Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Lokalni političari iz zajedničkog stvorili četiri nova jezika'

Inicijativu Jezici i nacionalizmi, koja je rezultirala Deklaracijom, financijski su podržali Zaklada Allianz iz Berlina i ZFD iz Beograda
31. ožujka 2017. u 06:45 25 komentara 746 prikaza
05.12.2011., Pula - Snjezana Kordic, filologinja.  Photo: Dusko Marusic/PIXSELL
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Knjiga hrvatske lingvistice Snježane Kordić “Jezik i nacionalizam”, koju je još prije sedam godina objavio Durieux, očito je postala bazični tekst za okupljanje intelektualaca iz regije koji su sastavili Deklaraciju o zajedničkom jeziku koja će danas u podne biti službeno predstavljena u Sarajevu. Službena stranica inicijative nazvana je “Jezici i nacionalizmi” (na njoj je jučer, mimo prethodnog plana, objavljen i tekst Deklaracije s imenima potpisnika), a pod tim su se nazivom prošle godine održavali i skupovi u Sarajevu, Podgorici, Splitu i Beogradu, da bi tekst bio finaliziran u siječnju u Zagrebu.

Tako smo nakon Novosadskog dogovora dobili i Zagrebačku deklaraciju, i to točno pola stoljeća nakon Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika.

Čitav zahtjevni posao iza kojeg su organizacijski stali PEN Bosne i Hercegovine, splitska udruga Kurs, beogradsko udruženje Krokodil i Centar za građansko obrazovanje iz Podgorice, financijski su podržali kulturna zaklada Allianz koja ima sjedište u Berlinu i udruga ZFD iz Beograda.

Andrej Plenković plenković komentirao Deklaraciju 'Kako bih to podržavao? Tko to može podržati u Hrvatskoj?' knjižnica Ante Gugo Antideklaracija ili otvoreno pismo autorima i potpisnicima Deklaracije o zajedničkom jeziku Marko Alerić Marko Alerić: 'Deklaracija je novi pokušaj buđenja ideje jugoslavenstva'

Zaklada Allianz ima vrlo razgranatu djelatnost. Tako, između ostaloga, podržava rad Sirijske filharmonije u kojoj sviraju glazbenici iz Sirije koji kao izbjeglice žive u Europi, dirigentska natjecanja, performerske festivale, ali je lani u Berlinu organizirala i skup “Azil i migracije u Europskoj uniji”, i to uz Ured za informiranje Europskog parlamenta u Berlinu na kojem je aktivno sudjelovao i bivši hrvatski šef diplomacije Miro Kovač.

Zaklada Allianz pomaže i Sarajevske dane poezije, festival udruženja Krokodil, ali i projekt Jezici i nacionalizmi koji je iznjedrio Deklaraciju o zajedničkom, doduše neimenovanom jeziku. U objašnjenju projekta na stranicama zaklade može se pročitati da su u zemljama bivše Jugoslavije posljednjih četvrt stoljeća formirani novi nacionalni identiteti te da službene politike i lokalni političari iz četiriju država (Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine) manipuliraju jezičnim pitanjima i to tako što su iz jednog srpsko-hrvatskog jezika stvorili četiri nova jezika.

> > 'Deklaracija je novi pokušaj buđenja ideje jugoslavenstva'

> > Donosi se Deklaracija o zajedničkom jeziku Hrvata, Srba, Bošnjaka i Crnogoraca

> > Ministrica Obuljen Koržinek: Deklaracija o zajedničkom jeziku politička je inicijativa

U Tomislavovom domu na Sljemenu traju prirpeme za karantenu
KULTNI HOTEL
Zašto se zatvara Tomislavac: Ljudi će u karanteni boraviti 15-ak dana uz potpuni komfor
tt
Tabu tema
Evo što morate znati o životu s hemoroidima
  • mobitel20:

    Ta "deklaracija" je sarajevska ! Nije "zagrebacka" kako je titulirana u tekstu ! Zasto to radite? To sto je netko popio "kafu" u Zagrebu ne znaci i da sve njihove bizarne "misli" trebamo odmah "preuzimati" i dugorocno ruziti Zagreb. Ne ... prikaži još!Ne traba vam to, novinari.

  • CROLINDA:

    drugovi eto vama vaš sopstveni jugosrpski jezik ali ostavite na miru naš vlastiti hrvatski - mi smo doma u svojoj domovini i to za nas nije samo geografski i pravni pojam nego oduvijek i zauvijek svetinja zvana dom

  • CROLINDA:

    čime se jugonostalgičari bave toliko godina nakon što je Jugoslavija mrtva - još jedan pokušaj antifa da politički osvoje i okupiraju Hrvatsku ali kako im lijepo reče predsjednica države Hrvatske - zajednički jezik je politički nametan projekt u komunizmu i ... prikaži još!zmu i Jugoslaviji koji praktično nikada nije ni zaživio i koji je umro zajedno s Jugoslavijom i više neće nikada oživjeti