Naslovnica Lifestyle Gourmet

Mislili ste da znate ispeći piceka? 5 pogrešaka koje vjerojatno radite s piletinom

Što izbjegavati, a čega se držati pri pripremi piletine otkriva kuhar James Peterson
03. srpnja 2014. u 11:51 18 komentara 60282 prikaza
pečena piletina
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/2

Sočan, mekan, hrskav... pečeni je picek omiljena hrana mnogima, no od savršenog pečenja često nas dijeli nekoliko zamki.

Kao i kod pripreme svake hrane, majstori zanata imaju svoje male tajne.

Što izbjegavati, a čega se držati pri pripremi piletine, otkriva kuhar James Peterson u svojoj novoj knjizi ""Done.: A Cook's Guide to Knowing When Food Is Perfectly Cooked".

Ovo su, kaže, najčešće pogreške koje radimo pri pripremi piletine.

1. Ne vežete piletinu i puštate da nogice i krilca "lete"

Pile je prije pečenja važno povezati da bi se ravnomjerno ispeklo i da bi bilo sočno. Ako to ne učinite, vrući zrak cirkulirat će unutar pileta i isušiti dijelove oko prsa prije nego su bataci gotovi. Jednostavno uzmite špagu i povežite pile oko nogu.

2. Picek je golišav

Kako biste spriječili da se meso presuši, pokrijte ga aluminijskom folijom prvih 20 minuta pečenja. Folija će usporiti pečenje prsa pa će ona biti gotova u isto vrijeme kad i ostatak pileta. Foliju je dovoljno položiti da bi zrak mogao strujati ispod nje.

3. Tava vam je poluprazna

Piletina popržena na tavici na maslacu ukusan je i brzo gotov obrok, no iako se često savjetuje da tavu ne pretrpate, Peterson kaže drugačije.

Tava bi trebala biti ispunjena piletinom jer ako pržite komad ili dva, lakše će izgorjeti. Meso se ne mora dodirivati, ali ako imate manje mesa, uzmite manju tavu kako biste izbjegli okus izgorenog mesa.

4. Pogađate kad je gotovo

Ako nemate termometar, jednostavno je napraviti test rukom. Pritisnite mišić palcem. Takav je osjećaj sirovog mesa. Da biste doznali kako se osjeti pečeno meso, stavite ruku u šaku i opet pritisnite mišić.

5. Piletina na roštilju

Pripremajte piletinu na roštilju najprije s donjom stranom na rešetki i kad je najjača vatra. Kad se ispeče, i vatra će se već smanjiti pa kad okrenete dio s kožom koji je masniji manje će masti kapati po ugljenu te će se smanjiti mogućnost da se vatra ponovo rasplamsa i da mesu neugodan izgoreni okus.

>>Opasnost za zdravlje: Ne perite sirovu piletinu prije pripremanja

>>9 namirnica koje nikad ne biste smjeli staviti u zamrzivač

Aktivni odmor
NEZABORAVNO ISKUSTVO
Oni se izležavaju na plaži, a ti letiš 60 metara iznad njih!

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar franioprvi
  franioprvi:

  ako nas Englezi uce kuvati , necemo daleko

 • acer7:

  to vjerojatno vrijedi za Engleske GMO piliće. ja sigurno ispečem bolje piletinu od tog zukerpekera Jamesa

 • drznedaj:

  Ana Ana, na (ozbiljnom) faksu bi za to dobila negativnu ocjenu ili bi te cak izbacili iz predmeta. Pa nigdje nema navodjenje autora (Lynn Andriani, HuffPost) ili je to "kompiliranje" postalo normalno kod nas