Naslovnica Lifestyle Gourmet

Iznova kreće show “Kuhanje bez granica”, a mi vam otkrivamo dva zanimljiva recepta

U ovom se serijalu “Kuhanje bez granica” bavi talijanskom, francuskom, američkom i azijskom kuhinjom.
17. srpnja 2017. u 15:21 0 komentara 490 prikaza
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/3

Pet vrhunskih kuhara putuju svijetom i u svakoj zemlji u kojoj se zaustave pripreme dva najbolja, najpoznatija, najukusnija jela... To je peta sezona zanimljivog serijala 24kitchena “Kuhanje bez granica”, koja kreće 19. srpnja.

salata od hobotnice ljetna kuharica Slasna hobotnica na salatu odličan je izbor za ovaj vrući dan

Prilika je to za brojne ljubitelje egzotičnih i neobičnih okusa da iskušaju nove recepte, to više što ljeti svi imaju više vremena i za gastroeksperimente. Tvorci serijala kažu da je recepte lako ponoviti u vlastitom domu, da ih je lako slijediti prema uputama vrhunskih kuhara, ali i da u njih idu namirnice koje se lako mogu nabaviti. U ovom se serijalu “Kuhanje bez granica” bavi talijanskom, francuskom, američkom i azijskom kuhinjom, a o kakvim se delicijama radi, provjerite u ova dva originalna recepta koja stižu ravno iz ovog serijala.

Evo i recepti iz serijala: 

TELEĆI JEZIK U UMAKU OD MADEIRE - FRANCUSKA KUHINJA
kuha Estee Strooker
Za 6 osoba, oko 3 sata

Sastojci
150 g soli
3 litre vode
1 teleći jezik
2 glavice luka
2 stabljike celera
2 velike mrkve
2 češnja češnjaka

Umak od madeire
1 glavica luka
1 mala mrkva
100 g šampinjona
80 g maslaca
2 žlice paste od rajčice
3 žlice brašna
200 ml suhog bijelog vina
1 grančica timijana
2 grančice peršina ravnog lista
1 lovorov list
temeljac od jezika

Mahunarke
150 g mahuna kuhanih al dente
150 g kuhanog očišćenog boba
150 g kuhanoga bijeloga graha
maslinovo ulje

Priprema
Teleći jezik

Otopite 150 g soli u 3 litre vode i u to stavite jezik. Poklopite i ostavite u hladnjaku 10 sati. Jezik izvadite iz slane vode i na sat vremena stavite ga u posudu s čistom vodom da izađe sol. Narežite luk, celer, mrkvu i češnjak na veće komade i stavite u lonac, zajedno s jezikom. Dodajte toliko vode koliko je potrebno da jezik bude prekriven. Pustite neka proključa i redovito uklanjajte pjenu. Neka se kuha na laganoj vatri najmanje sat i pol. Maknite lonac s vatre i pustite da jezik odstoji u vodi još 20 minuta. Procijedite temeljac i sačuvajte ga za umak. Odstranite kožu s jezika.

Umak od madeire
Luk ogulite i nasjeckajte. Mrkvu ogulite i narežite na komadiće. Narežite šampinjone na komadiće. U loncu zagrijte 60 g maslaca te popržite mrkvu, luk i šampinjone tako da budu smeđi. Dodajte pastu od rajčice te je kratko popržite. Dodajte brašno, dobro promiješajte i na laganoj vatri pustite da zapržak dobije zlatnožutu boju. Neka se malo ohladi. Uz miješanje postupno dodajte bijelo vino. Otkinite listove timijana i nasjeckajte peršinov list. Uz miješanje zapršku dodajte 700 ml goveđeg temeljca. Umiješajte peršinov list, timijan i lovorov list. Pustite neka proključa i na laganoj vatri kuhajte 25 minuta. S vremena na vrijeme odstranite masnoće. Redovito miješajte. Procijedite umak i žlicom dobro istisnite sve sokove. Zatim ponovno pustite da umak prokuha. Neka se kuha još 10 minuta i povremeno dodajte još malo temeljca. Cjedilo obložite čistom krpom i procijedite umak iznad lonca (propasirajte ga).
Neka se umak ukuha na 200 ml. Dodajte madeiru i kuhajte na laganoj vatri još nekoliko minuta. Prije posluživanja možete dodati još komad maslaca i pjenjačom ga umutiti u umak tako da se umak još malo zgusne i posjaji.

Mahunarke
Prije posluživanja mahunarke zagrijte u tavi na malo maslinova ulja.

Posluživanje
Jezik poslužite narezan na kriške na postelji od mahunarki. Prelijte ga umakom od madeire.

BALA BALA - AZIJSKA KUHINJA
kuha Danny Jansen

Za 4 osobe, 40 min

Sastojci:
1 crvena paprika
pola poriluka
1 glavica luka
100 g kineskoga kupusa
100 g kupusa
100 g klica graha
pola stručka celerova lista

Smjesa
2 češnja češnjaka
4 žlice brašna s praškom za pecivo
3 žlice rižina brašna
2 žlice kukuruznoga škroba
malo vode
2 jaja
1 povrtna kocka
1 žlica mljevenog korijandra
malo sezamova ulja
suncokretovo ulje za prženje
sol

Priprema:
Mješavina od povrća
Papriku prepolovite, odstranite sjemenke i narežite na dijagonalne komade. Poriluk narežite na trakice. Luk ogulite i narežite u obliku polukrugova. Kineski kupus i kupus narežite na komadiće. Nasjeckajte celer. Pomiješajte sve povrće, celer i klice graha.

Smjesa
Češnjak ogulite te ga protisnite ili nasjeckajte. U zdjeli pomiješajte brašno s praškom za pecivo, rižino brašno i kukuruzni škrob. Dodajte malo vode, jaja i češnjak te miješajte dok ne dobijete ravnomjernu smjesu (gustoće kao smjesa za palačinke). Možete dodati još malo vode ako je potrebno. U smjesu razmrvite povrtnu kocku. Umiješajte mljeveni korijandar i sezamovo ulje. Na kraju umiješajte mješavinu od povrća.

Prženje
Suncokretovo ulje zagrijte na 180 Celzijevih stupnjeva. U vruće ulje oprezno stavljajte po jednu žlicu smjese. Pržite smjesu 3-5 minuta tako da bala bala budu zlatnosmeđe boje te ih ocijedite na kuhinjskom papiru. Malo posolite.

Katarina Skroza Katarina Skroza Kraljica fitnessa! Želim pisati recepte o slasticama Džin-tonik ZA LJETNE ZABAVE U čemu griješite kada radite svoje omiljeno piće? oblaci kruha Isprobajte recept Ovo je kruh bez ugljikohidrata o kojem svi pričaju

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.