Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eddie Redmayne postaje 'Danska djevojka'

Hollywoodska nova zlatna koka - likovi koji mijenjaju spol

eddie redmayne
Foto: DPA/PIXSELL
03.09.2015.
u 16:54

Publika velikog filmskog festivala uVeneciji prva će vidjeti "Dansku djevojku" koja očito cilja na Oscare

Oskarovac Eddie Redmayne, nakon što je uvjerljivo utjelovio mladog Stephena Hawkinga u sladunjavoj "Teoriji svega", u novom povijesno-biografskom filmu Toma Hoopera glumit će pionirku medicinske promjene spola Lili Elbe, fragilnu umjetnicu koja se 1882. rodila kao muškarac u Danskoj, a preminula nedugo nakon završetka svoje kirurške transformacije, ususret Drugom svjetskom ratu u Dresdenu.

Riječ je o velikom, ozbiljno budžetiranom filmskom projektu na kojem je radio niz oskarovaca, a pod imenom "Danska djevojka" premijerno će zaigrati na festivalu u Veneciji. Prema svemu viđenome, bit će to novi emancipacijski korak za transrodne likove u hollywoodskom mainstreamu, koji ih je često prikazivao bez pravog razumijevanja.

Izuzev nekoliko ranih iznimaka, prvi nalet transrodnih junaka na veliko platno dogodio se u sklopu "ponoćnih premijera" koje su donosile radikalne estetike u američka nezavisna kina, od Watersovih "Ružičastih plamenaca" s prljavom transrodnom divom Divine 1971. godine do razigranog "Rocky Horror Picture Showa" 1976. godine.

Pljačkaši i ubojice

Njihova (pogotovo za tadašnje prilike) šokantna estetika trasha i campa snažno je utjecala na kasnije radove poput ekstravagantne komedije "Priscilla, kraljica pustinje" koja je 1994. godine iznova skrenula svjetsku pozornost na australsku produkciju i osvojila Oscara za najbolje kostime.

Paralelno s takvim, često karikaturalnim, ali u srži afirmativnim prikazom transrodnih osoba, u hollywoodskom mainstreamu dugo se gajila tendencija njihove kriminalizacije: od Oscarom nagrađenog "Pasjeg popodneva" iz 1975. godine, u kojem Al Pacino pljačka banku kako bi svojem ljubavniku omogućio promjenu spola, preko uspješnog De Palmina "Dressed to kill" iz 1980. o transrodnom serijskom ubojici do golemog hita "Kad jaganjci utihnu" iz 1991. u kojem se polako otkriva da je monstrum Buffalo Bill također transrodan, čime kao da se pokušala naglasiti njegova nakaznost.

Ta tendencija guranja transrodnih likova preko svakog ruba socijalne neprihvatljivosti u devedesetima se transformirala u sažaljiv pristup, najbolje vidljiv u također vrlo uspješnom "Dečki nikad ne plaču" u kojem Hillary Swank glumi mladića zarobljenog u ženskom tijelu koji prolazi sve oblike zlostavljanja, da bi skončao tako što ga zatuče homofobna bagra s kojom se ranije družio.

Vrti se oko zarade

Tek posljednjih godina američko je društvo počelo prihvaćati transrodne osobe izvan ekstremnih kategorija: Andreja Pejić velika je modna senzacija, suptilna obiteljska serija "Transparent" o ocu koji odlučuje promijeniti spol jedna je od najuspješnijih prošlogodišnjih premijera, a olimpijac Bruce Jenner u svojem se novom ženskom identitetu smiješi s naslovnice Vanity Faira. Na tom valu prihvaćanja, film "Danska djevojka" logičan je korak.

Jer Hollywood se ipak vrti oko zarade, a ne aktivizma, i rijetko je postajao politički korektan prije nego što je to mogao dobro unovčiti.

>> Zlatni Globus za 'Boyhood', film o odrastanju koji se snimao čak 12 godina

Komentara 3

Avatar franjolino
franjolino
23:13 03.09.2015.

"Jer Hollywood se ipak vrti oko zarade, a ne aktivizma" - Hollywood se i te kako vrti oko aktivizma. Homo lobi ga drži i ne pušta. You can bet on that. Drugi par opanaka je što to rade proračunato, jer Hollywood je prva crta bojišnice kada je u pitanju pranje mozga homo ideologijom cijelome zapadu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije