

Foto: pexels.com
1/5
03.04.2021.
u 20:44

Poznato je da među namirnicama sv. Hildegarda preferira žitaricu pir i brašno od pira

Kako bi svečani uskrsni menu obilovao i zdravim namirnicama, posegnuli smo u riznicu koju nam je ostavila crkvena naučiteljica sv. Hildegarda iz Bingena. Poznato je da među namirnicama sv. Hildegarda preferira žitaricu pir i brašno od pira.

Prema da u njezinim preporukama za ishranu nema mnogo mesa, za Uskrs je preporučeno janjeće meso. A od posebnih „Hildegardinih začina“ tu su galgant, zubovac, izop, mješavina začina s piskavicom, majčina dušica, muškatni oraščić…  

PIROVA JUHA

Sastojci:

1 usitnjena glavica luka
1 žlica maslaca
1 l vode
1 vršak noža ovih začina: zubovac, galgant, muškatni oraščić
1-2 žličice soli

Priprema: Luk prepržiti na maslacu i zaliti vodom. Dodati sol i začine, zakuhati. U juhu po želji dodati: okruglice od pira, pirovo tijesto za juhu, pirovu krupicu. U juhu se prilikom prženja mogu dodati 2 žlice usitnjene proljetne koprive - ona će želudac očistiti od sluzi a krv od toksina.

Foto: pexels.com

 
JANJEĆI BUT SA ZAČINSKIM BILJEM

Sastojci:

¼ l bijelog vina
1 janjeći but (oko 2-2 ½ kg)
vezica svježeg peršina
1 grančica ljupčaca
1 grančica majčine dušice
1 žličica barske metvice u prahu
2 režnja češnjaka
sol
1 žličica galganta
1 vezica povrća za juhu

Priprema: S buta skinuti suvišnu masnoću i kožicu. Češnjak usitniti i zgnječiti s malo soli te u njega pomiješati usitnjeno bilje. U to dodati malo ulja i napraviti marinadu. Polovicu marinade premazati po butu i ostaviti da odstoji 1-2 sata. Nakon toga but premazati preostalom marinadom. But dobro zapeći sa svih strana u posudi za pečenje, dodati povrće za juhu te zaliti s pola bijelog vina i malo vode. Peći 1- 1 ½ sat te pred kraj pečenja umiješati ostatak vina i 1 žlicu pirova brašna u tekućinu od pečenja.
 

Foto: pexels.com


PIROVA TJESTENINA NA TALIJANSKI

Sastojci:

250 g pirove tjestenine
1 čaša tučenog vrhnja
400 g sezonskog povrća  (mrkva, pastrnjak, tikvice, mahune i sl.)
1 glavica luka
1 manji češnjak
malo maslaca

Začini: zubovac, galgant, majčina dušica, izop, peršin, mješavina začina s piskavicom

Priprema: Pirovu tjesteninu skuhati u osoljenoj vodi i procijediti. Luk prepržiti na maslacu, dodati povrće i zaliti s malo vode. Kad povrće omekša dodati začine po ukusu i usitnjeni češnjak. Osoliti i umiješati vrhnje. Na kraju umiješati i tjesteninu. Poslužiti sa zelenom salatom i parmezanom.

Uz to vrlo dobro ide čaša crnog vina.

Foto: pexels.com

 
USKRSNA PLETENICA

Sastojci:

500 g bijelog pirovog brašna
200 g maslaca
3 žumanjka
1 paketić suhog kvasca
sol
3 žlice šećera od šećerne trske
3 žlice vrhnja
mlijeko
 
Priprema: Pomiješati sve sastojke i umijesiti glatko tijesto, koje treba više puta promijesiti i razvaljati  te na kraju staviti u toplu zdjelu. Tijesto ostavimo da stoji 30 min a zatim ga podijelimo na 3 dijela i oblikujemo pletenicu, koju prvo premažemo s bjelanjkom. Oblikovano tijesto položimo u kalup i premažemo žumanjkom, posipamo sa štapićima ili listićima badema i krupnim šećerom. Pečemo u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 °C dok ne porumeni.

Foto: pexels.com

Pitali smo građane: Znate li kako se pravilno maske bacaju u smeće nakon upotrebe?

Koliko kave je previše kave?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije