Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komentar

Je li u Hrvatskoj vrag došao po knjigu i po knjižare?

'pod 29. 09. 2009.Koprivnica dobro se prodaju knjige iako je kriza, koprivnica Photo: Josip Maljak/ Vecernji list  '
Foto: Josip Maljak/ Vecernji list '
1/4
11.05.2015.
u 16:16

Hrvatski model izdavaštva u kojem najveći izdavači imaju svoje knjižarske lance je pred potpunim urušavanjem

Vrag je došao po svoje. Hrvatski model izdavaštva u kojem najveći izdavači imaju svoje knjižarske lance je pred potpunim urušavanjem. Mediji su izvijestili da je Algoritam 30. travnja zatražio predstečajnu nagodbu, i to zbog milijunskih dugova i strelovitog pada prihoda. VBZ je zatvorio svoj knjižarsko-galerijski prostor Fadil Hadžić u Ilici (doduše, najavljuje otvaranje nove knjižare u Zagrebu), kuloari naveliko špekuliraju o krajnje neizvjesnoj budućnosti velike knjižare Algoritma, Profila i Mozaika u Bogovićevoj ulici, ali i o cijelom tom ujedinjenom knjižarskom lancu APM.

Također, Profil koji se ne tako davno hvalio da je najveći izdavač školskih udžbenika u zemlji, prodao je svoj udžbenički biznis njemačkom izdavaču Klettu koji u Hrvatskoj posluje već deset godina. I premda bi svaki posao s udžbenicima u zemlji u kojoj pojedini gradovi za višemilijunske iznose kupuju tzv. besplatne udžbenike učenicima trebao biti krajnje transparentan, iz Profila se o toj transakciji i njezinim detaljima ne mogu saznati ni najosnovnije informacije.

A posao s udžbenicima ne može biti samo biznis. Pa udžbenici su od strateškog interesa za budućnost svake zemlje, pa tako i Hrvatske. Uostalom, kao i knjige i izdavačka industrija. Novi ministar kulture Berislav Šipuš pohvalio se da su uznapredovali pregovori s izdavačima o novim i povoljnijim kreditnim linijama koje bi davala Hrvatska banka za obnovu i razvoj. Ali, poslovni rezultati mnogih izdavača su takvi da im novi krediti, koliko god povoljni bili, neće pomoći sami od sebe. Hrvatska nema održiv sustav distribucije knjiga. A bez njega, osuđena je na propast.

>> 'Interliber je prilika da direktnom prodajom dođemo do novca!'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije