Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jubilej

Vrgorac slavi 120 godina od rođenja pjesnika Tina Ujevića

120. godina od rođenja tina ujevića
arhiv vl
20.06.2011.
u 14:04

U povodu 120 godina od rođenja Tina Ujevića u Vrgorcu se održava poetski festival. Osim o Tinu, na festivalu će biti riječi o Vesni Parun, Vladi Gotovcu i Radovanu Ivšiću.

Prvo izdanje ambicioznog festivala "S Tinom u Vrgorcu", koji je zamislio Goran Matović, počinje premijerom predstave o Vladi Gotovcu 30. lipnja pod nazivom “Domahujem životu”. Sudjeluju Boris Svrtan, Goran Grgić, Vedran Mlikota, Dinka Vuković (Gotovčeva unuka) i Goran Matović. Priliku za predstavljanje u vrgoračkom Gradskom parku dobit će veliki Radovan Ivšić. U Vrgorac dolazi i njegova udovica Annie Le Brun, a u programu sudjeluju i Petar Gudelj i Žarko Potočnjak te dramska grupa Prve zagrebačke gimnazije.

Subota 2. srpnja rezervirana je za lani preminulu pjesnikinju Vesnu Parun. U programu Jutra poezije u Tinovoj kuli u 11 sati sudjeluju Robert Roklicer, Diana Burazer, Petra Domović, Davorin Žitnik i Tomica Domović, dok će navečer u gradskom parku o Vesni govoriti Vesna Tominac, Dijana Vidušin, Lidija Bajuk i Tonko Maroević. Nedjelja je posvećena Tinu Ujeviću koji je rođen prije stotinu i dvadeset godina, 5. srpnja 1891. godine. Tako će otac i sin Igor i Toma Zidić u Tinovoj kuli upriličiti poetski dijalog.

Matović će izvesti i scenski kolaž “San i ludilo” koji je do sada izveden više od 1400 puta! U ponedjeljak se održava znanstveni kolokvij o Tinu, a navečer će poeziju čitati dobitnici nagrade “Tin Ujević” Branimir Bošnjak, Tonko Maroević, Luko Paljetak i Ante Stamać. Na Tinov rođendan bit će dodijeljena i nagrada Društva hrvatskih književnika koja nosi Tinovo ime za najbolju knjigu poezije koja je do sada obznanjivana u Zagrebu. A sada se sve vraća u Vrgorac.

Komentara 2

OB
-obrisani-
15:05 20.06.2011.

slava tinu....on mi je u prvih deset velikana naseg govornog podrucija ikada.....pisao je poeziju koju i filozof i seljak razumeju na isti nacin.....bog.

SI
sinaj
15:58 20.06.2011.

Najbolji i najdraži pjesnik na svijetu. Ove su riječi crne od dubine, ove su riječi zrele i bez buke. one su, tako, šiknule iz tmine, i sada streme k\'o pružene ruke. Nisam li pjesnik, ja sam barem patnik i katkadad su mi drage moje rane. Jer svaki jecaj postati će zlatnik, a moje suze dati ce đerdane. No one samo imati će cijenu, ako ih jednom , u perli i zlatu, kolajnu vidim slavno obješenu, ljubljeno dijete, baš o tvome vratu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije