Naslovnica Lifestyle Putovanja

Kako je ponašanje njemačkih konobara izazvalo burne reakcije

U Berlinu je sve više doseljenika i stranih studenata koji često ne govore dobro njemački, ali zato odlično vladaju engleskim
13. kolovoza 2017. u 14:23 6 komentara 7264 prikaza
konobarica
Foto: Thinkstock

U mnogim berlinskim lokalima skoro je nemoguće naručiti jelo i piće na njemačkom. Jer, konobari govore samo engleski. To ljuti mnoge Berlinčane, pa tako i člana Predsjedništva Kršćansko-demokratske unije Jensa Spahna.

Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović Goran Gerovac Dramatični rezultati mature otkrili 
da hrvatski postaje strani jezik. A državni vrh o tome zavjerenički šuti

"Sve me više živcira to što u berlinskim restoranima posluga govori samo engleski", izjavio je njemački političar za list Neue Osnabrücker Zeitung.

"Na takvu ideju u Parizu sigurno nitko ne bi došao", dodao je, piše Deutsche Welle.

Engleski prevladava u mnogim lokalima u njemačkom glavnom gradu - prije svega u popularnim četvrtima kao što su Neukölln, Kreuzberg i Centar. U Berlinu je sve više doseljenika i stranih studenata koji često ne govore dobro njemački, ali zato odlično vladaju engleskim. Ugostiteljstvo je jedna od rijetkih branši u kojima to nije nedostatak, budući da zbog sve većeg broja stranih turista vlasnici lokala traže osoblje sa znanjem engleskog jezika. A šef jednog kafića navodi još jedan razlog: "Nijemci nisu zainteresirani za rad u gastronomiji".

Kritika Jensa Spahna izazvala je burne reakcije na Twitteru. "Mi smijemo očekivati od svakog doseljenika da govori ili nauči njemački. Ali ne i od svakog turista", komentirao je parlamentarni zastupnik Zelenih Volker Beck. A Volker Wissing, šef liberala iz njemačke pokrajine Rheinland-Pfalz, putem Twittera pita: "A koliko je konobarica i konobara koje živcira Jens Spahn?". 

Cijeli članak pročitajte ovdje.

deklaracija 'VRHUNAC APSURDA' The Economist: Je li srpsko-hrvatski jedan jezik? 05.12.2011., Pula - Snjezana Kordic, filologinja.  Photo: Dusko Marusic/PIXSELL Zaklada Allianz iz Berlina, jedan od financijera Deklaracije: 'Lokalni političari iz zajedničkog stvorili četiri nova jezika' Donnie Wahlberg Izbezumio ih Popularni pjevač oduševio konobarice - dao im napojnicu od 2000 dolara
 
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • stefj:

    Budite sretni da je to Engleski. Evo, kod naših susjeda u Bosni je Arapski...

  • kinez14:

    Tko se buni treba ponuditi rjesenje. Vjerojatno je kao i kod nas, ugostiteljstvo potplaceno zanimanje i to je normalan slijed dogadjaja. Jos je engleski i dobar jezik. Pomalo cete narucivati na arapskom

  • arwin:

    A šta švabe hoće? Izazvali su dva svjetska rata i oba izgubili od Anglosasa i Rusa. Okupirana su zemlja sa 20 milijuna nenjemaca, sa američkim vojnim bazama i i natalitetom od 1,3 rađanja po ženi. Ako ovako nastave za 30 ... prikaži još! godina ni Nijemci u Njemačkoj neće govoriti njemački a kamoli turski konobari. Oni sami su već odavno odlučili da budu pokusni kunić internacionalnog globalizma i prepustili se multikulturalnosti. Pa sad nek uče turski.