Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVA STRAST

Sve sastojke za naše rakije uzgajamo isključivo vlastitim rukama

Foto: Privatni album
1/4
04.12.2019.
u 15:43

Najprije su likere radili za prijatelje, a kad su shvatili da ih traže i njima nepoznati ljudi, odlučili su registrirati svoj OPG

Svaka večera bolje sjedne uz finu čašicu aperitiva prije jela. S tom mišlju posao je pokrenuo bračni par Jelena i Bero Tomljanović koji stoje iza obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Santa Clara. Domaćim rakijama i likerima od inovativnih, neobičnih i limitiranih okusa nepca svojih kupaca zadovoljavaju već devet godina.

– Sve je počelo kad smo bili u Rimu i svuda oko nas pio se limoncello. Tada nam je sinula ideja što bi se još moglo napraviti s puno domaćeg i neprskanog limuna. Moj otac iz zabave se bavio proizvodnjom rakije, iako ne popije ni gutljaj. Uz njegovu pomoć, od savjeta, opreme, materijala i kontakata, proizveli smo svoj prvi liker, i to od limuna. No, za razliku od limoncella, koji se radi od korice limuna, mi smo naš liker napravili od svih dijelova tog voća – objašnjava bračni par iz Svete Klare. Dalje je sve krenulo, kažu, nekim prirodnim tijekom. Prvo su ih probali prijatelji na druženjima pa su likere i poklanjali.

– Suprug je grafički dizajner pa je napravio i našu etiketu. Nakon toga počeli smo proizvoditi rakiju od ekološkog meda. Prijatelji su počeli tražiti naše likere, inzistirali su na kupnji pa su nam se počeli javljati i nepoznati ljudi. Tada smo registrirali svoj OPG i počeli širiti ponudu – objasnila je Jelena Tomljanović. Dobar glas daleko se čuje, a vijest o kvaliteti njihovih likera munjevito je obišla cijelu Hrvatsku pa danas tako iza sebe imaju na tisuće zadovoljnih, kupaca, a prodaja se odvija putem narudžbi. Iza te kvalitete stoji mnogo truda pa tako sve sastojke za rakije bračni par uzgaja na vlastitim nasadama i sve po ekološkim principima. Razne kulture voća rastu na 18 hektara zemlje.

Foto: Privatni album

– Najzahtjevniji, ali i najzabavniji dio je proces proizvodnje. Kao bazu za naše likere koristimo komovicu te u nju dodajemo voće, šećer ili med. Sve to macerira se minimalno tri mjeseca. S obzirom na to da je naša proizvodnja potpuno craft, odnosno handmade, sve to voće se filtrira kroz fina sita ili gaze. Tada su likeri spremni za punjenje – objašnjava bračni par. Svaku od tih boca pune, čepe i etiketiraju ručno.

Tako nastane na desetke okusa koje imaju u ponudi, a jedni od najomiljenijih i najprodavanijih su “crna kruška”, koja se radi od stare sorte tepke, koja je iznutra crna, te liker od meda i mente “Medicament” koji na etiketi ima fotografiju iz obiteljskog albuma Tomljanovića.

– Apsolutni hit zimi je “zimski liker” od ekološke jabuke, klinčića i cimeta. On daje okus kuhanog vina, a specifičan je po tome što se može grijati pa je vruć potpuno drukčijeg okusa i mirisa – kaže J. Tomljanović i dodaje da je jednako omiljen liker od višnje, aronije, borovnice, bazge, ali i medica, travarica i šljivovica. Svake godine Santa Clara u ponudi ima i limited izdanje okusa ili ambalaže.

– Prošle godine imali smo “Malinu&Ružu” u određenom broju boca, a našu “crnu krušku” posebno smo uredili u limited boci i sve smo rasprodali. Kupci jako vole takva izdanja jer su zaista posebna, pogotovo kao poklon – kažu Tomljanovići. Tajna je, dodaju, u tome da nema žurbe s proizvodnjom. Svaki slobodan trenutak par tako provodi u izradi likera i drugim poslovima vezanim uz OPG, a svaki od njih, kažu, zadužen je za određeni dio posla.

– Suprug Bero ima nepce za okuse i jako je osjetljiv na to pa je izrazito pažljiv u proizvodnji. Ja volim onaj dio oko ambalaže, dizajna, posebnih izdanja, fotografiranja proizvoda, izrade dodatnih materijala poput drvenih daskica za hranu, svijećnjaka, traženja raznih delicija koje idu uz likere, razne dekoracije... – objašnjava Jelena.

Iako je jednom najdraži estetski dio priče, a drugom okusni, slažu se da ipak nema boljeg nego kada njihova djeca u nekom restoranu prepoznaju “tatine i mamine rakije”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije