Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brodsko-posavska županija

Kosjenka iz bajke svoju ljubav prema glumi želi živjeti tamo gdje joj je najljepše, u svojem bajkovitom rodnom kraju

Moja.hr
Foto: Ivica Galović/Pixsell
1/9
19.05.2023.
u 09:31

Zabrinuto je uzdahnula pa zašutjela kad smo ju pitali kako bi reagirala kad bi joj roditelji rekli da je došlo vrijeme da se i oni odsele iz Slavonije. Brzo se pribrala i odgovorila da bi ih razumjela, ali bi njoj takva odluka jako teško pala.

-Voljela bih ostati – djetinje iskreno kaže Dora Pejić, odlična učenica trećeg razreda klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića u Slavonskom Brodu.

Što ju to toliko veže uz rodni grad da ga ne bi mogla samo tako zamijeniti?

- Pa svi su moji ovdje i sve imam tu. Živim u gradu koji je siguran i ne vidim razloge zašto bih tražila nešto više negdje drugdje – odgovara..

Plan B ne postoji

- Možda nedostaje više mogućnosti, ali za nas mlade u Brodu je stvarno lijepo živjeti. Imamo dobar izbor škola, kulturne sadržaje, kamo god da krenemo, brzo ćemo stići... Nemam se želju iseliti, pogotovo ne sada jer ovdje imam sve što poželim i osjećam se sigurno. Istina, pored postojećih, uvijek bi bilo dobro da ima još više sadržaja za mlade, naprimjer da se u brodskoj tvrđavi održavaju koncerti, za one koji se možda ne uklapaju u grupu mladih koji svakodnevno posjećuju neka druga mjesta za izlaske – objašnjava Dora.

Povezanost sa sredinom prikazat će ona i u 60 sekundi filma za Moja.hr, provodeći gledatelje kroz svoju županiju na način u kojem je najbolja, a to je gluma. Naime Dora se, kako sama kaže, "od malih nogu bavi glumom", a ta je ljubav začeta prije desetak godina, još kad je na manifestiaciji "U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić" glumila Kosjenku i danas, kad kao članica Satiričkog kazališta mladih utjelovljuje židovsku djevojčicu Annu Frank, istog intenziteta.

Zbog glume je, uostalom, ostavila balet jer u srednjoj dvije aktivnosti nije mogla uskladiti tako da škola ne trpi:

Kad završim srednju, namjeravam upisati glumačku akademiju u Osijeku i u budućnosti se bavim onim što stvarno volim i u čemu uživam. Mnogi me pitaju koji mi je plan B. Nemam ga, želim biti glumica – jasna je.

Put je to kojim je ona ozbiljno kročila, potvrđuje i lanjska objava na Fejsu njezine škole: "Mi klasičari već odavno znamo da je naša Dora Pejić (3. b) izvrsna glumica, a u to se uvjerila i šira publika. Dora je, naime, glavna glumica predstave "Anna" (prema motivima knjige "Dnevnik Anne Frank"), nastale u koprodukciji Slavonskog Brodveja, Satiričkog kazališta mladih te Kazališne družine "Ivana Brlić-Mažuranić", pod redateljskom palicom Mateja Safundžića. Dora je nastupila u ulozi naslovne junakinje, a kroz glumu, ples, pjesmu pa čak i žongliranje prikazala nam je Annu u verziji u kakvoj ju dosad još nismo vidjeli".

Kad bi Slavonski Brod uz amaterska dobio i profesionalno kazalište, za mlade poput mene koji vole glumu, imao bi baš sve za sretan život, kaže simpatična gimnazijalka Dora

Baš za ulogu Anne Dora je proljetos u Bjelovaru na 25. susretu profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra Assitej dobila posebnu nagradu za glumački doprinos i kreaciju. Žiri je ocijenio da je Annin lik utjelovila vrlo poetično, iznoseći svojom glumačkom vještinom paletu emocija.

Uloga je promijenila

- Pripremajući lik i ja sam se dosta promijenila kao osoba. Puno smo radili, imali probe svaki dan, škola mi je puno izašla u susret, a sama nagrada dokaz je da smo, iako amateri, radili odlično. Ogroman je to poticaj za dalje i velika čast, baš kao što mi je čast i to što ja ove godine sudjelujem u Moja.hr. Sve ovo što se oko mene događa potpuno mi je novo i veselim se – iskreno će Dora dok preko brodskog korza idemo prema novoj kulturno-turističkoj atrakciji grada, lani u jednoj od najljepših brodskih katnica otvorenom Interpretacijskom centru Ivane Brlić Mažuranić.

Foto: Ivica Galović/Pixsell

Kuća obitelji Brlić u prošlom je stoljeću bila središte kulturnog života grada, a sad joj je, nakon temeljite obnove, vraćen stari sjaj. Još jedan interpretacijski centar, jedinstvena Kuća tambure, trebao bi u Slavonskom Brodu biti otvoren ove godine, u tvrđavi.

- Imamo mi puno toga za pokazati i u gradu i izvan njega – ponosno će Dora.

Istaknut će ona gradsko središte s jednim od najvećih trgova u Hrvatskoj, brodski kej – dugu šetnicu uz Savu, kupalište Poloj, ranč Ramarin u obližnjem Garčinu, adrenalinsku šumu u Bebrini... Toliko je toga, kaže, da se ni ne može svega sjetiti.

- Jedino što ja još želim jest da nekada u budućnosti uz amaterska imamo i profesionalno kazalište, kako bi i mladi poput mene koji vole glumu imali još više mogućnosti – kaže Dora Pejić uvjerena kako bi onda Slavonski Brod imao baš sve što traži za sretan život.

LJUBAV I PONOS Dora je ponosna na ljepote i znamenitosti svoga kraja, a posebno na novu kulturno-turističku atrakciju njenog grada, interpretacijski centar Ivane Brlić Mažuranić otvoren u jednoj od najljepših brodskih katnica
Foto: Ivica Galović/Pixsell

Turistički temelj eko-etno sela, salaši i OPG-ovi, čekaju se putnička pristaništa na Savi

Vrijeme kada se bogatstvo u Slavoniji mjerilo debljinom hrasta i slanine ostavilo je traga na našim kulturnim, tradicijskim, ali i gastronomskim navikama" kaže Ružica Vidaković,direktorica Turističke zajednice Brodsko-posavske županije. Temelj su turističke ponude ovoga dijela Slavonije eko-etno sela, rančevi, salaši, obiteljska poljoprivredna gospodarstva...

No uz postojeće sadržaje sve vrijeme se pojavljuju novi, jednako atraktivni. Jedan od njih je adrenalinski park šuma Bebrina, koncipirana kao izletište za sve dobne skupine. Što se tiče smještajnih kapaciteta, uskoro će ih u gradu na Savi biti znatno više jer pri kraju je obnova hotela Park nedaleko od šetnice. Ovo će luksuzno zdanje imati šezdesetak soba, apartmane, a s brojem i opremljenošću kongresnih dvorana "otvorit" će destinaciju kongresnom turizmu. Kad uz navedeno Slavonski Brod dobije i najavljena putnička pristaništa na Savi, grad će uistinu imati sve.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije