Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dodijeljene nagrade Vladimir Nazor

Ako je sve umjetnost, onda ništa nije umjetnost

Dobitnici nagrade Vladimir Nazor
Tomislav Miletic/PIXSELL
19.06.2014.
u 11:40

U muzeju Mimara dodijeljene su nagrade Vladimir Nazor

U muzeju Mimara u Zagrebu uz direktni TV prijenos i to na prvom programu HRT-a dodijeljene su državne nagrade za kulturu i umjetnost koje nose ime Vladimira Nazora. Nagradu za životno djelo s područja književnosti primio je akademik Tonko Maroević, a godišnju nagradu prozaik Milko Valent za opsežni roman "Umjetne suze". Nagradu za životno djelo s područja glazbe primila je pijanistica Pavica Gvozdić, a godišnju nagradu skladateljica Olja Jelaska za praizvedbe četiriju novih skladbi (suita Meštrovićev san, skladba Lahor blagi za sopran, klarinet i klavir, Miris cedra libanonskog za klarinet i klavir, Cvijet šaronski, tri pjesme za sopran, klarinet i klavir).

Nagradu za životno djelo s područja filmske umjetnosti dobio je ugledni autor animiranih filmova Nedeljko Dragić, dok je godišnju nagradu dobio Velibor  (Bobo) Jelčić za režiju filma "Obrana i zaštita". Nagradu za životno djelo s područja likovne i primijenjene umjetnosti dobio je Mladen Stilinović, dok je godišnju nagradu dobio Damir Sokić za retrospektivnu izložbu Slijepe ulice. Za životno djelo s područja kazališne umjetnosti nagrađen je dramski umjetnik Božidar Boban, dok je godišnju nagradu dobio kolektiv i to Balet HNK u Zagrebu za predstave u 2013. godini. Nagradu su primili v.d. intendantice Sanja Ivić i v.d. ravnatelja Baleta Svebor Sečak. S područja arhitekture i urbanizma za životno je djelo nagrađen Radovan Delalle, a godišnju nagradu dijele Ivana Žalac, Margita Grubiša, Damir Gamulin, Marin Jelčić, Zvonimir Kralj i Igor Presečan za Gradsku knjižnicu Labin.

Nagrade Vladimira Nazora dodjeljuju se već pedeset i pet godina. Na svečanosti u muzeju Mimara uručili su ih ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i akademik Milivoj Solar koji je predsjednik Odbora za dodjelu nagrada. Solar je ponovio svoju misao da ako je sve umjetnost, onda više ništa ne može biti umjetnost.  U ime nagrađenih zahvalio se Tonko Maroević. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije