Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi album

Meditativno iskustvo Caveovih najljepših pjesama dostupno besplatno

Foto: David Jensen/Press Association/PIXSELL
07.10.2019.
u 12:23

Zadnjih godinu dana Nick Cave njeguje nov, za njega atipičan, osobno ogoljujući hobi pa online putem websitea Cave’s Red Hand Files redovito, opsežno i otvoreno odgovara na pitanja obožavatelja. Bila ona metafizičke naravi ili osobna poput toga kako se nositi s tugom zbog gubitka djeteta. Tako je prije tjedan dana, na istom mjestu, na pitanje kada će novi album, odgovorio: “Početkom listopada”. I to se dogodilo kada je 4. listopada globalno, na svim digitalnim platformama, odjeknuo 18. studijski album Nick Cavea i The Bad Seedsa nazvan “Ghosteen”.

U pitanju je dvostruko izdanje, prvi dio albuma donosi osam pjesama, drugi dvije duge pjesme povezane govornim dijelom, a sve odreda kao da se prelijevaju jedna u drugu povezane bestežinskim zvukom koji odzvanja poput mantre. Rezultat je set možda najljepših pjesama koje je Cave dosad snimio, a koje potpuno odgovaraju autorovu gnomskom opisu albuma za koji je jednostavno rekao da je njegov prvi dio “dijete”, a drugi “roditelji”. Cave često govori koliko je smrt njegova sina Arthura djelovala na njegov rad, kako je našao način kako pisati izvan te traume i samog sebe transponirati iz stanja očaja u neko čudesno stanje. E, pa ovaj album kao da glazbeno opisuje upravo taj proces. Tako su i pjesme prvog dijela lakše, mirnije, zaokupljene temama empatije i vjere, dok je drugi dio tamniji u tonu, poput produkta besanih noći, fantazija i bijega. Sve je zaokruženo i jednako mističnim coverom, za Cavea posve atipičnom kičastom slikom na kojoj jednorozi i divlje zvijeri lješkare u harmoniji jutarnje izmaglice okruženi egzotičnim cvijećem. Možda i to, baš poput zvuka albuma, simbolizira njegov prijelaz iz mraka osobne tragedije na novu razinu poimanja boli.

“Ghosteen” zaokružuje trilogiju koju je bend počeo 2013. izdavši “Push the Sky Away”, a potom 2016. i “Skeleton Tree”. Sniman je tijekom 2018. i početkom ove godine u Woodshedu u Malibuu, Los Angelesu, Brightonu i Berlinu. Pa iako je Cave prešao šezdesetu, što su godine kada pjevači lagano gube svoj vokalni opseg, Caveov glas na ovom albumu pun je i jak pa njegovo “zavijanje” po energičnosti nimalo ne zaostaje za onim koje pamtimo, recimo iz dana albuma “Let Love In”.

Za prave audiofile i kolekcionare koji se ne zadovoljavaju samo digitalnom verzijom albuma u kojoj je trenutačno dostupan, dobra vijest je da će na vinilu i CD-u biti dostupan od 8. listopada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije