Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Požeško-slavonska županija

Već su iskusili život daleko od doma, ali život po svojoj mjeri poduzetni mladi povratnici nalaze jedino u svojem kraju

Požega: Projekt Moja.hr, Karlo Hruškar i ekipa
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/8
18.05.2023.
u 10:17

Upitate li ih zašto su baš njih troje pravi kandidati da ove godine predstavljaju Požeško-slavonsku županiju u projektu Moja.hr, jednostavno će odgovoriti da je to zato što u jednoj minuti mogu pokazati koliko vole svoj kraj, navesti razloge zbog kojih onaj tko ovdje još nije bio svakako treba doći i zašto su u Požeštini odlučili ostati. Točnije, vratiti se.

Naime, 28-godišnja Dora Jurić iz požeškog predgrađa Mihaljevaca na preddiplomskom je studiju bila u Osijeku, na Odjelu za kulturologiju, zatim je na diplomski otišla u Zagreb, na komunikologiju na Hrvatskim studijima. Po završetku studija otišla je raditi u Osijek, no nakon nekog vremena ipak se odlučila vratiti kući.

Iskustvo iz Irske

Uz pomoć mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje otvorila je obrt za digitalni marketing Kreator media. Kaže da joj posao dobro ide, radi ono što voli i – uživa. Zaljubljenica je u fotografiju, videosnimanje i montažu te ljepote vječne inspiracije – Slavonije.

– Volim ovaj kraj jer piše lijepe priče i pun je prirodnog bogatstva – kaže.

Od Dore godinu mlađa grafička dizajnerica s diplomom Sveučilišta u Zagrebu Gabriela Pranjić iz Kaptola također je uz potporu HZZO-a otvorila svoj obrt GBRL kada se nakon osam godina života u Zagrebu, u kojem je najprije studirala, a zatim tri godine radila, odlučila vratiti kući i ostvariti san o vlastitom poslu. Sada uspješno razvija svoj brend, bavi se i fotografijom, a budućnost vidi u svojem kraju i ne namjerava krenuti stopama sestre i brata, jer se jedno odselilo u Belgiju, a drugo u Švedsku.

– Sviđa mi se što je ovaj naš kraj i dinamičan i miran, to volim – govori Gabriela.

Život je trećeg člana, Dorina vršnjaka Karla Hruškara iz Požege najprije odveo u Zagreb, na studij mehatronike na Tehničkom veleučilištu, a kad ga je završio, otišao je u – Irsku. Posao u struci nije ni tražio jer je planirao ostati nekoliko mjeseci, dok ne zaradi za foto i videoopremu. Naime, po povratku je htio biti redovnik i baviti se medijima. Ipak, ostao je dvije godine, uz posao bio je aktivan u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Dublinu, a kad je došao iz Irske, pristupio je salezijanskom redu u Zagrebu. Shvativši da redovnički poziv nije i njegov poziv, nakon tri mjeseca vratio se u Požegu, svjetovnom životu. Svjetlosni centar naziv je obrta koji je preuzeo od oca, a bavi se postavljanjem rasvjete na raznim događanjima poput vjenčanja, manjih koncerata...

U jednominutnom videu Dora, Gabrijela i Karlo pokušat će, kažu, prikazati zašto vrijedi posjetiti požeški kraj, zašto ga oni vole i, na koncu, zašto su se odlučili vratiti

Poput Dore i Gabriele, i Karlo se bavi fotografijom te snima dronom.

– Volim Požegu jer tu uvijek sretnem nekoga i to otvara vrata za nove mogućnosti – ističe Karlo.

Mladi i kreativni poduzetnici, zaljubljenici u tehnologiju, fotografiju, videosnimanje i montažu, s kojima smo se našli na trgu ispred požeške katedrale sv. Terezije Avilske, uvjereni su da je u njihovoj županiji puno mogućnosti za dobar i kvalitetan život te da je dovoljno sadržaja i za mlade.

Foto: Ivica Galović/Pixsell

Kreativna vizija

– Problem je jedino ako nisi kreativan i ne znaš što želiš – kaže Dora.

– Tko pita, dat će mu se – dodaje Karlo.

– Uvijek nađeš nešto što ti paše – nastavlja Gabriela.

– Zagreb nudi više mogućnosti za posao, ali čini mi se da tamo imaš manje vremena za sve ostalo – uvjerena je Dora.

– Kod nas je puno više spontanosti – sigurna je Gabriela.

– Puno je ljudi otišlo odavde, ali puno njih se i vratilo. U Irsku sam otišao odmah nakon fakulteta s jasnim ciljem i namjerom da se svakako vratim, a odabrao sam je isključivo zbog jezika jer njemački ne znam. Bilo je to iskustvo koje me naučilo da budem psihički jak, apsolvirao sam. Ali nije u Irskoj sve idilično, susretao sam naše ljude bez novca za kartu kući, odjeću... – kaže Karlo.

SLAVONSKO OBILJE Prekrasna priroda, izvrsna gastronomija, priznata vina i autentično gostoprimstvo turistički su aduti županije u kojima Dora, Gabrijela i Karlo uživaju svaki dan
Foto: Shutterstock

I on i Dora i Gabriela posla imaju sasvim dovoljno da od svog rada mogu pristojno živjeti, a to što nad glavom nemaju šefove, nego su svoji gazde, daje im i veću slobodu i veću odgovornost te više vremena za obitelj, prijatelje i sebe. Kao jednu od prednosti života u sredini koju smatraju taman po mjeri ističu i sigurnost pa kažu da se požeškim ulicama možete prošetati u bilo koje doba, bez straha da će vam se nešto loše dogoditi.

– Moja.hr je prilika da nas troje surađujemo i predstavimo svoj kraj u sklopu naše kreativne vizije – kažu Dora Jurić, Gabriela Pranjić i Karlo Hruškar, zadovoljni životom u svojem kraju kojem su se vratili.

Foto: Shutterstock

Nije lako izabrati što turistički posjetiti u Zlatnoj Slavoniji

U Požegi, Pleternici i Velikoj nalaze se posjetiteljsko-edukativni centri – Požeška kuća, Terra Panonica i Kuća Panonskog mora. Ovi centri prikazuju način života u prošlosti Zlatne Slavonije, kao i svijet davno nestalog Panonskog mora. Također, u Pleternici možete posjetiti novootvoreni Muzej bećarca, koji predstavlja tradicionalnu deseteračku pjesmu koja je zaštićena nematerijalna baština UNESCO-a. Još je jedna UNESCO-om zaštićena atrakcija Park prirode Papuk, prvi hrvatski geopark koji nudi obilje aktivnosti na otvorenome uključujući planinarenje, biciklizam, sportsko penjanje i Adrenalinski park Duboka. Ako Slavoniju posjetite ljeti, ne propustite Aquapark Shhhuma u Velikoj, prvi vodeni park u regiji, a u Toplicama Lipik možete uživati u kupanju tijekom cijele godine. Što još posjetiti u Zlatnoj Slavoniji, potražite na webu županijske Turističke zajednice https://visitslavonia.hr/.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije