Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23. festival stripa

Spider-Man je stigao u Zagreb - počinje krizno izdanje Crtani romani šou

Crtani romani šou
25.09.2020.
u 11:19

Danas u Zagrebu počinje 23. Međunarodni festival stripa Crtani Romani Šou - Zagreb Comic Con

Danas u Zagrebu počinje 23. Međunarodni festival stripa Crtani Romani Šou - Zagreb Comic Con, jedan od rijetkih festivala koji nisu otkazani s obzirom na koronakrizu i putne restrikcije za planirane goste. Dakako, festival će se održati u prilagođenom formatu u skladu sa svim epidemiološkim mjerama i na novoj-staroj lokaciji u zagrebačkoj Tvornici kulture, na kojoj će biti nešto lakše držati potrebni razmak među posjetiteljima. Direktora Slavena Goričkog uhvatili smo taman tijekom slaganja drvenih panela kojima će biti odijeljen izložbeni dio festivala.

- Svi smo uzbuđeni jer nas čeka zaista zanimljiv program, a mislim da će se publici svidjeti i kako smo riješili ovaj galerijski prostor, koji inače u Tvornici ne postoji. Razmak među štandovima je više nego dovoljan za pridržavanje propisanih mjera, a većina izdavača i nakladnika tijekom dana će posložiti svoju ponudu. Otvaramo danas u 16 sati, a posjetitelje samo molimo da nose maske i upisuju se u evidenciju, jer u protivnome nažalost neće moći unutra. Za sedam mjeseci imat ćemo novi festival, vjerujemo u ljepšim i boljim okolnostima, do tada zaista moramo brinuti jedni o drugima - rekao nam je Gorički, ističući kako je ove godine naglasak na domaćim autorima, u skladu s preporukama Ministarstva kulture.

– Naši autori već su računali na gostovanje na festivalu koji bez njih ne bi imao smisla, a ove godine imat će više prostora nego inače, jer je i produkcija novih domaćih albuma bila odlična usprkos krizi. Moram pohvaliti i našu publiku i partnere koji nisu zanovijetali što nema stranih gostiju koje s obzirom na situaciju jednostavno ne možemo dovoditi u Zagreb, iako smo imali dogovorena neka vrlo jaka imena koja se nadamo predstaviti publici u narednim godinama. Ovoga vikenda imat ćemo jedan dobar domaći program – rekao nam je optimistično Gorički.

I zaista, reprezentacija domaćih autora ove je godine iznimno jaka: u Tvornicu stižu Štef Bartolić, Krešimir Biuk, Marko Dješka, Zoran Đukanović, Frano Petruša, Josip Sršen, Fran Strukan i Stjepan Šandrk, koji će uz moderirane razgovore publici crtati i potpisivati stripove. Uz sajam stripa, na čijim će se štandovima predstaviti relevantni domaći izdavači i knjižare, održat će se školica stripa za najmlađe pod vodstvom Ivana Maka iz Artoratorija, strip kviz koji priređuje Franjo Paraga, niz predavanja Zorana Đukanovića, paneli, promocije novih strip izdanja, predstavljanja nakladnika i časopisa, i druga događanja.

Ovogodišnje izdanje ponavljajuće izložbe “Hrvatski strip za djecu” pod nazivom “Julio Radilović Jules: Izviđači” posvećeno je stripovima o izviđačima nastalima 1950-ih i ‘60-ih godina u suradnji Julija Radilovića Julesa, Zvonimira Furtingera, Norberta Neugebauera i Rudija Aljinovića. Uz prvoborce hrvatskog stripa, tu je i izložba radova objedinjenih u ciklusu “Spektakl”, akademskog slikara mlađe srednje generacijeStjepana Šandrka. Najmlađi strip autori predstavit će se kroz “Mladi lav 2020.”, izložbu radova pristiglih na ovogodišnji CRŠ-ev natječaj u crtanju stripa za djecu do 15 godina.

– Iz godine u godinu oduševljeni smo kvalitetom i upornošću djece koja nam se javljaju, a čije radove pratimo paralelno s njihovim autorskim sazrijevanjem, nadajući se da će ostati posvećeni stripu. Domagoj Rapčak koji na ovogodišnjem festivalu promovira svoj strip-album bio je prvi Mladi lav, a Fran Strukan koji je gost festivala bio je Mladi lav kad sam preuzeo vodstvo nad CRŠ-om 2008. godine. Dakle taj naš natječaj pokazuje opipljive rezultate na koje smo ponosni – rekao nam je Gorički.

Uz već pomalo kultne izdavače poput Fibre, koja je najavila popuste u fizičkom i online obliku tijekom trajanja festivala, i sama Udruga CRŠ koja stoji iza organizacije festivala najavila je nova strip-izdanja.

– Velika je novost što nam je izašao Moralesov Spider-Man, za kojeg po novom imamo izdavačka prava. Vjerujem da će taj globalno prepoznatljiv strip imati velik uspjeh kod publike, a možda i privući neke nove čitatelje. Za ljubitelje klasike tu je i “Tarzan” Russa Manninga, prava poslastica uz koju se veže i zanimljiva anegdota. Naime, postojala su samo ta famozna četiri albuma “Tarzana” koji su prvo izašali u Europi, a tek mnogo kasnije i u Americi, iako se smatraju vrhuncem Manningova rada. Godinama smo ih ganjali i sada napokon objavljujemo dva od ta četiri stripa, a preostala dva nadamo se imati uskoro – otkrio nam je Gorički.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije