Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaklada Allianz iz Berlina, jedan od financijera Deklaracije:

'Lokalni političari iz zajedničkog stvorili četiri nova jezika'

05.12.2011., Pula - Snjezana Kordic, filologinja.  Photo: Dusko Marusic/PIXSELL
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/2
31.03.2017.
u 06:45

Inicijativu Jezici i nacionalizmi, koja je rezultirala Deklaracijom, financijski su podržali Zaklada Allianz iz Berlina i ZFD iz Beograda

Knjiga hrvatske lingvistice Snježane Kordić “Jezik i nacionalizam”, koju je još prije sedam godina objavio Durieux, očito je postala bazični tekst za okupljanje intelektualaca iz regije koji su sastavili Deklaraciju o zajedničkom jeziku koja će danas u podne biti službeno predstavljena u Sarajevu. Službena stranica inicijative nazvana je “Jezici i nacionalizmi” (na njoj je jučer, mimo prethodnog plana, objavljen i tekst Deklaracije s imenima potpisnika), a pod tim su se nazivom prošle godine održavali i skupovi u Sarajevu, Podgorici, Splitu i Beogradu, da bi tekst bio finaliziran u siječnju u Zagrebu.

Tako smo nakon Novosadskog dogovora dobili i Zagrebačku deklaraciju, i to točno pola stoljeća nakon Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika.

Čitav zahtjevni posao iza kojeg su organizacijski stali PEN Bosne i Hercegovine, splitska udruga Kurs, beogradsko udruženje Krokodil i Centar za građansko obrazovanje iz Podgorice, financijski su podržali kulturna zaklada Allianz koja ima sjedište u Berlinu i udruga ZFD iz Beograda.

Zaklada Allianz ima vrlo razgranatu djelatnost. Tako, između ostaloga, podržava rad Sirijske filharmonije u kojoj sviraju glazbenici iz Sirije koji kao izbjeglice žive u Europi, dirigentska natjecanja, performerske festivale, ali je lani u Berlinu organizirala i skup “Azil i migracije u Europskoj uniji”, i to uz Ured za informiranje Europskog parlamenta u Berlinu na kojem je aktivno sudjelovao i bivši hrvatski šef diplomacije Miro Kovač.

Zaklada Allianz pomaže i Sarajevske dane poezije, festival udruženja Krokodil, ali i projekt Jezici i nacionalizmi koji je iznjedrio Deklaraciju o zajedničkom, doduše neimenovanom jeziku. U objašnjenju projekta na stranicama zaklade može se pročitati da su u zemljama bivše Jugoslavije posljednjih četvrt stoljeća formirani novi nacionalni identiteti te da službene politike i lokalni političari iz četiriju država (Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine) manipuliraju jezičnim pitanjima i to tako što su iz jednog srpsko-hrvatskog jezika stvorili četiri nova jezika.

> > 'Deklaracija je novi pokušaj buđenja ideje jugoslavenstva'

> > Donosi se Deklaracija o zajedničkom jeziku Hrvata, Srba, Bošnjaka i Crnogoraca

> > Ministrica Obuljen Koržinek: Deklaracija o zajedničkom jeziku politička je inicijativa

Komentara 25

MO
mobitel20
07:14 31.03.2017.

Ta "deklaracija" je sarajevska ! Nije "zagrebacka" kako je titulirana u tekstu ! Zasto to radite? To sto je netko popio "kafu" u Zagrebu ne znaci i da sve njihove bizarne "misli" trebamo odmah "preuzimati" i dugorocno ruziti Zagreb. NeNe traba vam to, novinari.

CR
CROLINDA
08:12 31.03.2017.

drugovi eto vama vaš sopstveni jugosrpski jezik ali ostavite na miru naš vlastiti hrvatski - mi smo doma u svojoj domovini i to za nas nije samo geografski i pravni pojam nego oduvijek i zauvijek svetinja zvana dom

CR
CROLINDA
08:07 31.03.2017.

čime se jugonostalgičari bave toliko godina nakon što je Jugoslavija mrtva - još jedan pokušaj antifa da politički osvoje i okupiraju Hrvatsku ali kako im lijepo reče predsjednica države Hrvatske - zajednički jezik je politički nametan projekt u komunizmu izmu i Jugoslaviji koji praktično nikada nije ni zaživio i koji je umro zajedno s Jugoslavijom i više neće nikada oživjeti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije