Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.09.2014. u 16:50

Novinar Milorad Šikanjić nije bez razloga jedini koji s Hrvatskog radija nije prešao na Hrvatsku televiziju: čovjek zna svoj posao

DNEVNIK, Nedjelja, Nova TV, 19.15

"Pregled tjedna" vanjskopolitičke novinarke Ivane Petrović i ovaj put je bio pokazna vježba za gledatelje koji uzalud od novinara koji se bave unutrašnjom politikom očekuju da govore, razmišljaju i osjećaju na način Ivane Petrović. Ona je večeras lijepo rekla u pravi čas, pošto je nabrojila nekoliko činjenica o hrvatskoj katastrofi, da ova vlada nema "ni znanja, ni kompetencije, ni vještina" da išta promijeni. Zahvalni smo joj i na tome što nas je podsjetila da je šefovanje nad tajnim službama "najvažnija ovlast Pantovčaka", naročito zbog toga što sada očekujemo da će nezaustavljivi reporteri svih naših televizija udruženo iščačkati ono jedino zanimljivo, a zanimljive stvari podižu gledanost: na koje svoje političke protivnike je g. Josipović pokušao primijeniti svoje najvažnije ovlasti ili mu nikada to nije bilo ni na kraj pameti. Danas je, ne zaboravimo, na HRT-u počela jedna od bezbrojnih značajnih jezičnih revolucija: meteorolozi sad kažu da će zatopljeti, ne zatopliti, a reporteri s međimurskih njiva javili su da je krumpir počeo gnjiljeti, ne gnjiliti.

1 vijenac

ZAGREB: ATLETIKA, Ponedjeljak, HRT 2, 20.55

Trebalo bi jednom zauvijek ukinuti besmislen HRT-ov običaj da prijenose velikih sportskih događaja, uz veliku sportsku zvijezdu, rade i kućni kadrovi čija je jedina kvalifikacija da su na stalnoj plaći. Zbog te birokratske prakse HRT-a, televizije kojoj treba ukinuti pretplatu i dati joj novce iz budžeta, američki gledatelji slušaju što im iz Wimbledona govori John McEnroe, a mi lijepo Miću Dušanovića. Večeras je bacanje kugle na trnjanskoj tratini preko puta zagrebačke Nacionalne i sveučilišne knjižnice savršeno komentirao Siniša Ergotić, nekadašnja velika zvijezda hrvatske atletike. Govorio je o našem bacaču Stipi Žuniću kojeg su ljudi sada "imali priliku vidjeti na djelu, i to iz nevjerojatne blizine, i shvatiti što je to baciti kuglu preko 20 m, to je stvarno lijep doživljaj." Žunić će na Floridi diplomirati sociologiju, prije kugle sedam godina trenirao je kik-boks, pa koplje, a na sve to Stjepan Balog je pedagoški, u najboljoj tradiciji Milke Babović, dodao "zaista jedan simpatičan mladić".

1 vijenac

RTL DANAS, Utorak, HRT 1, 18.30

Osoblje RTL TV-a uspješno se obranilo od nepravomoćne presude na koju je većina medijskih i političkih stvorenja slegnula ramenima, kao da je ta presuda jedna od onih velikih gluposti koje su toliko očito ispod njihove razine da će nestati same od sebe, ako je se bude dovoljno dugo ignoriralo. U skladu s tom snobovskom doktrinom uvaženi g. Milanović već se dva puta nije odazvao na poziv da se pred sudom pojavi kao svjedok. Ne odazove li se i treći put, platit će globu od dvije tisuće kuna. Ne zna se hoće li on te svoje novčanice zgužvati i baciti sudskom portiru u lice ili će otići na poštu i diskretno, s ostalim režijama, uplatiti traženi iznos. Zasad je jedino RTL TV osuđena na novčanu kaznu koju mora platiti Bandiću jer ga je vrijeđao Milanović. Milanović ga je vrijeđao u razgovoru koji je išao uživo (tuženi su svi mediji koji su ga prenijeli), a presuda je temeljena na krajnje restriktivnoj odredbi zakona koja nije ukinuta, jer se nekima valjda pričinilo da bi ona mogla koristiti samo njima, a ne svima.

4 vijenca

STANARSKI SUSRETI, Srijeda, HRT 4, 11.56

Uloga ove kratke i efektne reportaže o "Stanarskim susretima" koji uspješno njeguju stare slavonske običaje naglo je proširena i na psihološku pomoć, prijeko potrebnu gledateljima koji su bili žrtve prethodne emisije, jedne od bezbrojnih iz ciklusa "DW" koje idu uvijek u isto vrijeme. Danas od najave u pola dvanaest (i u reprizi u subotu u isto vrijeme), pa do početka ljekovitih "Stanarskih susreta" bili smo u stanju blagog šoka i blaže nevjerice da HRT ima znalce i znalice što "Amazon rain forrest" prevode doslovno kao "amazonske kišne šume", umjesto kao svima poznate amazonske prašume. Ta vrsta rada, neizbrisiva s prve stranice romana "Ljubav u doba kolere", gdje se "great Dane" ne prevodi kao "doga" nego kao "veliki Danac", možda je preuzeta, vrag će ga znati, od naših sportskih reportera koji su tu istu "dogu", inventivni engleski nadimak za danskog vratara Schmeichela, bez problema prevodili s "veliki Danac". Kišne šume vukle su se po cijeloj reportaži o istraživanju Amazone, valjda zato da pokolebaju nevjericu sveznajućih gledatelja.

1 vijenac

PODNEVNI DNEVNIK, Četvrtak, HRT 1, 12.00

U jednoj osnovnoj školi, kojoj namjerno ne navodimo ni ime ni mjesto (da ne bi poslužila kao primjer za ugled), roditelji su očistili i uredili novu školu da bi nastava počela na vrijeme. O događaju nam se javlja u pozitivnom kontekstu, pa se o toj sramoti govori kao o pravom humanom i herojskom pothvatu – što on nije, nego je tu riječ isključivo o državnoj sramoti. Negativna ocjena mogla se temeljiti na izjavi jednog od sudionika (ime i adresa u uredništvu) o prilikama u staroj školi: djeca ostave papuče, miševi ih pojedu. Djeca slušaju nastavu i čuju grickanje miševa. Vrijedni roditelji govore o našem školstvu jednako koliko i tim liječnika koji su u zagrebačkoj bolnici Merkur (Zajčeva) izveli operaciju na jetri kakve još nije bilo: školstvo i zdravstvo su nam u jednakoj banani.

1 kaktus

DNEVNIK 3, Petak, HRT 1, 22.52

Reportaža o prosvjedu majki u Vinkovcima savršeno je uravnotežila dostojanstvo siromašnih kojima je tisuću kuna za školske knjige i vrtiće "veliko kao kuća" i ravnodušnost gradske birokracije. Gradonačelnik Vinkovaca Mladen Karlić izjavljuje da gradska vlast nije bila upoznata s tim da ima roditelja koji imaju financijske poteškoće. Majke su nosile transparente i otvoreno isticale svoje imovno stanje (nemaju ništa) i svoje zahtjeve: traže novac na koji imaju pravo. Puno puta do sada vidjeli smo da muškarci u istoj situaciji gunđaju, prijete ili plaču. Reportaža o prosvjedu vinkovačkih majki zbog toga bi zasluživala širu društvenu pažnju, pa bila ona izražena u jednoj jedinoj rodnoj studiji u izradi jedne od ženskih udruga. U Puli je muškarac kažnjen s dvije tisuće kuna zbog rada na crno gol prošao gradom, dok ga policija nije zgrabila i nečim ogrnula.

1 vijenac

STUDIO 4, Subota, HRT 4, 10.09

Novinar Hrvatskog radija Milorad Šikanjić, mlađa osoba otprije poznata slušateljima i gledateljima, najprije je govorio o predsjedničkom kandidatu Ivi Josipoviću (nije vratio novac koji je od HDZ-ova tobožnjeg tajkuna Roberta Ježića primio za svoju prvu kampanju). Svoju analizu završio je zaključkom da su građani zapamtili poruku te predizborne kampanje (ona glasi: predsjednik svih građana) i da će zbog toga Josipović pobijediti Kolindu Grabar Kitarović. Nadajmo se da će g. Šikanjić ostati novinar Hrvatskog radija, jer nije bez razloga jedini koji nije prešao na HTV: čovjek zna posao. Voditelj Jozo Barišić otvorio je emisiju trošeći vrijeme na protokolarno gostovanje Josipa Leke koji je kao predsjednik Sabora stekao titulu Milanovićeva batlera jer se nije znao snaći kad je g. Milanović od njega u izravnom prijenosu, vrlo familijarnim tonom, kao da traži sol ili bočicu s octom, tražio da mu doda Poslovnik.

1 vijenac

>> Čudna reakcija HRT-a na vijest o katastrofalnom stanju hrvatskog gospodarstva

>> Žarulja iznad glave Miroslava Tuđmana presudila u debati oko suca Ivana Turudića

Komentara 5

AL
Alkana
17:31 07.09.2014.

A g. Leko se zaista osramotio. Nije smio reći što bi htio zbog stranačke stege i politike pa je ispao više nego jadan. Petljao i nesuvislo zamuckivao. Nije mi jasno kako pametan čovjek može zbog stranačke stege izgubiti svoj obraz i pasti tako nisko. Zar nije poštenje i čist obraz najveće blago koje čovjek ima i koje treba čuvati? Ili je to možda ipak novac i položaj?

DU
Deleted user
18:52 07.09.2014.

sekretar novog zagreba (b)leko ne zna za termin poštenje i obraz.sve za partiju-partiju ni zašto.

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
10:11 08.09.2014.

Pa taj Leko nikad pametno ništa nije rekao, a da nije pročitao sa papira...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije