Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Primanje i odbijanje najuglednijih nagrada

Primanje i odbijanje najuglednijih nagrada

Rock legend Bob Dylan is awarded the Presidential Medal of Freedom from U.S. President Barack Obama at the White House in Washington, D.C., U.S., on May 29, 2012. Photo by Olivier Douliery/ABACAUSA.com  Photo: Press Association/PIXSELL
Foto: Reuters
1/4
13.12.2016.
u 13:45

Jean-Luc Godard izludio je članove Akademije, koja mu je 2010. željela uručiti Oscara: nije se javljao na mobitel, telefon, e-mailove i pisma

Nobelove nagrade su konačno u rukama dobitnika, ali tema dana i dalje je Bob Dylan. Više od vijesti da je legendarni 75-godišnji američki kantautor dobio Nobelovu nagrade za književnost javnost je zatekao poprilično hladan stav glazbenika prema tom uglednom priznanju, kao i njegova odluka da ne dođe po nagradu, što je jedan član Švedske akademije nazvao “nepristojnim i arogantnim”.

Brandonova “Indijanka”

Možda je Šveđanina razljutilo i to što je glazbenik do sada bio prisutan na dodjelama drugih (američkih) priznanja: 1988. kada je primljen u Rock and Roll Hall of Fame, 1997. kada mu je uručena Kennedy Center Honors i 2012. kada je odlikovan Predsjedničkom medaljom slobode u Bijeloj kući. Dylan je Švedskoj akedemiji poslao pismo koje je pročitala Azita Raji, američka veleposlanica u Švedskoj, a iz kojeg su posebno odjeknule ove riječi:

“Radeći predano godinama, nisam imao vremena postaviti si pitanje jesu li moje pjesme književnost, stoga zahvaljujem Švedskoj akademiji što je to pitanje postavila umjesto mene i na njega dala takav prekrasan odgovor.” Priča ovime nije završena jer, kako bi dobio svojih 870 tisuća dolara (Nobelova nagrada, naime, iznosi 8 milijuna švedskih kruna), Dylan mora u idućih šest mjeseci održati predavanje, stoga već stoji najava kako će on vjerojatno u proljeće održati koncert u Stockholmu. No, nije Dylan jedini koji je odboru Nobelove nagrade prouzročio glavobolje. Tijekom povijesti ovu su nagradu odbila dvojica laureata: francuski pisac i filozof Jean-Paul Sartre 1964. i vijetnamski vođa Le Duc Tho 1973., koji nije želio da mu Nobela uruči Henry Kissinger. Sartre je tako ostao dosljedan svojim principima s obzirom na to da je odbio i članstvo u francuskoj Legiji časti i Lenjinovu nagradu od Sovjeta, a Nobela je odbio uz obrazloženje da nagrada nema iste kriterije prema piscima svih ideologija i nacija, nego je naklonjenija autorima sa Zapada.

U antologiji najhirovitijih hollywoodskih zvijezda ostat će upisano ime Marlona Branda, pogotovo njegovo odbijanje Oscara za ulogu Vite Corleonea u Coppolinom “Kumu”. Umjesto da se osobno pojavi na pozornici, Brando je poslao Indijanku Sacheen Littlefeather da odbije Oscara u njegovo ime, u znak protesta prema Hollywoodu i njegovu odnosu prema Indijancima, no poslije se pokazalo da Sacheen uopće nije Indijanka, nego meksička glumica Maria Cruz.

I jedan od divova francuske kinematografije Jean-Luc Godard izludio je članove Akademije, koja mu je 2010. željela uručiti zlatni kipić za životno djelo: nije se javljao na telefon i mobitel, niti je odgovarao na e-mailove i pisma. Jedan od razloga njegova nedolaska na dodjelu bio je vrlo neobičan: izbjegavao je letjeti zbog zabrane pušenja u avionu. No, kasnije je sve otkrio njegov dugogodišnji partner: “Jean-Luc neće u Ameriku jer je prestar za takve stvari. Zar biste vi prešli toliki put zbog komadića metala?” Neki nominirani, poput glumca Georgea Scotta, unaprijed su odbili nominaciju za Oscara i o svojoj odluci telefonski obavijestili Akademiju. Tako je i Judy Andrews, jedina nominirana kao glavna glumica za nagradu Tony za hit mjuzikl “Victor-Victoria”, iz solidarnosti prema zakinutim kolegama zamolila da njezino ime uklone iz daljnjeg razmatranja.

Buntovni glazbenici

Među glazbenicima je očito najviše buntovnika: Sinead O`Connor bojkotirala je 1991. diskografsku nagradu Grammy, na kojoj je bila nominirana u četiri kategorije za drugi album “I Do Not Want What I Haven`t Got”. Razlog: dodjela Grammyja za nju je bila previše komercijalizirana. Njezin kolega Nick Cave zahvalio se MTV-u na nominaciji za najboljeg muškog izvođača za album “Murder Ballads”, dodao da je “zahvalan i počašćen”, ali da bi mu bilo draže da ostave takve počasti za umjetnike koji se vole natjecati.

Titulu viteza i zapovjednika Britanskog Imperija 2000. odbio je legendarni glazbenik David Bowie riječima: “Ne znam čemu to služi, jer nisam tome posvetio svoj život.” No, on je samo jedan u nizu od 300 Britanaca koji su odbili nositi vitešku titulu, a među njima su i: redatelj Danny Boyle, glumice Vanessa Redgrave i Jennifer Saunders, fizičar Stephen Hawking, pisci Graham Greene i Aldous Huxley…, a slavni je “beatle” John Lennon vratio četiri godine nakon što mu je dodijeljeno odličje najvišeg reda Britanskog Imperija.

Čak i najjača institucija žestokih momaka – Rock and Roll Hall of Fame – ima svoje protivnike. Protiv sistema glasanja prvi se pobunio Johnny Rotten iz Sex Pistolsa, dok je Axl Rose iz Guns N`Roses tu instituciju nazvao “mrljama od mokraće”. 

Komentara 1

ST
Stipan
15:13 13.12.2016.

Nije mi još uvijek jasno zašto je Obama dobio Nobelovu nagradu za mir ? Gdje je on uspostavio mir ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije