Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povratak u prošlost

Kako je Elton John čekao 53 godine da mu objave debitantski album

WORLD RIGHTS EXCEPT UK  Watford Chairman Elton John takes the mickey out of Rod Stewart Posters at the end of his teams tour of China, Hong Kong, China. 12/06/1982  BYLINE BIGPICTURESPHOTO.COM: 570  USAGE OF THIS IMAGE IS CONDITIONAL UPON THE ACCEPTANCE O
24.06.2021.
u 12:29

U cijelom svijetu održan je tradicionalni Dan prodavaonice ploča “Record Store Day”, koji podupire nezavisne trgovine pločama, a ne velike prodajne lance. Cijela svjetska diskografska industrija uoči tog datuma ubaci se u petu brzinu, a posebna poslastica svim zainteresiranima su posebno objavljena diskofilska vinilna izdanja

Prošlog je vikenda u cijelom svijetu održan tradicionalni Dan prodavaonice ploča “Record Store Day”, koji podupire nezavisne trgovine pločama, a ne velike prodajne lance. Cijela svjetska diskografska industrija uoči tog datuma ubaci se u petu brzinu, a posebna su poslastica svim zainteresiranima posebno objavljena diskofilska vinilna izdanja baš za tu priliku. Svake godine većina diskografskih kuća u prodaju pusti ograničene naklade vinilnih izdanja premijernih imena, u rasponu od pet do petnaestak tisuća komada za cijeli svijet, koja se mogu kupiti samo taj dan u “hi-fi dućanima snova”.

Doduše, mogu se kupiti i nakon tog datuma, ali najčešće se rasprodaju, pa mnogim diskofilima, pogotovo u SAD-u ili Velikoj Britaniji, dan počinje ranim ritualnim odlaskom pred trgovine, a često i noć prije kad se formiraju prvi redovi.

Zanimljivih naslova ima dovoljno, ali mali je broj primjeraka distribuiranih po svijetu, a kad se rasprodaju, dosežu vrtoglave cijene po internetskim trgovinama. Dakako, ima i preprodavača koji ciljano pokupuju što više toga i kasnije prodaju po peterostruko višim cijenama. Baš zbog toga na Record Store Dayu vinili se prodaju isključivo u trgovinama, ne možete ih naći u CD formatu niti slušati na streaming servisima, nego morate “stati u red”.

Tijekom godina objavljeno je itekako mnogo vrijednih izdanja koja su postala ozbiljni kolekcionarski rariteti, a stalni porast prodaje ploča u svijetu samo ide na ruku ovakvim događanjima jer se broj kupaca povećava, a naklade ostaju iste, tj. ograničene.

Neki naslovi već su poznati, ali se za Dan prodavaonice ploča prvi put objavljuju na vinilima, a neki su prava poslastica te se pojavljuju prvi put uopće. Do koje mjere izdanja u povodu Record Store Daya mogu biti povijesno važna, preklani je pokazao vinil na kojem je prvi put objavljena izvorna, akustična verzija remek-djela Boba Dylana iz 1974., albuma “Blood on the Tracks”. Nakon snimanja Dylan ga je prepravio, promijenio tekstove pjesama, presnimio s bendom u tonskom studiju i objavio, dok je njegova ogoljela, razotkrivajuća akustična verzija postala ne samo jedan od najvažnijih neobjavljenih albuma u povijesti rocka nego i djelo koje svojom snagom debelo nadilazi objavljeni i “frizirani” Dylanov album.

Dobar ovogodišnji primjer je Elton John, kojem je nakon 53 godine napokon objavljen debitantski album “Regimental Sgt. Zippo”, sniman krajem 1967. i u prvoj polovici 1968. Prvi službeni album Eltona Johna “Empty Sky” objavljen je u Velikoj Britaniji 1969., u Americi godinu poslije, pa se ovim izdanjem početak njegove autorske karijere pomiče za godinu dana unatrag.

Još je zanimljivije da je već tada na djelu bila suradnja između Eltona Johna i tekstopisca Bernieja Taupina s kojim je napisao najvažnije pjesme tijekom idućih pedesetak godina karijere, a upravo prije početka snimanja pjesama za “Regimental Sgt. Zippo” Elton John potpisao je i ugovor za zaštitu autorskih prava te je bio pred potpisom diskografskog ugovora.

No mijenja li i u kojoj mjeri vinil “Regimental Sgt. Zippo” vizuru koju smo imali o Eltonu Johnu do sada? Ne previše, ali sasvim dovoljno budući da je riječ o ploči na kojoj je jasna njegova fascinacija Beatlesima, na što navodi i riječ Sgt. (narednik) u naslovu albuma, pola godine nakon što su Beatlesi 1967. objavili prijelomni “Sgt. Pepper”, kao i šarena psihodelična omotnica kakva bi bila moderna 1967. Pjesme poput naslovne i završne “Watching The Planes Go By” očiti su i dug naklon Beatlesima, ali se skladateljsko umijeće Eltona Johna već tada opire izravnom plagiranju te on na svoj način koristi neizbježne utjecaje.

No s druge strane, Elton John već tada posjeduje svoj prepoznatljivi (kant)autorski rukopis, a pogotovo sjajan glas, prisutan i na “Empty Sky” godinu poslije, pa se slušajući “Regimental Sgt. Zippo” ne možete oteti dojmu koliko je i on sam, poput Beatlesa, utjecao na brojne kasnije brit-pop generacije pjevača i bendova, od Robbieja Williamsa nadalje. Tri pjesme lani su bile objavljene na Johnovu box setu rariteta “Jewel Box”, a osam ih je u sklopu istog izdanja bilo objavljeno u demo verzijama. No na albumu “Regimental Sgt. Zippo” možete ih čuti potpuno dovršene, s pratećim sastavom i orkestracijama, a prvi put je objavljena i pjesma “You’ll Be Sorry To See Me Go”. Upravo je za nju neshvatljivo da nije objavljena odmah krajem šezdesetih ili na “Jewel Boxu”, jer riječ je o izrazito melodičnoj pop-pjesmi i sigurnom hitu kakve je Elton John kasnije redovito potpisivao.

Nakon što je ovaj materijal dovršen, menadžer je preporučio izdavaču da još malo “pritisne” Eltona Johna i Bernieja Taupina i iz njih “iscijedi” još materijala, pa su ove pjesme stavljene na stranu, a dvojac je krenuo sa snimanjem albuma “Empty Sky”. No nakon 53 godine Elton John – i sam veliki diskofil i vlasnik ozbiljne kolekcije vinila – napokon je doživio da mu nakon milijuna prodanih ploča objave i “pravi” debitantski album.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije