Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kazalište Ulysses

Premijera "Pokojnika" Branislava Nušića na Brijunima

Pokojnik, Kazalište Ulysses, Brijuni
Foto: DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL
1/3
03.08.2012.
u 13:46

Zijah Sokolović u ulozi glavnog kreatora Marićeva ponovnog “pokapanja” svojom je maestralnom izvedbom oduševio publiku, no posebno valja izdvojiti jedinstvenu, na sceni uvijek jednako snažnu i dojmljivu Jelisavetu Seku Sablić

“Pokojnik” Branislava Nušića, drugi ovogodišnji premijerni naslov Kazališta Ulysses, odigran u četvrtak navečer u tvrđavi Minor na Malom Brijunu svojom se britkom satirom, pričom o čovjeku koji je zabunom proglašen mrtvim, i aktualnošću pokazao pravim izborom za vrijeme u kojem živimo. Premda je riječ o možda manje izvođenom Nušićevu djelu, redateljica predstave Lenka Udovički istaknula je da se ono savršeno uklopilo u ovogodišnju 12. sezonu ovoga kazališta.

Nušić se u toj komediji obrušio na stupove društva, političku i poslovnu elitu, korupciju koja je zahvatila bračne, ljubavne, prijateljske i rodbinske odnose, ostavljajući otvorenim vječno pitanje koliko su ljudi spremni žrtvovati vlastite vrijednosti kako bi zadržali svoje stečene visoke društvene položaje. “Pokojnik” je odraz grube istine o nemogućnosti povratka nakon što čovjek jednom ode ili bude protjeran, priča o ružnoći ljudske prirode.

S jedne je strane posve usamljen glavni lik Pavla Marića, igra ga Miodrag Krivokapić, koji se nakon tri godine igrom okolnosti vraća među “žive”, s druge pak strane savršeno uklopljena gomila koja, u strahu od gubitka moći, imetka i društvenog položaja, stečenih upravo zahvaljujući Mariću, čini sve da ga još jednom pokopa. Mariću najzad ne preostaje ništa doli odbaciti vlastiti identitet i otići daleko od izdaje, laži, prevare i pljačke. Zijah Sokolović u ulozi Spasoja Blagojevića, glavnog kreatora Marićeva ponovnog “pokapanja”, svojom je maestralnom izvedbom oduševio publiku, no posebno valja izdvojiti jedinstvenu, na sceni uvijek jednako snažnu i dojmljivu Jelisavetu Seku Sablić u ulozi njegove sestre Agnije, potpuno posvećene udaji nećakinje Vukice koju utjelovljuje Maja Posavec.

Odlično uigrana glumačka ekipa “Pokojnika”, Katarina Bistrović-Darvaš u ulozi Rine, Branislav Zeremski u ulozi Anta, Filip Nola kao Milan Novaković, Filip Detelić u ulozi Ljubomira Protića, Drago Grabnar koji utjelovljuje dva lika Anu i Sofiju, Dušan Gojić kao gospodin Đurić, Borko Perić u ulozi Mladena Đakovića, Zoran Pribičević kao Mile svojim su nastupom oduševili publiku. Predstava koja će vas svakako nasmijati, ali i ostaviti trag gorčine bit će reprizirana sve do 9. kolovoza.

Komentara 13

MA
Maroje2312
14:34 03.08.2012.

Sve po planu 21. Uništiti sve što je hrvatsko, a propagirati sve srpsko. Fuj....

PE
peugeot
15:31 03.08.2012.

@razocarani - ne mjesajte, molim Vas, politiku i teatar. A Branislav Nusic? Genijalni satiricar ne samo na ovim nasim balkanskim prostorima, nego i u svijetu.

OB
-obrisani-
14:14 03.08.2012.

Vidmo dase čini mnogo toga da sestvori nova Jugoslavija, činjenica je da jeBeogradska škola glume daleko iznad zagrebačke, kao i da su njihove predstave i filmovi daleko kvalitetniji od hrvatskih, ali da se baš na Brijunima mora na ovakav način izvoditi pojedini repertaori za mene samo znači težnja ka uništenju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije