Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Starčević
Autor
Ivan Starčević

TV tjedan obilježila još 
jedna premijerova neobična manifestacija srdačnosti

Zoran Milanović
Matija Topolovec/Pixsell
14.09.2014. u 14:00

Milanović je izgovorio pred poduzetnicima u Ludbregu: “Živjeli! Želim vam puno uspjeha i da vam država ne smeta previše. Bok!“ Govoriti živjeli i bok a nemati čašu u ruci abnormalna je težnja za povezanošću s narodom

VIJESTI IZ KULTURE, Nedjelja, HRT 1, 22.42

Uoči tjedna što nam je na svom kraju donio izložbu slikara Lovre Artukovića (koji „već“ jedanaest godina živi u Berlinu) stiže nam vijest iz inozemstva, tj. iz Gregurevićeva Orašja na južnoj strani Save, da su filmom Kristijana Milića „Broj 55“ otvoreni 19. Dani hrvatskog filma. Ivo Gregurević, glumac i pokretač prosperitetnih Dana, dao je izjavu da želi da se otvori kino, vidjeli smo dvoranu gdje se slavilo (i u njoj stol s velikom ceduljom Gregurević – gosti), a Milićev film rado bismo vidjeli svugdje, naročito u Americi. Tamo je umjesto „Broja 55“, filma o obrani opkoljene kuće broj 55, otišao hrvatski film „Kauboji“ nošen naivnom željom naših filmskih djelatnika koji su ga izglasovali za predstavnika Hrvatske koji će dobiti Oscara za strani film jer ima američki naslov. A književnik Ivan Lovrenović u Tuzli, na manifestaciji „Cum grano salis“, dobio je nagradu „Meša“.

1 vijenac

DNEVNIK 3, Ponedjeljak, HRT 3, 22.22

Nema dovoljno pomoćnika (ima ih drastično malo) koji bi u školi sjedili uz djecu kojoj je potrebna fizička pomoć da bi pratila nastavu. Roditelji i djeca prosvjedovali su danas na Markovu trgu protiv vlade koja je trebala djeci dati pomoćnike, a pomoćnicima plaću. Djevojčica Maja Latinčić iz Petrinje iz svojih je invalidskih kolica obrazložila svoju molbu Vladi vrlo jasno i krajnje dojmljivo: „Nije tu riječ samo o novcima nego i o našim sudbinama.“ Odgovorni ministar obrazovanja g. Vedran Mornar, još svjež od najvećeg uspjeha u svojoj svježoj političkoj karijeri (predstoji mu putovanje po Americi u društvu predsjednika Vlade), nije se odmah previše koncentrirao na problem. To je golem novac – bila je njegova prva izjava, primjerenija troškovima besmislenog i neodgovornog turističkog puta na relaciji Zagreb – Seattle – San Francisco – New York – Zagreb nego novcu koji bi se za asistente u nastavi morao pribaviti.

1 vijenac

NOGOMET: HRVATSKA – MALTA, Utorak, HRT 2, 20.45

Reporter Drago Ćosić čuo je kako publika skandira čak i ono u-boj-u-boj/za-narod-svoj i osjetio potrebu da to proglasi neprimjerenim navijanjem. Nije bio svjestan da je njegova izjava naletjela na uvijek spreman i za nju poguban argument da su to riječi iz Zajčeva „Zrinjskog“, no najljepši odgovor Ćosićevoj suvišnoj političkoj budnosti bila je stvarnost: zbor Japanaca snimljen na Stradunu kako pjeva završnu ariju. Zadnja slika iz reportaže (miroljubiva starija gospoda koja složno hrvatski poju borbenu „U-boj/u-boj“ dok ih za uspomenu snimaju japanski turisti) s razlogom je izazvala provalu veselja i dobrog raspoloženje u studiju dnevnika Nove TV. Posebno pohvaljujemo spontanost iskreno dirnute voditeljice Marije Miholjek jer prizor je bio toliko nabijen iznenađujućim suprotnostima (Japanci to pjevaju već sto godina) da bi pravi zločin bio ne nasmijati se.

4 kaktusa

DNEVNIK, Srijeda, Nova TV, 19.15

Novinarka Tatjana Krajač izazvala je pravu senzaciju nečim što bi trebalo biti normalno. Vijest o potpisivanju beznačajne predizborne koalicije Karamarko – Kosor popratila je arhivskom građom novijeg nadnevka i kod TV gledatelja izazvala ugodan dojam da je jedan od dvojice užasno uglednih potpisnika sam sebi skočio u usta. Taj jedan (g. Karamarko) komentirao je svoj svježi potpis izjavom da u zajedničkoj aktivnosti s Darinkom (prvi padež: Darinko) ne će biti ideologije, za razliku od SDP-a, sve sami gospodarski programi koje će nam milijarde stručnjaka iz Kosorove minorne strančice velikodušno obznaniti kad za to dođe vrijeme. Novinarka Krajač je na to pustila još svježe Karamarkove izjave o brisanju Tita iz popisa ulica i iz školskih knjiga, protiv čega nitko razuman nema ništa, no o tome ovdje nije riječ. Naše televizije postale su, jer izbori su blizu, mjesta za snimanje i emitiranje izjava političara koje ne prolaze elementarnu logičku i novinarsku provjeru.

1 vijenac

SPORT, Četvrtak, HRT 1, 22.47

Prva vijest je neka zvizdarija sa Svjetskog prvenstva u košarci, druga je Marin Čilić i njegov sutrašnji dolazak u Amsterdam, u hrvatsku Davis kup reprezentaciju. Marin Čilić je najprirodnija prva vijest. Na Hrvatskoj televiziji – druga, što je skandal uobičajenih razmjera na skali gluposti od 1 do 10, što su ih u stanju počiniti novinari Sportskog programa HTV-a. Mjesto ispod njihovih 9,99 zauzeo je još jedan besmrtni završetak govora koji je Milanović izgovorio danas pred poduzetnicima u Ludbregu: “Živjeli! Želim vam puno uspjeha i da vam država ne smeta previše. Bok!“ Govoriti živjeli i bok a nemati čašu u ruci abnormalna je manifestacija srdačnosti i bliske povezanosti s narodom. Treće mjesto (s ocjenom 9,54) zauzelo je ovotjedno Milanovićevo povezivanje kiša i poplava s njegovim priznanjem da on zna koliko gadne mogu biti kiše jer je bio biciklom na Sljemenu, što nas vodi do prvog mjesta na kojem će zauvijek ostati asocijacija na puknutu cijev u njegovoj kuhinji, izrečena u potopljenoj Gunji. Čista desetka.

4 kaktusa

DAVIS CUP: NIZOZEMSKA HRVATSKA, Petak, HRT 2, 16.18

Reporter Mićo Dušanović (63) zaboravlja da svoju profesionalnu egzistenciju ima zahvaliti postojanju ustanove koja već 58 godina posluje na neprofitnoj osnovi, grubo rečeno: nitko na Hrvatskoj televiziji (na Hrvatskom radiju od 1945.) ne mora zaraditi svoju plaću. Svojim mjesečnim uplatama za nju skrbi milijun Hrvatica i Hrvata. Njima je uz teniski meč Ćorić – Haase djelatnik Dušanović servirao svoje primjedbe na igru Borne Ćorića (17) i naputke kako da ih shvate. Od njegova protivnika očekivao je samo to da se što brže sruši od umora. Kako se to nije događalo, u nepovrat su nam otišla puna dva sata i 40 minuta dragocjenog vremena – koliko je Nizozemcu trebalo da pobijedi, a g. Dušanoviću da utihne. Neprestani pokroviteljski savjeti igračima i gledateljima dolaze od osobe koja nema prava na takvo ponašanje jer g. Dušanović nije tenisač, nije teniski trener, ali najgore od svega jest što on nije sportski komentator. Oni su pristojni.

4 kaktusa

BEZ KOMENTARA, Subota, HRT 4, 10.40

U potpisu stoji: ribar Andro Petrić 7. 9. 14. snimio ulješure kod Visa. Vidi se kako mirnu morsku pučinu svojim plivanjem nabiru goleme prekrasne ribetine (pardon: sisavci). Vidi se i otočje u daljini, sunce sja, čuje se samo tihi zvuk motora. Prizor je emitiran nekoliko dana, pa i danas kad se zna da su se ulješure nasukale na talijanskoj strani Jadrana, pokraj gradića Vasto, i da se vodi teška borba kako bi se bar tri spasile, što je također prikazano u rubrici „Bez komentara“, koja je najbolja stvar na HRT-u, ne samo kad su u njoj životinje iz kojekakvih zooloških vrtova, naročito mladunci rijetkih vrsta. Ljudi su nas već razočarali, sad imamo još samo životinje. A i pravo je svjetsko čudo kad se na Hrvatskoj televiziji slika emitira bez nadzora riječi. To bezvlađe zna potrajati i više od minute. Teško je zamisliti kolika je to količina samosvladavanja kod odgovornih osoba morala biti.

1 vijenac

>>Dok u "Studiju 4" radijski novinar Milorad Šikanjić blista, Josip Leko petlja

>>Čudna reakcija HRT-a na vijest o katastrofalnom stanju hrvatskog gospodarstva

Komentara 9

CE
cenzura
15:00 14.09.2014.

Dobro što pomenuste skojevca Ćosića! Dobro da isti nije dao poapsit one simpatične japance. Da se pita njega i njegova gazdu svi koji zapjevuše Gotovčevu ariju završili bi na Golom.

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
21:13 14.09.2014.

Još jedanput hvala VL-u na predivnoj fotografiji poglavice Zoke. Zaista je istinita ona uzrečica kako slika kazuje tisuću riječi.

OX
oxymoron
14:40 14.09.2014.

Bez komentara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije