Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga

Julia May Jonas "Vladimir": Što kada žena zna da joj suprug seksualno iskorištava studentice?

Arhiva Stilus
22.03.2023.
u 16:48

Sveučilišna je profesorica i ima 58 godina, a život joj se iz temelja mijenja kada joj supruga, također profesora na istom fakultetu, optuže za seksualne veze sa studenticama. Ona je glavna junakinja romana “Vladimir” Julije May Jonas (Stilus, urednica Adriana Piteša, prijevod Srećko Jurišić, 17,90 eura).

Tema je nadasve aktualna, ali ovdje je ona ispisana s različitih gledišta i u nekoliko slojeva. Lik supruga poprilično je sporedan, ali kroz njega se ocrtavaju dileme oko pozicije muškaraca koji ne razumiju odnose moći i tvrde da takve veze i nisu neki problem ako su bile uz ženski pristanak (?!), tim više jer su se sve dogodile prije trenutka kada su pravilima sveučilišta izričito zabranjene. S druge pak strane njegova žena mora riješiti mnogo više problema u vlastitoj glavi.

Postavlja se, naime, i pitanje njezine krivnje. Ona je cijelo vrijeme znala što se događa, a dodatni uteg priče jest i činjenica da su njih dvoje (skrivajući to od kćeri) živjeli u otvorenom braku u kojem su veze sa strane bile dozvoljene, samo što su njezini ljubavnici bili njezini vršnjaci. A tko je onda Vladimir? Novi, mladi profesor koji stiže na fakultet i u kojeg se glavna junakinja zaljubi sa strašću i erotskim maštarijama djevojke od dvadeset godina.

Sve ovo tek je okvir slojevite priče u kojoj su neke teme obrađene briljantno, a neke pomalo neuvjerljivo jer primjerice teško je povjerovati da muškarac u srednjim tridesetima ne shvaća da je drogiran, a podjednako je neuvjerljivo autorica opisala i trenutak kada se junakinja iz svježe i žestoke ljubavi vraća u naručje supruga koji ju je godinama ostavljao hladnom i razočaranom. No ovaj roman ipak je vrlo vrijedan jer je žensko svjedočanstvo, ženska strana priče o (najblaže rečeno) nemilim situacijama u kojima muškarci koriste moć svog položaja kako bi došli do seksa, ljubavi, uzbuđenja, potvrde vlastitih vrijednosti... On je istodobno i žestoko svjedočanstvo da žene u kasnim pedesetima nisu ljubavno, seksualno, ali ni intelektualno mrtve, da u njima ima volje i želje i za novi roman i za novu romansu.

Ključne riječi

Komentara 1

LI
liliZG
20:43 27.03.2023.

poludim kada nam u dvije rečenice ispričaju bit romana i sada razmišljam , jeli uopće krenuti u čitanje ili ne

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije