Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ASK YOURSELF ONE QUESTION...

Clint Eastwood: 'Nikad više Prljavi Harry, osim ako...'

11.02.2009.
u 14:26

U nedavnoj anketi MTV Newsa čiji je cilj bio da ustanovi tko je natvrđi frajer na filmu svih vremena, čak ni John McClane nije imao nikakve šanse protiv inspektora Harolda Francisa Callahana iz policije San Francisca, poznatog kao "Prljavi Harry" ("jer meni uvale svaki prljavi posao koji se pojavi.")

Kad su tumaču dotične uloge u svih pet filmova, Clintu Eastwoodu, došli ljudi iz MTV Newsa, ni njegov slavni lik ne bi uvjerljivije ragirao:
- U redu, hvala, napravili ste dobar izbor. A sad van - rekao sam vam da se ne zadržavate ovdje, kvragu!

Srećom po ljude s MTV-a, jedan od njih, Josh Horowitz, nešto prije te "dodjele" uspio je porazgovarati s Eastwoodom o njegovoj legendarnoj ulozi, prije koje je bivao prepoznat uglavnom kao revolveraš s pončom iz vesterna Sergija Leonea, a nakon koje je najviše poistovećivan s policajcem koji partnere troši kao bombone, a najvjerniji pomagač mu je njegov Smith and Wesson Model 29 .44 Magnum, "najjače jednoručno oružje na svijetu".

- Mislim da su mnoge glumce pokušavali dobiti za tu ulogu. Pokušali su s Frankom Sinatrom i Robertom Mitchumom i Steveom McQueenom. Konačno su se odlučili za Franka Sinatru. Ja sam baš radio postprodukciju "Jeze u noći" ("Play Misty For Me", Eastwoodova redateljskog debija, op.a.), a oni su nazvali i pitali: "Jesi li još zainteresiran za Prljavog Harryja?" Ja sam rekao: "Što je bilo s Frankom Sinatrom?" Oni su rekli: "Frank ima nekih problema s rukom i ne može držati pištolj." To nije zvučalo kao baš uvjerljiv izgovor, ali meni nije bilo bitno. Pa sam rekao: "Uradit ću ga", ali otkad su mi se prvi put obratili, scenarij je prošao kroz tri izmjene. Rekao sam: "Mene zanima isključivo originalni scenarij." Izmjene su sve promijenile. Na kraju su se pojavljivali snajperisti iz marinaca. A ja sam rekao: "Ne, time se gubi poanta cijele priče, tipa koji ganja ubojicu. To postaje toliko ekstravagantno da se lik gubi." Oni su rekli: "Dobro, kako ti hoćeš." I tako smo ga snimili.

U skladu sa svojom navikom da ne gleda samog sebe na ekranu, Eastwood se nikad nije vratio originalnom filmu u režiji Dona Siegela – osim jednom:

- Na velikom ga ekranu nisam gledao već 37 godina. Jednom sam ga odvrtio, prije desetak godina, na LaserDiscu za moju suprugu, koja ga nikad prije nije vidjela. Rekla je: "Sad shvaćam!"

Ono što je Eastwooda privuklo tom liku je njegova odlučnost:

- Smatrao sam da je on čovjek sa svrhom. Kad jednom odluči nešto, nema iskoraka u stranu od toga, nema suvišnih kretnji. On je vrlo odlučna duša. Tip koji je toliko dogmatičan da ga ništa neće zaustaviti kad jednom donese odluku.

A hoće li se najčvršći frajer filma ikad pojaviti u još jednom, šestom nastavku?

- Ja imam 78 godina i u tim godinama već odavno niste u policiji. Mogao bi postojati nekakav scenarij, ako se nekakav mistični pisac pojavi niotkud, a to bude najbolje napisana stvar na svijetu, svakako bih morao razmisliti o tome. Ali nije baš da sam ikad trčao za time. Smatram da je to bilo jedno razdoblje u mojem životu i da sam nastavio dalje i bavio se drugim stvarima. Nisam siguranm da bih ikad više htio biti Prljavi Harry – ali, tko zna....?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije