Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lisinski subotom

Prvi zagrebački susret s Johnom Eliotom Gardinerom

Legendarni Sir John Eliot Gardiner
arhiva VL
16.12.2010.
u 14:11

Sir John dolazi s Londonskim simfonijskim orkestrom, a solistica u Beethovenovu Violinskom koncertu je Viktoria Mullova iz prvih redova svjetskih violinističkih zvijezda

Jedno od najuzbudljivijih glazbenih gostovanja priprema se za subotu, 18. prosinca, u popularnom ciklusu “Lisinski subotom”. U goste prvi put stiže legendarni Sir John Eliot Gardiner, jedan od neprikosnovenih autoriteta i reformatora pristupa tzv. autentičnoj izvedbi koja rabi instrumente iz doba nastanka djela u sprezi sa znanjima o okolnostima kada su djela nastala i vodi računa o povijesnoj izvedbenoj praksi mijenjajući tako zvučnu sliku i ustaljene predodžbe te otkrivajući nove slojeve i drukčiju ekspresiju.

“To vam je kao da svaki put oderete mačku”, slikovito kaže Sir John koji dolazi s Londonskim simfonijskim orkestrom, a solistica u Beethovenovu Violinskom koncertu je Viktoria Mullova iz prvih redova svjetskih violinističkih zvijezda. “Ne znate što možete očekivati od spoja Gardinerova pristupa i suvremeno usmjerene solistice”, sumnjičav je jedan kritičar, da bi na kraju zaključio: “Čarobno!”.

U koncert će uvesti predigra Weberovu "Strijelcu vilenjaku", a uokvirit će ga lepršava radost Mendelssohnove Četvrte simfonije, Talijanske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije