Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
simptomi

Migrena ili glavobolja? Prepoznajte u čemu je razlika

Jutarnja glavobolja
Thinkstock
21.11.2018.
u 12:14

Klasičnu migrenu često prate prodromalni znaci (aura) najčešće unutar 24 sata prije napadaja.

Glavobolja ili migrena? Iako bi neki mislili da je stvar o istim bolovima, samo drukčijeg naziva, varaju se.

Migrene su izrazito bolna stanja i tri puta češće pogađaju žene, a procjenjuje se da čak oko milijardu ljudi na svijetu pati od tih neugodnih simptoma. 

Kako razlikovati glavobolju od migrene i kako si pomoći i olakšati bol?

Naučite prepoznati simptome migrene...

Klasičnu migrenu često prate prodromalni znaci (aura) najčešće unutar 24 sata prije napadaja. Prate ih promjene raspoloženja (depresija ili euforija) poremećaji koncentracije, nemir, a može se javiti i pojačana želja za slatkim.

Razvija se pulsirajuća glavobolja, ali može biti i tupa ili probadajuća. U više od 90 bolesnika bolesnika bol je praćena mučninom i povraćanjem. Velik broj bolesnika tuži se na preosjetljivost očiju na svjetlost (fotofobija), a poneki ne podnose jake zvučne ili mirisne podražaje. Pri kraju napadaja neki bolesnici izmokre veću količinu mokraće (poliurija). Napadaj migrene obično traje nekoliko sati, ali u većini slučajeva završava unutar 24 sata, piše Pliva zdravlje. 

Napadaji migrene često su u svezi s mjesečnicama, pa i menopauzom, a za vrijeme trudnoće javljaju se vrlo rijetko. Napadaji mogu biti prouzročeni i drugim provokativnim čimbenicima kao što su: psihički stres, tjelesni napor, meteorološki uvjeti i nagle promjene vremena. U osoba koje su osjetljivije, konzumiranje određene vrste hrane i namirnica također može provocirati napadaj: sir (zbog tiramina), čokolada (zbog feniletilamina), konzervirana hrana (zbog nitrita i drugih konzervansa), alkohol itd.

Pogledajte prvu emisiju trenerice uz koju baš svatko može smršavjeti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije