Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi nos hrvatske

Klaudio Jurčić: Sommelierstvo je više od vina, strast bez granica

somelier
Duško Marušić Čiči /PIXSSEL
26.10.2011.
u 17:16

Laskavu titulu najboljeg sommeliera države mladi Matuljac obranio je i četvrti put. Vino se, kaže Jurčić, živi, nije ga dovoljno jednom upoznati

Već četvrtu godinu zaredom na tronu najboljeg sommeliera države ponovno se našao Klaudio Jurčić, obranivši tako u rovinjskom hotelu Lone, među 25 ponajboljih poznavatelja vina i vinske priče, naslove iz Primoštena, Poreča i Svetog Martina. Sommelierstvo je puno više od poznavanja vina, to je znatiželja koja prerasta u strast i ljubav koju treba njegovati – svakodnevno. Tako barem Klaudio, rođeni Matuljac, odnedavno sa zagrebačkom adresom u restoranu Baltazar, opisuje svoje zvanje sommeliera koje je sve cjenjenije u svijetu visoke gastronomije.

– Vino – kaže Klaudio – treba upoznati i poštovati ga, a za to valja imati i neke prirodne predispozicije. Osim istančanog osjeta mirisa i okusa, strpljenje je ono što je potrebno svakom sommelieru – kazuje četverostruki šampion te domeće kako je vino priča za sebe, a njegovu priču valja na pravi način prenijeti i predstaviti onome tko će ga kušati, odabrati, popiti i na kraju, dakako, platiti.

– Osim prirodnih predispozicija, 95 posto posla sommeliera jest rad, vježbanje i učenje koje nikad ne prestaje. Svakog dana nastaju i dolaze nova vina koja treba upoznati, a najveći neprijatelj uspješnom sommelieru jest neinformiranost i cigareta. Kao sommelier nećete odraditi smjenu od osam sati i otići kući. Takav je pristup pogrešan jer samo onaj tko voli popiti dobro vino, digestiv, dobru kavu i sve to spojiti s dobrim zalogajem, čemu sam i sam sklon, može na pravi način gostu dočarati što ga za stolom čeka – objašnjava Klaudio.

Gledajući i slušajući s koliko ljubavi Jurčić govori o vinu, otvara butelju i kuša vino, zaključili smo da se u svima nama skriva dijete koje želi čuti priču, bajku o vinu. No, Klaudio Jurčić kaže da je njegov pristup gostu posve individualan, a želja mu je ugoditi gostu tako da mu ispuni želju – pusti ga da sam odabere vino, sluša njegovo znanje ili, u slučajevima kada se gost prepusti, priča priče o vinima. “Prvi nos” države pohađa prestižnu austrijsku Akademiju za trgovce i poznavatelje vina u Rustu, a planira steći i diplomu Master of wine!

Komentara 1

Avatar Lajka
Lajka
18:25 26.10.2011.

Da li u vinu leži istina i što je uopće istina ne znam, ali da zlatnu tekućinu treba znati uživati sigurno je da treba jer uzalud i dobro vino u prevelikoj količini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije