Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BERLINALE

Kritičari podijeljeni oko Malicka, a Herzoga su jednoglasno pokopali

Werner Herzog
10.02.2015.
u 16:15

Britanski mediji osobito zamjeraju Herzogu da je zanemario važnost Gertrude Bell za povijest Britanskog Carstva

Novi filmovi Wernera Herzoga i Terrencea Malicka bili su među najiščekivanijim premijerama ovogodišnjeg festivala u Berlinu. Oba su istinski velikani filma, ne rade baš često i svaki susret s njihovim ostvarenjima izaziva razumljivu pozornost. No, prve kritičarske reakcije nisu jednako ekstatične kao što su bile najave.

Herzogov film opisivan je kao "ženski Lawrence od Arabije" jer govori o britanskoj arheologinji, istraživačici i diplomatkinji Gertrude Bell (Nicole Kidman) koja je na kraju Prvog svjetskog rata odigrala veliku ulogu u mapiranju dijelova današnjeg Bliskog istoka. No, britanski mediji smatraju da je "britanska strana" priče nepravedno zapostavljena. BBC-jev Matthew Anderson piše da je Herzog potpuno nezainteresiran za priču o njezinu političkom utjecaju i bez ikakvoga komentara na račun Britanskog Carstva, odnosno da je kolonijalna strana priče samo pozadina u kojoj se odvija standardna kostimirana melodrama o njezine dvije tragične ljubavi.

Guardian mu je dao samo dvije zvjezdice od pet, navodeći da gledatelj teško može povjerovati da se radi o Herzogovu filmu, iako mu priznaje kompetenciju. Hollywood Reporter piše da filmu nedostaje psihološka dubina i osjećaj strasti. U slučaju novog filma Terrencea Malicka "Knight Of Cups" kritike su podijeljene, što i nije čudo, niti je prvi put, budući da ovaj kultni američki redatelj često prelazi granicu naracije i ulazi u sfere meditativnosti. Guardian smatra da je filmom o scenaristu koji traži uzroke neobičnih događaja oko sebe Malick napravio korak unatrag, no ljubitelji izvrsnog "Drva života" (2011.) zaklinju se da je novi film po svemu ravnopravan nastavljač iste poetike. 

>> Između 23 naslova tu su i filmovi Malicka, Wendersa, Herzoga...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije