Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mesni obrok

Kako pripremiti savršeni odrezak u pet koraka

Odrezak Lidl
Foto: Promo
1/5
13.08.2018.
u 10:56

Najvažniji korak prije same pripreme je odabrati najbolji odrezak, a engleski i irski odresci su zbog prehrana krava, na glasu kao najkvalitetniji

Dobar mesni obrok ne vrijedi ništa bez dobrog komada mesa, a priprema odreska je umjetnost sama za sebe. Mada se čini da je dovoljno samo staviti meso na vatru i par puta ga okrenuti, radi se o mnogo više od toga i potrebno je misliti na mnogo faktora.

Najvažniji korak prije same pripreme jest, naravno, odabrati najbolji odrezak. Da biste za svojim stolom imali zaista vrhunsko meso, dobra je preporuka ono iz Velike Britanije i Irske. Postoji razlog zašto su engleski i irski odresci na glasu kao najkvalitetniji. Irska, inače nadimkom "Zeleni otok", obiluje bogatom zelenom travom kojom se njihova stoka hrani, umjesto umjetne i mahom nezdrave stočne hrane. Slično je i u Velikoj Britaniji i upravo je zato njihovo meso najzdravije, najsočnije i najkvalitetnije.

Foto: Promo


Pri odabiru najboljeg odreska bitno je odlučiti iz kojeg dijela krave je meso izrezano, koliko je meso staro kao i još nekoliko faktora. Dobar odabir, na primjer, je ramstek, zbog svoje sočnosti. To je odrezak od mesa goveđih (ili junećih) leđa, prošaran masnoćom, a najbolji je debljine 2 cm. Biftek je također jako dobar odabir, kao i dobar stari klasični kotlet. Osim vrste mesa, bitno je da je da je ono staro između 21 i 35 dana, jer se u to vrijeme savršeno definira okus i mekoća mesa. Još je bitno da odrezak ima na sebi barem malo masti, jer to ga to čini ukusnijim.

Foto: Promo

Nakon što ste odabrali savršen irski ili engleski odrezak, evo pet koraka za najbolju pripremu:

1. Izvadite odrezak iz hladnjaka oko 30 minuta prije pripreme. Za to će vrijeme odrezak postupno doći na ugodnu sobnu temperaturu. Sa strane zagrijte tavu na laganoj vatri.

2. Netom prije kuhanja, lagano premažite odrezak maslinovim uljem i pospite na njega malo soli i ulja.

3. Pazite da ne pripremate više od dva odrezaka u jednoj tavi, ako imate malenu tavu.
Ako pripremate istovremeno previše odrezaka, doći će do pada temperature u tavi, pa će odrezak više krčkati, nego pržiti.

4. Nemojte okretati odrezak prerano! Pričekajte da bude fino spržen prije nego ga okrenete na drugu stranu. Okretanje malo na jednu, malo na drugu stranu radi više štete nego koristi. Vrijeme prženja je, ovisno o vašim željama:
Sirov: jednu minutu sa svake strane
Srednje sirov: dvije minute sa svake strane
Srednje pečen: dvije i pol minute sa svake strane
Srednje reš-pečen: Tri i pol minute sa svake strane
Reš-pečen: pet minuta sa svake strane - no, pokušajte da ne bude previše pečen, tako da ga specite za mrvicu manje nego što inače preferirate jer za savršeni irski ili engleski odrezak bitno je da u sebi ima malo soka.

5. Nakon što je odrezak spečen, pustite ga da odstoji još par minuta tako da upije sve sokove tave u kojoj se pripremao.

*sadržaj omogućio Lidl

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije