Naslovnica Lifestyle Turistička patrola

Idem Yugom u Australiju, čuo sam da imaju lijepe plaže

Bilo je bračnih ponuda na putovanjima, opljačkali su nas, a meni je jedan Rus držao i nož pod grlom. Najgore je spavati u tom autu, ne možeš se ispružiti, kaže F. Jakovac.
24. srpnja 2018. u 13:28 3 komentara 1310 prikaza
Opatija
Foto: Goran Kovacic/pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Riječanin u Opatiji je poput Engleza u New Yorku, ali ipak nešto bliže. Dečko koji sjedi preko puta i pije vodu s limetom svjetski je putnik. A putuje, pazite sad, u Yugu 55. Auto registracija RI 487-ZM vidio je svijeta. Prije dvije godine otišao je s Kvarnera do Mongolije. Sprema se na novi put.

Turistička patrola: Omiš TURISTIČKA PATROLA: OMIŠ Priča o gusarskom gnijezdu, Malduku i Mili krije se na boci

– Sjest ću u Yugo pa se odvesti do Australije. Na kupanje, čuo sam da su tamo lijepe plaže. A i mama Beba voli shiraz iz Adelaidea, pa idem njoj po jedan karton vina – veli Filip Jakovac (28).

Za brod traže sponzore

Yugo Koral?

– Naravno. Yugo Koral 55. Star je kao i ja, i on ima 28 godina.

Zašto ne Yugo 45?

– Ma 55-ica je puno bolja, ima i petu brzinu – smije se.

Auto je s Hrelića?

Mljet Turistička patrola: Mljet Na otoku mistike bio je Odisej, tu se nasukao i sv. Pavle

– Našao sam ga na Njuškalu. Prodavao ga je čovjek iz Velike Gorice pa sam stavio 320 eura u džep i otišao po njega na neviđeno. Cjenkali smo se malo, čisto da bude prava kupovina, pa mi je taj dragi umirovljenik čak i spustio cijenu za 40 kuna, da imam za kavu na povratku u Rijeku. Cilj mi je moj Yugo do naše 35. godine vidi sve kontinente. Bio je u Novosibirsku, sad idemo za Australiju, pa ćemo obići i Afriku, a zatim Južnu i Sjevernu Ameriku.

Antarktik ništa?

– Išli bismo i tamo, ali je skupo...

Kakav je bio put u Mongoliju?

– Izašao sam iz stana, stavio 10.000 kuna u džep, pokupio frendove Marina i Aleksandra te smo se vozili dva mjeseca. Sad će nam se na putu za Sidney pridružiti i Ana. Na put ćemo ove zime s dva jugića. Nek’ se vidi raskoš – priča Filip. Sjedimo u Opatiji na kavi, a on nastavlja:

Mali Lošinj Turistička patrola Vedran: Jarbol je pukao, danima sam plutao Atlantikom

– Nije to skupo. Za 10.000 kuna možeš doći do Australije, a računamo da ćemo napraviti 22.000 kilometara. Litra benzina u Aziji je tri kune, a ovaj auto se ne kvari. Idemo iz Rijeke preko Istanbula, Karachija, Teherana, preko Pakistana do New Delhija i dalje za Burmu. Vidjet ćemo Tajland, Laos, Kambodžu, a do Australije će Yugo brodom u kontejneru. To nam je najskuplji dio puta za koji još tražimo sponzore.

A anegdote?

– Ima ih. Bilo je i bračnih ponuda! Opljačkali su nas, meni je jedan Rus držao i nož pod grlom, no najgore je spavati u tom autu. Ne možeš se ispružiti, nemaš kamo. Ručnik oko vrata, znojan si, dehidriran, gaće su ti u guzici, ali ne odustaješ. Bude smiješnih situacija. U egzotičnoj Mongoliji nema cesta. Auto stoji nasred livade, gledaš brda, okreneš kompas, i kažeš: ‘Idemo na istok’. I kreneš pravocrtno po livadi. A Mongolija je zemlja veličine Portugala, Španjolske, Francuske i Njemačke dok stanovnika ima – nešto više nego Slovenija. Imaju 2,8 milijuna ljudi i čak 80 milijuna grla stoke.

Turistička patrola: Krk Turistička patrola: Krk Ispovijest galeba: Svaka druga bila je Helga, ne sjećam ih se, one mene pamte

Filip je i turistički vodič. Nismo slučajno u Opatiji. Šećemo gradom, pokazuje na balkon vile Amelije, između slavne Vile Angioline i Hotela Kvarner.

– Na ovom balkonu sjedila je Isidora Duncan, Jesenjinova supruga, te je inspirirana treperenjem palme na opatijskom povjetarcu osmislila danas kultne baletne pokrete – treperenje rukama iznad glave – kaže. Kod simbola Opatije, Djevojke s galebom, nastavlja:

Prodavao od vrata do vrata

– Nekad je na ovom mjestu bila skulptura Madonna Del Mare, koju je obitelj grofa Arthura Kesselstadta napravila njemu u čast jer se on pred njihovim očima, tu u opatijskom zaljevu, utopio nakon havarije 1891. – priča Jakovac. Dosta toga zna...

– Svašta sam radio, skiper sam, vozio sam od Visa, Hvara, Brača, Korčule, vodio turističke ture po Ogulinu, Ljubljani, Šibeniku... Bio sam i sudac u rallyju. Išao jednom do Dubrovnika na biciklu na kavu. Čak sam kao klinac i bio ‘pokućanac’, prodavao od vrata od vrata...

Makarska Turistička patrola: Makarska Grace Kelly i knez Rainier poslali su školjke za Muzej

Što se prodavalo?

– Pozvoniš na vrata, i kažeš: ‘Oprostite što smetam, imam super usisavač, baš za vas’. Ili, imam kartice s popustima. Dosad se jedino nisam bavio prostitucijom. Ali, kako sam odnedavno ušao u politiku, u jednu regionalnu stranku, moguće je da ću i to isprobati. Šalim se, ali kako kažu, politika je...

OBVEZNO POSJETITE

Šetnja

Relaksacija, zbog toga turist dolazi na odmor. A opatijski Lungomare nudi 12 kilometara za šetnju. To je poput dva kruga oko zagrebačkog Jaruna, ima što čovjek vidjeti. Šetnica povezuje cijelu Rivijeru, počela se uređivati 1885., a vodi kroz Volosko, Opatiju, Ičiće, Iku i Lovran. Tu trči i – Matjaž Kek, trener Rijeke.


Kava na terasi

Dva su kultna mjesta gdje se u Opatiji pije kava – na terasi Hotela Millenium te onoj Hotela Kvarner.

Ljetna pozornica

Večeras nastupaju Vedran Božić, Rock Masters, Kenn Baily Group i Zoran Majstorović, a u srijedu je pretpremijera filma Mamma Mia... Karte su, nažalost, već rasprodane. U petak je koncert Tonyja Cetinskog.

Hamburger kod Archiesa

Kultni fast–food u Iki, cijela Rijeka ovdje dolazi na cheeseburger.

Plus i minus

PLUS

PRVI Kad si prvi, nema ti ravnoga, a znamo da Opatija nosi titulu našeg prvog turističkog mjesta. Tako će biti zauvijek, uvijek će imati tu prednost. Srećom, ovdje se gost zaista osjeća kao da carevi i dalje ovdje ljetuju.

MINUS

GDJE JE ZABAVA?

Mladima Opatija ne nudi mnogo. Nekada su tamo i Riječani izlazili, mnogi su prije nekoliko desetljeća dolazili na plesnjake na terasama, kultni su bili oni u Hotelu Kvarner, no danas toga više nema. Zabavlja se – u Rijeci.

Opatija

Urednost, izgled mjesta, čistoća, okoliš: 10

Kvaliteta i raznolikost smještaja: 9

Kvaliteta ugostiteljske ponude: 7

Gostoljubivost i susretljivost domaćina: 8

Večernja zabava i 
provod: 7

Kulturni sadržaji: 10

Rekreativni sadržaji: 10

Uređenost i opremljenost plaža: 8

Faktor opuštanja: 9

Opći 
dojam: 8

Ukupna ocjena: 86

 

Poredak

1. KORČULA 95

2. DUBROVNIK 92

3. HVAR 92

4. BRAČ 90

5. MAKARSKA 88

6. MLJET88

7. MALI LOŠINJ 87

8. OMIŠ 87

9. KRK 86

10. OPATIJA 86

11. CRIKVENICA 83

12. CRES 80

13. PAG 00

14. PELJEŠAC 00

15. POREČ 00

16. PULA 00

17. RAB 00

18. ROVINJ 00

19. SPLIT 00

20. ŠIBENIK 00

21. TROGIR 00

22. VIS 00

23. ZADAR00

Biser Jadrana bio je mjesto romantike za careve

Kreneš u 18 sati iz Beča, a u 6 ujutro već si u Opatiji. Za važne face, austro–ugarsku elitu, to je bilo idealno. Štoviše, idealno mjesto za potegnuti s ljubavnicom. Opatija je za njih bila, recimo, mjesto romantike. Nakon šetnje među kamelijama, krenula bi – akcija. Ima i carskih tračeva. Mnogi su dolazili inkognito u to doba – od cara Franje Josipa do njegove supruge, carice Sissi. No štos je u tome što kraljevski bračni par nije ovdje dolazio – zajedno. Svatko je stizao sa svojom ‘pratnjom’ u kultnu Švicarsku vilu. Franjo je imao tri ljubavnice (najpoznatija Katharina Schratt), a ni Sissi nije ostala dužna. Ovdje je boravila u ‘pratnji’ grofa Gyula Andrássyja, kasnijeg prvog mađarskog premijera.

– Njezin sin Rudolf, navodno je jako sličio spomenutom Mađaru – vele u Opatiji.

Gledamo na Wikipediji fotografije Rudolfa, Franje i Gyule, a Rudi zaista sliči – majčinom ljubavniku.

Ovako pričaju domaći, a isto je o ljubovanju na ovom mjestu potvrdio i Otto von Bismarck. No pustimo povijest, 1884. godinu i prvi hotel u prvom turističkom hrvatskom gradu. Mjesto ljubavi, neka je... No što je Opatija danas?

Ostao je historicistički štih Austro–ugarske, nije bez razloga Opatija Kraljica hrvatskog turizma. Carski duh se osjeća i danas. Turisti se i dalje na šetnicama drže za ruke, sjede na klupi, uživaju u mirisu bilja. Nema lutanja, znaš točno gdje kamo krenuti.

Blizu je. Cijene nisu prevelike, a smještaj se itekako može naći. Hotela je pregršt, a i plaža je u centru grada, odmah pod nosom. Ovako se ljetovalo nekada, ljetuje se i danas, i gost ima upravo taj osjećaj. Za neke taj gušt nema konkurencije. Za druge, pogotovo mlađe, danas nema akcije. No Opatija je ostala mjesto kojem je glavni adut – mir.

COTRUGLI Business School
TOP MENADŽERI
Kako uštediti 2000 € i besplatno u Hrvatskoj isprobati vodeći MBA program regije?