Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Igor Mandić: 'Ljuštinu vidim kao divovskog jazavca pred sudom javnosti'

“Ljuštinu vidim kao divovskog jazavca pred sudom javnosti”, rekao je Igor Mandić
23. veljače 2018. u 16:09 8 komentara 1196 prikaza
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Mnogo lijepih i prigodnih riječi izgovoreno je na promociji knjige Duška Ljuštine “Rasprodano”, u sklopu koje je prikazan i dokumentarni film koji je o njemu lani snimio redatelj Željko Senečić.

DUŠKO LJUŠTINA Glibodol je danas pustinja, živa slika izumiranja Like, ali i Hrvatske

Iz tog su filma najglasnije odjeknule riječi Igora Madića: “Ljuštinu vidim kao divovskog jazavca pred sudom javnosti.”

Boris Rašeta, koji je uz Stjepana Ravića urednik knjige, prebacio je priču o najdugovječnijem ravnatelju kazališta u Hrvatskoj, koji je na čelu Satiričkog kazališta Kerempuh proveo punih 35 godina, u ležerniji ton i rekao:

– Ljuština je 50 godina proveo s jednom nogom u močvari hrvatske politike, a s drugom u minskom polju hrvatske kulture, a baš to nije mogao nitko drugi. Sam Ljuština zahvalio je svima koji su došli na promociju, za koju se u Kerempuhu tražila sjedalica više, posebno je pozdravio umirovljenike, kojima će se pridružiti 1. ožujka, te govorio o razlozima za pisanje ove knjige. Želio je, tvrdi, upozoriti na sve probleme kulture i kazališta, na to da će kultura, a ne neki “osmi povjerenik”, održati Hrvatsku, na to da Fadil Hadžić još nije dobio mjesto koje mu pripada u toj istoj kulturi, ali i ono najvažnije:

– Kulturi nema života dok joj iz proračuna daju 0,49% i zato bi svaki ministar kulture koji ne dobije 1,5% iz proračuna, odmah trebao dati ostavku.

1 / 23
Ratna kronika Malog mista Miljenko Smoje 1991: “Četiri miseca grickan ušteđevinu...” Novo na Amazonu Gej vampir Ante iz Hrvatske književna je zvijezda u Americi Knjiga 
na stolu Novaković se kao pisac lakše identificira sa psima lutalicama nego sa seksi premijerima
Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Online panel
Online panel
U čak 30 posto teških slučajeva “korone” izolirana i bakterija
  • DonQuijote:

    Kad se vidi koje je goste pozvao na promociju svoje knjige i bez ikakvog predznanja o njemu, moglo bi se zaključiti da je smeće. Budući da ponešto ipak znam o njemu, tvrdim da je smeće na kvadrat.

  • IvanXXIII.:

    U ovom trenutku na portalu večernjaka nalaze se 4 (četiri) teksta o najdražem ravnatelju. Mnogo puta ponovljena laž upravo postaje istina: bijeli miševi stvore se jazavcima. Jedino je malo nejasno tko tu koga sponzorira, ali taj je odnos svakako pomalo ... prikaži još!o nastran: prvorazredna tema za - satiru!

  • Istranka:

    Duško Ljuština je čisti jugosloven ,kao i njegov prijatelj Rade Šerbedžija ,kojima su Hrvati krivi za "nacionalizam i raspad " njihove bajne domovine Jugoslavije u kojoj se "nije znalo tko je Srbin,tko Hrvat,Rusin ,Čeh.....jer je jugoideologija nastojala potisnuti nacionalni identitet ... prikaži još! negdje duboko.......Jednog jutra 1971 .sve se najedamput znalo" kaže on sam u VL od 22.veljače 2018.godine. A Duško Ljuština ne želi sudjelovati u u tom sukobu identiteta.,jer taj sukob izazivaju pojedinci"oskudne ,zatucane i zaturene pameti".On ne vidi razloga .za taj sukob,on je za" suradnju ,poštovanje ,pa i ljubav". Kako perfidno skidanje odgovornost sa velikosrpske politike i izjednačavanje krivice ,čak je svaljuje na Hrvate. Jer njegov veliki prijatelj Rade Šerbedžija sa istim stavom po tom pitanju ,je izjavio 90-tih godina prošlog stoljeća "ja sam Srbin ,koji je čisti Hrvat" A ja konstatiram da Srbin ostaje Srbin ,samo što to svoje velikosrpstvo sakriva pod jugoslovenstvom ,odnosno građaninom svijeta bez nacionalnog identiteta,ili new-age ,novog svijetskog poretka. A Rade Šerbedžija kao "čisti Hrvat " odmah je zbrisao u Beograd,jer eto on je za mir ,to nije njegov rat. Ali se vratio na hrvatske državne jasle na Brijune i u Rijeku,poslije Domovinskog rata ,valjda kao "zaslužan čisti Hrvat i umjetnik "