Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdravlje u čaši mlijeka

Evo zašto je magareće mlijeko posljednjih godina pravi hit

Magarac, magareće mllijeko
Foto: Thinkstock
05.07.2016.
u 11:53

Stručnjaci ga nazivaju dragocjenim, hranjivim nektarom, a istraživanja potvrđuju da zasluženo nosi tu titulu

Magareće mlijeko posljednjih je godina ponovno u središtu pozornosti.

Njegovih ljekovitih vrijednosti posebno su svjesni roditelji djece koja se bore s alergijama i problemima s dišnim putevima. 

Stručnjaci ga nazivaju dragocjenim, hranjivim nektarom, a istraživanja potvrđuju da zasluženo nosi tu titulu. 

Otkriveno je da je magareće mlijeko po sastavu najsličnije majčinu mlijeku, ne izaziva alergijske reakcije, a zbog svog slatkastog okusa djeca ga lako prihvaćaju kao zamjenu za kravlje. 

Sadrži vrlo nisku razinu "loših" zasićenih masnoća dok istovremeno obiluje zdravim omega-3 i omega-6 masnim kiselinama koje smanjuju razine kolesterola u krvi, imaju veliku ulogu u razvoju mozga, pomažu organizmu da koristi važne vitamine i minerale iz hrane te su važne za razvoj i rad svih vitalnih organa. 

Obiluje kalcijem, ali sadrži i enzim lizozim, poznatiji i kao"antibiotik tijela" zato što ima antibakterijska i antivirusna svojstva te sprečava razne upalne procese u probavnom sustavu.

Sadrži 60 puta više C vitamina nego kravlje mlijeko, vitamine A,D,E i F, visoke količine magnezija, kalcija, fosfora, kalija, cinka, omega-6 i omega-3 masnih kiselina, kazeine, α-laktalbumin,  β-laktoglobulin, serum albumin, linolansku kiselinu kao i neke imunoglobine: laktoferin, laktoperokside,  lizosome koji djeluju antibakterijski i protuupalno. Liječi i reducira simptome astme te kašalj kod plućnih bolesti poput bronhitisa i hripavca.

Magareće mlijeko koristi se i u proizvodima za ljepotu i njegu kože, a Kleopatra se navodno kupala u njemu kako bi sačuvala mladost. 

Magareće mlijeko je kao beba pio i papa Franjo. 

>>Ovo je ulje koje štiti od raka, a intenzivno njeguje i kožu

>>Kokosovo ulje za brže tamnjenje kože

Komentara 2

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
12:08 06.07.2016.

Zivilo magare 🐴

EB
EBERT
14:02 06.07.2016.

Kak je slatki odmah bi ga prisvojila .Cak i bez mljeka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije