Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Književnost za djecu

Pisci za djecu traže više državnih potpora, stipendija i veći otkup

pisci za djecu
anto magzan/pixell
03.05.2013.
u 12:57

Država bi trebala povećati potpore i stipendije za suvremenu hrvatsku književnu produkciju za djecu i mlade. U vijeću za knjige trebali bi se naći i stručnjaci koji sustavno prate literaturu za djecu i mlade.

Hoće li ubuduće Ministarstvo kulture jednu četvrtinu stipendija za pisce namijeniti tekstovima koji se obraćaju djeci i mladima? Hoće, ako ministrica kulture Andrea Zlatar Violić uvaži prijedloge Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade koji su joj upućeni za trajanja javne rasprave o dopunama Pravilnika o programu javnih potreba u kulturi. Autori za djecu predlažu i da u komisiji za potpore književnom stvaralaštvu budu dva pisca koji se bave i pisanjem za djecu, kao i u drugim komisijama koje odlučuju o književnosti. Također predlažu da četiri od deset potpora za vrijedna literarna djela trebaju pripasti knjigama za djecu i mlade. I u Vijeću za knjigu trebali bi biti ljudi koji sustavno prate domaću književnu scenu za djecu i mlade. Pisci za djecu očekuju i da Ministarstvo osigura potporu za svaki novi roman suvremenog hrvatskog autora za djecu i mlade, koji je član literarnih udruga, te koji je u izdavačkom programu hrvatskih nakladnika. Isto tako pisci za djecu očekuju potporu za objavljivanje svake nove slikovnice, zbirke priča, zbirke pjesama za djecu čiji su autori i to pisci i ilustratori članovi literarnih udruga ali i ULUPUH-a, a koje su u izdavačkom programu hrvatskih nakladnika.

Pisci za djecu ističu da suvremena hrvatska slikovnica ovisi jedino još o entuzijazmu malih nakladnika, a da su je velike nakladničke kuće odavno otpisale, te da objavljuju još isključivo slikovnice sa svima dobro poznatim tekstovima lektirnih autora. Pisci za djecu predlažu i davanje potpora objavljivanju novog teksta potpuno nepoznatog autora koji je našao izdavača.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije