Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi četverogodišnji plan

Umjesto čekanja obnove, Umjetnički paviljon širi svoj program po Zagrebu

Marko Lukunic/PIXSELL
07.02.2023.
u 10:32

Nova ravnateljica Irena Bekić otkrila je novu programsku koncepciju za Umjetnički paviljon čiji je prostor uništen u potresu, a najavljeno je i otvaranje novog prostora s galerijom u Jurišićevoj ulici

Zbog nemogućnosti izlaganja u vlastitom, potresom uništenom prostoru, Umjetnički paviljon 125 godina od svoje prve izložbe izlazi iz zgrade na zagrebačkom Strossmayerovu trgu i širi se čitavim gradom, najavila je nova ravnateljica te institucije Irena Bekić predstavljajući ovogodišnji program i programsku koncepciju u četverogodišnjem razdoblju.

– Razdoblje koje je pred Umjetničkim paviljonom bit će obilježeno izmještanjem, a tim će pojmom biti pokriven i izložbeni segment. Bit će to zanimljiv proces u kojem će paviljon biti stavljen na poziciju ruba, gostovat ćemo u različitim prostorima i kulturnim ustanovama, što otvara i čitav niz pitanja o samoj arhitekturi paviljona koji je kao arhitektonska forma i tako prostor bez stalne funkcije, obilježen privremenošću – rekla je Bekić.

Nomadsku poziciju iskoristit će kao prednost, istaknula je ravnateljica Umjetničkog paviljona i najavila da su sljedeće razdoblje rezervirali za umjetnička i kustoska istraživanja te za razvijanje edukativnih programa, a edukativne programe povezat će suradnjom sa sveučilištem, koje smatraju nužnom osi u razvoju svake kulturne politike.

– Ove godine organiziramo izložbu Neli Ružić u prostorima Hrvatskoga inženjerskog saveza u Palači Vranyczany u Berislavićevoj ulici, izložbu fotografija Sofije Silvije u Botaničkom vrtu, a potkraj godine održat će se izložba Sandre Križić Roban o hrvatskim fotografkinjama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla – istaknula je ravnateljica Bekić.

Najavila je i otvaranje novog prostora s galerijom u Jurišićevoj ulici koji ima 116 četvornih metara, koji će pripadati Umjetničkom paviljonu i koji namjeravaju kontinuirano koristiti.

– Do proljeća bi taj prostor mogao postati funkcionalan pa bismo tada započeli i s izlaganjem, a što se obnove samog Paviljona tiče, trenutačno traje proces javne nabave za izvođače, a uslijedit će radovi koji bi trebali trajati oko 18 mjeseci – otkrila je ravnateljica Irena Bekić. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije