Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBIČAJI KOJE VOLIMO

Evo kako se Božić slavi u raznim dijelovima Hrvatske

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL'
1/5
04.12.2019.
u 16:40

Nakit za drvce drukčiji je u svakom kraju pa su tako u zagrebačkom dijelu Prigorja najčešći ukrasi licitarska srca, a umjesto božićne zvijezde na vrh bora stavljala se lutka Marije Terezije. U Slavoniji su, pak, prvi čestitati “polaužari”, koji se kući vraćaju s kobasicama oko vrata

Veliko pospremanje kuće dok mirisi kolača dopiru iz pećnice koja se ne gasi tjedan dana prije Božića. Tako otprilike izgledaju pripreme za blagdan Isusova rođenja u cijeloj Hrvatskoj. No u raznim se dijelovima naše zemlje Božić slavi na drukčiji način. Običaja, koje su im prenijeli njihove bake i djedovi, mnogi se itekako drže.

Još odavna ostalo je pravilo da na Badnjak žene u obitelji rano ustaju, u kući sređuju posljednje detalje pred polnoćku te kuhaju kako bi Božić proveli u miru. Ostali ukućani poste do večere, koja prema kršćanskom običaju nalaže ribu. U kontinentalnom dijelu Hrvatske obično se sprema slatkovodna vrsta ribe, najčešće šaran, som ili pastrva i to na mnogo načina. U gulašu, “na naglo”, u pećnici s krumpirima... samo je dio onoga što revne domaćice pripremaju ukućanima, kao i gostima koji će pokucati na njihova vrata.

Za Badnjak se kiti drvce, koje se nabavlja nekoliko dana prije. Ispod nje stoje male jaslice te obavezna pšenica, koja se posijala na blagdan svete Lucije 13. prosinca te do Badnjaka obično gusto izraste. Nakit za bor drukčiji je u svakom kraju pa su tako u Prigorju najčešći ukrasi licitarska srca. U zagrebačkom dijelu Prigorja grane su se kitile crvenim ružicama od krep-papira, a s vrha jelke, umjesto božićne zvijezde, slavlja je “nadgledala” lutka Marije Terezije.

Badnjak počinje tako što bi gazda kuće unio bor u kuću te izgovorio nagovijest: “Daj vam Bog purićov, telićov, guslićov, pune lajte vina, najviše Božjega mira. Da vam čučice sjele kak bum ja sjel”. Potom se svetom vodom blagoslivlja drvce, a nosi se i lončić s kukuruzom, pšenicom, grahom i slamom, koja se stavlja pod stol. Slama se pod stol stavlja i u Zagorju, na polnoćki se blagoslivlja jelo koje stanovnici donesu, a post se prekida kad se jelo donese doma. Najviše bi se polnoćki veselile mlade Zagorke, koje su na misi mogle od dečka kojem se sviđaju dobiti jabuku. Značilo bi to da je mladić ozbiljan u svojim namjerama prema djevojci.

Na sam Božić u kuću bi došli čestitati koje su zvali “polaužari”. Običaj je nalagao da pri ulasku u kuću čvrsto sjednu na stolac kako bi cijelu godinu kokoši nesle jaja. Badnjak u Slavoniji započinjao bi tako što bi dječaci u ranu zoru posjećivali kuće u susjedstvu i zaželjeli plodnu novu godinu.

Negdje se oživljava tradicija položajenja. “Položaj” postaje onaj tko prvi dođe u posjet pa se kući vrati s dugačkom svinjskom kobasicom oko vrata i džepova punih oraha i suhih šljiva, jabuka i krušaka. Također, na taj bi se dan uvijek darivalo najstarije muško dijete. Jedan od najstarijih običaja vezan je uz jabuke, koje bi se narezale na kriške i namazale medom, a svaki bi ukućanin morao pojesti barem jedan komad. Razlog tomu je da se ukućani znaju vratiti kući ako se slučajno izgube na putu. U Svetom Martinu u Međimurju odlazak na polnoćku bio je vezan uz ženidbu. Otac koji je želio oženiti sinove i udati kćeri morao je posljednji izaći iz kuće i prvi se vratiti te otvoriti prozor koji gleda na cestu. Osim na polnoćku, ljudi su išli i na misu zornicu, te na ‘velu misu’, a djevojke bi se za tu prigodu odijevale u svečane haljine.

Poslije mise slijedio bi svečani ručak, a na jelovniku u Međimurju uz razne pečenke bila bi i hladetina. Potom se odlazilo čestitati rodbini i susjedima. Za Božić je bio vezan još jedan običaj: prvi čestitar koji bi ušao u kuću trebao je biti veseo i dobrog zdravlja kako bi u narednoj godini dom pratila sreća.

Za božićni ručak u Lici tradicionalno se pak sprema bakalar, a fritule su gotovo neizostavne. Žene na Badnjak pripremaju bogat božićni jelovnik, a ručak je na sam Božić svečan i bogat te za stolom okuplja cijelu obitelj. Jede se voće, povrće, meso, razne pečenke, kruh, peciva i brojna druga jela.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije