Jake Moscato odlučio je isprobati 60-dnevnu dijetu s crvenim mesom kako bi vidio hoće li izgledati kao "superheroj" ili će mu "upropastiti" tijelo. 28-godišnji YouTuber počeo je slijediti "lavlju" verziju mesojedske dijete - što znači samo konzumaciju govedine i soli. No, samo nekoliko dana kasnije shvatio je da je mnogo teže nego što je očekivao, piše Daily Mail.
Dok je bio na odmoru u Kaliforniji samo četiri dana nakon izazova, imao je problema s pronalaženjem mjesta gdje bi mogao jesti vani i morao je sjediti na ručkovima i večerama s prijateljem te ih gledati kako oni jedu. Rekao je: "Najteže je kad si negdje vani. Nema pogodnosti. Ne mogu ići u Chipotle. Ne mogu otići na nasumično Taco Stop mjesto. Ne mogu ići u Dave's Hot Chicken ili Chick-fil-A. Nego, moram kuhati".
Osim što je imao ograničene mogućnosti prehrane i bio prisiljen preskakati obroke, njegovo se zdravlje pogoršalo. U roku od tjedan dana od početka svog putovanja, Moscato se počeo osjećati tjeskobno, osjećao je bolove u prsima te mučninu u želucu, dok je također postao blago depresivan.
Shvativši da je to neodrživo, odlučio je ublažiti restrikcije u svojoj prehrani i do trećeg tjedna u obroke počeo uključivati svinjetinu i malo voća. U jednom trenutku u prva tri dana je rekao: "Ne veselim se ničemu. Muka mi je od ovoga, muka mi je od mesa. Nakon ovoga bih mogao postati vegan".
Njegova nova dijeta bila je "95-97 posto crveno meso i malo voća, jaja i svinjetine". Nakon što je svojoj prehrani dodao druge namirnice, YouTuber je ponovno počeo uživati u svojim obrocima - primijetivši da je kombinacija govedine i svinjetine ukusna.
Kako je došao do oznake od 60 dana, Moscato je izvijestio da su mu se raspoloženje, energija i fokus značajno poboljšali. Nakon završetka izazova podvrgnut je testovima krvi kako bi se vidjelo koliko se njegovo tijelo promijenilo.
U usporedbi s testovima prije izazova, rezultati su pokazali da je uspio smanjiti svoju tjelesnu masnoću sa 16 na 14,6 posto i smanjiti tjelesnu težinu sa 94,3 kg na 91,6 kg. Značajno je da je također dobio oko 0,9 kg mišića u svakoj ruci i 0,9 kg mišića u prsima - povećavši svoju ukupnu mišićnu masu za oko 2,7 kg.
Međutim, rezultati testa pokazali su da mu se razina kolesterola povećala za 12 mg - sa 157 mg na 169 mg, pri čemu je razina lošeg kolesterola (LDL) skočila sa 67 mg na 92 mg, a razina dobrog kolesterola pala s 81 mg na 69 mg.
Prekomjerni LDL (lipoprotein niske gustoće) ili loš kolesterol mogu se nakupiti na stijenkama arterija, stvarajući plak koji može suziti arterije i povećati rizik od srčanog i moždanog udara. S druge strane, HDL (lipoprotein visoke gustoće) kolesterol poznat je kao "dobar" kolesterol jer pomaže u uklanjanju drugih oblika kolesterola iz krvotoka i smanjuje rizik od srčanih bolesti.
Stručnjaci smatraju da se zdrave razine kolesterola za muškarce i žene starije od 20 godina kreću između 125 mg i 200 mg, dok bi razine LDL trebale ostati ispod 100 mg, a razine HDL 40 mg i više - što ukazuje da Moscato nije bio izložen riziku od razvoja srčanih bolesti.
Njegova razina testosterona također je porasla sa 748 nanograma na 800 ng, dok je razina željeza skočila s 88 mikrograma na zabrinjavajućih 176 ug. Višak željeza može oštetiti vitalne organe poput jetre, srca i gušterače, što može dovesti do bolesti jetre, dijabetesa i srčanih problema.
Dok je Moscato rekao da je mrzio ovu dijetu tijekom izazova, planira nastaviti s njom uz uključivanje voća i avokada. Unatoč njegovim rezultatima, liječnici preporučuju prehranu bogatu biljnim namirnicama, poput mediteranske prehrane koja obiluje voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i mahunarkama.
Istraživanja su pokazala da mediteranska prehrana smanjuje rizik od demencije, bolesti srca i drugih kroničnih stanja. Studija iz 2018. objavljena u JAMA-i analizirala je 26.000 žena koje su slijedile ovu prehranu i otkrila da su imale do 28 posto manji rizik od srčanih bolesti.
Stručnjaci upozoravaju na rizike pretjerane konzumacije crvenog mesa jer ono sadrži zasićene masti koje mogu povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i zatajenja srca. Međunarodna agencija za istraživanje raka klasificira crveno meso kao mogući karcinogen, a pretjerana konzumacija povezana je s većim rizikom od raka dojke, debelog crijeva i pluća.
Za zdravu prehranu, stručnjaci preporučuju ograničavanje konzumacije crvenog mesa na najviše 340-510 grama kuhanog mesa tjedno ili oko tri porcije.
GALERIJA: Ako želite zdravo srce, ovo su namirnice koje morate uvrstiti u svoju prehranu već danas
Još jedan ekstrem koji nije dokazao ništa drugo osim kako su ekstremi štetni. Crveno meso je zdravo, vrlo važan izvor bjelančevina i željeza, a konzumira se kao i sva ostala prehrana....balansirano. Oni koji guraju "nezdravost" crvenog mesa to rade iz drugih pobuda. Kojekakve vege i green agende su veliko zlo 21. stoljeća.