Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo izdanje

Ljepši kraj kao kruna lijepe knjige

Bekim Sejranovic
Arhiva VL
18.06.2010.
u 18:58

Vlastita (u mnogome neobična) životna sudbina trajna je inspiracija pisca Bekima Sejranovića.

Vlastita (u mnogome neobična) životna sudbina trajna je inspiracija Bekima Sejranovića (Brčko, 1972.). Nije, nasreću, posrijedi običan egocentrik kojemu pisanje služi kao psihoterapija. Možda, zapravo, i služi, ali za čitatelja je to posve irelevantno. Čitatelju su njegovi romaneskno-autobiografski zapisi jednostavno – dobro štivo! Takva je bila vrhunska proza “Nigdje, niotkuda” koja je prije dvije godine osvojila uglednu regionalnu nagradu “Meša Selimović”, a takav je i novi Sejranovićev roman “Ljepši kraj” (Profil, ur. Roman Simić Bodrožić i Lidija Kusovac).

Poetičnog i privlačnog naslova, jednako lijepe naslovnice s magičnim plavičasto-bijelim snježnim krajolikom, čovjekom i psom, to izdanje neskriveno najavljuje vrijednosti i ljepotu svoga unutarnjeg sadržaja. A priča se nastavlja tamo gdje je otprilike stala u prethodnome djelu: protagonist/pripovjedač, koji nas je već bio upoznao sa svojim djetinjstvom i mladošću provedenima u trokutu neuobičajenih geografskih širina: od Bosne i Hrvatske do Norveške, u novome romanu opet svodi račune, sad o svojim zrelijim godinama, traga za životnim uporištem, bori se s valovima optimizma i pesimizma što ga naizmjence zapljuskuju, pokušava poreći onu opterećujuću spoznaju koju formulira u rečenici “ni život ni smrt mi pretjerano ne odgovaraju”.

Knjiga je to o životu i o pisanju, o neraskidivu prepletanju fikcije i zbilje, o čvrstu spoju u kojem nerijetko “priča preuzima kontrolu nad stvarnošću”. Vrativši se iz Osla, nakon tužnoga kraha/kraja još jedne ljubavne veze, na djedov “ranč”, zabito i zapušteno imanje u ipak neobjašnjivo lijepoj bosanskoj provinciji, junak/pripovjedač odlučuje se rekonstruirati nam tu norvešku epizodu (prepunu slikovitih likova: od njegove voljene Catherine, sredovječne žene s odraslom kćeri iz propaloga braka s Makedoncem koji ju je ostavio zbog svoje homoseksualne veze, do pripovjedačevih norveških prijatelj(ic)a, pomalo čudaka i luzera kakav je i sam, s kojima se nauživao i alkohola i droge i seksa).

Usporedo, zapisujući sjećanja s prednje strane bilježnice, a dnevnik svoje sadašnjosti s njezina kraja, pripovjedač vodi drugi narativni odvojak romana kroz koji prohode bosanski “oriđinali”: junakov daljnji rođak koji ga želi oženiti za svoju sestru koja pak želi pobjeći u inozemstvo od drugoga brata i oca koji su se priklonili vehabijama. Pravi razlog Almine želje da se, makar lažnim brakom, dokopa Norveške, naravno, posve je druge prirode...

Priča će, uključujući i dirljive epizode sa psićem koji djelotvorno pomaže učvršćivanju poljuljanoga intimnog života junaka završiti onako kako joj naslov kazuje: ljepšim krajem! Sejranović je još jednom ispisao pregršt dojmljivih stranica, duboko misaonih i neodoljivo emotivnih, knjigu suptilnu u oštroumnim, preciznim, a opet prisnim i pomalo bolno melankoličnim zapažanjima o unutarnjim svjetovima svoga junaka, knjigu podjednako snažnu u vrsnom građenju ugođaja u kojem žive (ne)obični marginalci s balkanskih i nordijskih prostora. Ne samo na kraju: ova je knjiga lijepa od korica do korica!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije